Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı, Yatırım ve Teknoloji Geliştirme Tokyo Ofisi (UNIDO ITPO Tokyo) tarafından düzenlenen delege programına BAKKA heyeti damga vurdu. Japon yatırımcılara Batı Karadeniz Bölgesi’nin yatırım alanları anlatılırken, Filyos Vadisi Projesi büyük dikkat çekti.
Geçtiğimiz yıl Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın başkanlığında Japonya’ya gerçekleştirilen çalışma ziyaretinin devamı niteliğinde olan ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı, Yatırım ve Teknoloji Geliştirme Tokyo Ofisi (UNIDO ITPO Tokyo) tarafından düzenlenen delege programı kapsamındaki çalışmalar devam ediyor.
JAPON YATIRIMCILARA SÜPER FIRSATLAR
23 Haziran Salı günü Tokyo Birleşmiş Milletler Üniversitesi’nde UNIDO ITPO Tokyo, Japonya Ortadoğu İşbirliği Merkezi (JCCME) ve T.C. Tokyo Büyükelçiliği koordinasyonunda “Türkiye’de Yatırım ve Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki Fırsatlar” adıyla düzenlenen seminerde, BAKKA Delege heyeti konuşmacı olarak yer aldı. Heyet Batı Karadeniz Bölgesindeki yatırım fırsatları ve Filyos Vadisi Projesi’ni Japon yatırımcılara anlattı. Birleşmiş Milletler Üniversitesi Elizabeth Rose Hall’da düzenlenen seminer programı vasıtasıyla Türkiye ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin iş ve yatırım fırsatları, öne çıkan sektörleri ile önemli projeleri konuşmacılar aracılığıyla Japon iş dünyasına tanıtılarak, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesi hedeflendi.
100’DEN FAZLA FİRMA TEMSİLCİSİ BATI KARADENİZ’İ DİNLEDİ
100’den fazla Japon firma temsilcisinin katılım sağladığı seminerde, UNIDO ITPO Tokyo’nun Başkanı Takeshi Furutani’nin açılış konuşması yapmasının ardından Tokyo Ticaret Başmüşaviri Musa Demir, iki ülkenin ekonomik ilişkileri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Konuşmaların ardından Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Onur Çağlar tarafından “Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki Fırsatlar” sunumu gerçekleştirildi. Strateji Geliştirme ve Programlama Birim Başkanı Mehmet Çetinkaya ise ‘Filyos Vadisi Projesi’ni Japon yatırımcılara anlattı.
“ORTADOĞU’DA YÜKSELEN BÜYÜK EKONOMİ: TÜRKİYE”
BAKKA heyetinin sunumlarının ardından JCCME Genel Müdürü Takashi Oya ‘Ortadoğu’da Yükselen Büyük Ekonomi Türkiye’de Yatırım’ isimli bir sunum gerçekleştirdi. Tüm sunumların ardından soru cevap kısmına geçilerek yatırımcıların soruları konuşmacılar tarafından cevaplandı. Soru-cevap kısmından sonra JCCME Kıdemli Genel Müdürü Akio Nakanishi tarafından kapanış konuşması gerçekleştirildi. Sunum ve konuşmaların bitiminde ise fuaye bölümünde firma temsilcileri ile BAKKA heyeti arasında potansiyel iş birliği ağları kurma görüşmeleri ve kartvizit alışverişi gerçekleştirildi. 50’den fazla firma temsilcisiyle yapılan mini görüşmelerde kısa zamanda yatırım yapma fikri olan ve Türkiye pazarına girmek isteyen firmalara UNIDO tarafından, BAKKA heyeti Japonya programını sonlandırmadan görüşme yapılabilmesi için randevu alınarak iş görüşmeleri organize edildi. İleri seviyede görüşmeler yapılacak firmalar arasında uluslararası proje ve danışmanlık firmaları, teknoloji firmaları, otomotiv ve gıda sektörü gibi farklı sektörlerden yatırımcılar bulunuyor.
Seminer programının bitiminde BAKKA heyeti 2014 yılında mutabakat zaptı imzalanan Kitakyushu şehrine geçerek bir dizi görüşme, ziyaret ve toplantı gerçekleştirdi. Görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Tokyo’da potansiyel yatırımcılarla odak sektörlerde birebir görüşmeler yapılacak.
BAKKA heyeti program vasıtasıyla bölgeye yatırımcı çekilmesi ve teknoloji transferi yapılmasının yanı sıra firma eşleştirmeleri ve iyi uygulamaların ülkeye aktarılması konularında çalışmalarını tamamlayarak 1 Temmuz 2015 tarihinde yurda dönüş yapacak.