Ziraat Odaları, hayata geçirdiği eğitim projeleri ile dikkat çekmeye devam ediyor. Batman Gercüş Ziraat Odası tarafından başlatılan Çiftçi Eğitim Merkezi projesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi çiftçilerinden büyük ilgi görüyor.

 Mart ayında faaliyete geçen, 32 bin metrekare alana kurulu merkezde 102 kursiyerin eğitim gördüğünü belirten Öner, “Merkezimizde çiftçilerimize verimi nasıl artıracağı, hastalık ve zararlılarla nasıl mücadele edeceği, bölgede ürün desenini çeşitlendirmek için atılacak adımlar ve ürün pazarlama yöntemleri başta olmak üzere birçok konuda eğitim veriliyor. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerlerimiz KOSGEB tarafından verilen sertifikalarını alıyor” diye konuştu.

Projenin temel amaçlarından birinin tarımda kadın ve gençlerin istihdamını artırmak olduğunu ifade eden Öner, şöyle devam etti:

 “Kadınlar ekmeklerini topraktan çıkarsın, kendi işlerinin patronu olsun istiyoruz. KOSGEB destekli eğitimlerimizi ağırlıklı olarak kadın çiftçilerimize veriyoruz. Bölge gençlerimizi tarıma özendirmeyi amaçlıyoruz.

Merkezi açtığımızda sınıfı doldurmakta güçlük yaşadık. Köy köy dolaştım, Çiftçi Eğitim Merkezi’nin önemini anlattım. ‘Kızlarınız bize emanet. Ders bittiğinde bizzat evlerine bırakacağım’ dedim, ancak ikna ettim. Şimdi ise gördüğümüz ilgi bizi çok mutlu ediyor. Merkeze yapılan her 50 başvurudan 40’ı genç kızlarımızdan geliyor.”

 

-“Yılda 4 bin çiftçi eğitilecek”-

 

Öner, finansörlüğünü GAP İdaresi'nin yaptığı merkezin Türkiye’de örnek bir çalışma olduğunu söyledi. Merkezde yılda 4 bin çiftçinin eğitileceğini belirten Öner, "Kaybolmakla yüz yüze olan milli tohum çeşitlerimizi yeniden yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Yerel çeşit tohumlarımızı ıslah ederek çoğaltıyoruz. Çiftçiye burada tohumdan hasada kadar uygulaması gereken tüm adımları anlatıyoruz” diye konuştu.

Bölgenin sertifikalı fidan ihtiyacının da yine bu merkez aracılığıyla karşılanacağını anlatan Öner, “Yıllık 500 bin sebze fidesi, 200 bin fıstık fidesi dağıtacağız. Ayrıca aşı odası da açtık. Artık kendi üretimimizi burada yapıp, yılda 200-300 bin bağ fidesi de yetiştireceğiz. Bu eğitim merkezimizde sadece ürün eğitimleri verilmeyecek, aynı zamanda ürünü pazarlama eğitimi de verilecek. Ürün desenlerinin çoğaltılması, finansman kaynaklarının nerelerden sağlanacağı konularında da eğitimler verilecek" ifadelerini kullandı.(Haber merkezi)