Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu Oyka Kağıt Fabrikası ile ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi:

“1960’ların sonlarından itibaren Çaycuma gündeminin en önemli konusu olan “Kağıt fabrikası”, kurulduğu günden itibaren Çaycumanın sadece ekonomik hayatında değil kentleşmesinde ve sosyal hayatında da önemli gelişmelere vesile olmuştur.

1970 yılında ilk kez devletin fabrikası olarak kağıt üretmeye başlayan SEKA Çaycuma Kağıt Fabrikasında çalışanların aldığı ücretlerle işsizlik gibi sorun kalmadığı gibi çalışmak üzere Türkiye’nin her yerinden Çaycuma’ya çalışmaya gelenlerin Çaycumalılarla kaynaşması ve lojmanlar ve çalışanlar başta olmak üzere Çaycumalılara hizmet veren sosyal tesisler sayesinde ilçemizin sosyo-kültürel ortamı da zenginleşmiştir. Ayrıca TTK haricinde bir yerlerde çalışma kültürü olmayan insan kaynağımız Kağıt Fabrikası başta olmak üzere bölgenin devlet eliyle de olsa sanayileşmesi ile açılan fabrikalarda çalışarak kalifiye elemanlara dönüşmüş, böylece bölgenin işgücü kalitesinin de artması söz konusu olmuştur.

Bütün bu olumlu etkileri nedeniyle SEKA Kağıt Fabrikası’nın kurulması için bağışladıkları arsaların ve verdikleri mücadelenin karşılığını bu anlamda fabrika özelleştirilene kadar görmüşlerdir. Sadece Kağıt fabrikasının yanında onunla bütünleşik bir yan sanayi gelişmesi mümkün olmamıştır.

Özelleştirme süreci her yerde olduğu gibi Çaycuma’da da yoğun tepkilerle yaşanmış ve tamamlanmış, sonuçta haziran 2003’te kağıt fabrikası ülkenin güçlü kuruluşlarından biri olan Oyak Grubu tarafından satın alınmıştır. Özelleştirme sonrasında o zamanın fabrikanın en üst düzey yetkilisi, Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal ÇAĞLAR verdiği ilk demeçte  “... Bizim amacımız, kağıt fabrikasını Çaycumalılarla birlikte verimli ve karlı olarak işletmektir. Her türlü yerel konuyu siz üyelerle halletmek ve ticari ilişkileri karşılıklı saygı içinde geliştirmektir...” diyerek Çaycuma’dan kopuk olmayacaklarını bizlere vadediyordu.

Aradan geçen süre boyunca faaliyetine yeni yatırımlarla devam eden Oyka Kağıt Fabrikası’nın Çaycuma’daki varlığını sadece bacalarından tüten dumanı ve meşhur kokusu ile çalışanlara ödenen maaşlarla sınırlı kalmıştır. Çaycuma’nın nefesi kadar önemli bu firmanın Çaycuma’nın kalbindeki yeri düşünüldüğünde, doğal olarak da kendilerinin Çaycuma ile daha bütünleşik olmasını, kapılarını kapatmadan tüm sivil toplum kuruluşları ile de diyalog halinde, maddi olmasa da manevi bir desteğe hazır olması beklenmektedir; çünkü Çaycuma’nın her türlü imkânı kendilerine her zaman sunulmuştur ve sunulmaktadır.

Bizler Çaycuma TSO olarak kendileri ile bu konuda birkaç görüşme yapsak da şirket olarak Çaycuma’ya ve bizim gibi sivil toplum kuruluşlarına karşı mesafeli bir duruşları olduğu düşüncesindeyiz. Şirket yöneticilerinin iletişim kurmaya yanaşmaması, genel basın yoluyla ya da tesadüfen haberdar olduğumuz yatırımları ile ilgili bilgi paylaşımının yapılmaması da kendilerini bizim açımızdan kapalı kutu haline getirmektedir. Elbette kendilerinin yatırımlarını, şirkete özel “sırları” değildir bizim paylaşılsın diye düşündüğümüz bilgiler. Örneğin kuracakları elektrik santrali de bizim açımızdan önemlidir. Bu geri dönüşümü de içeren bu santral ile ilgili Odamıza ilettikleri talepleri yerine getirilmiş, bazı görüşmeler yapılmıştır ancak ne bizlere yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verilmiş ne de bir geri dönüş yapılmamıştır.

Sonuç itibarı ile Oyka Kağıt Fabrikası her zaman Çaycuma için önemlidir; bizimle ve diğer sivil toplum kuruluşları ile diyalog halinde olmalı ve Çaycuma ile arık daha fazla bütünleşmelidir diye düşünüyorum.”(Haber merkezi)