Isınma harcamaları ve eğitim giderlerinin arttığına dikkat çeken Bacıoğlu:

KAMU ÇALIŞANLARININ BELİ BÜKÜLDÜ

Türkiye Kamu Sen İl Başkanı Kadir Bacıoğlu, kış aylarıyla birlikte artan ısınma masrafları ve eğitim giderlerinin kamu çalışanlarının belini büktüğünü belirtti.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2019 Kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Zorunlu harcamalarında yaşanan artışın hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı Bacıoğlu'nun açıklaması şöyle:

"Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.388,32 TL olarak hesaplanmış, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6.859,47 Lira olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,23 oranında arttığını göstermektedir.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,06 oranında artmış ve 2.625,90 Lira olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı Kasım ayında 2.503,94 Lira olarak tahmin edilmiştir.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Kasım 2019 verilerine göre günlük 50,155 Lira olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.504,65 olmuştur.

Bir memur, ortalama maaşının %62,37’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %37,63’ü kaldı.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Kasım 2019 maaşından geriye yalnızca 1.510,52 TL kalmıştır.

ZORUNLU HARCAMALARDA ARTIŞA TAM GAZ...

Zorunlu harcamalarda yaşanan artış hız kesmeden devam ederken, ekonomide yaşadığımız tablo maaşların ne kadar yetersiz kaldığını bir kez daha gözler önüne sermektedir.  Özellikle kış aylarında artan ısınma masrafları ve eğitim giderleri kamu çalışanlarının belini bükmüştür. 2019 yılında resmi olarak eriyen maaşların telafisi sözde yetkili konfederasyonun umursamaz tavrı nedeniyle mümkün olmamıltır. Hal böyleyken, 2020 yılı için verilmesi öngörülen %4+4 zammın yetersiz kaldığı ortadadır. Şu anda TBMM’de bütçe görüşmeleri yapılıyor. Biz yaptığımız eylemle de bu bütçenin kamu çalışanlarının idam fermanı olduğunu ifade etmiştik. Bu noktada, kamuda milyonların beklediği düzenlemeleri içeren “Memur Paketi” için ısrarlıyız. 3600 ek gösterge, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, yardımcı hizmetliler sınıfının sorunlarının çözülmesi, mülakatın kaldırılması, bütün ek ödemelerin emekli maaşında dikkate alınması gibi konular bu paket içerisinde değerlendirilerek kamu görevlilerinin nefes alınması sağlanmalıdır." (Halkın Sesi)