TÜRK-İŞ’in “Kıdem Tazminatıma Dokunma” sloganıyla kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemelere karşı başlattığı çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Zonguldak’ın en işlek caddesi olan Gazipaşa Caddesi üzerinde kurulan TÜRK-İŞ standında kıdem tazminatı ile ilgili broşürlerin dağıtımı yapıldı.  

‘GELECEĞİNE SAHİP ÇIK’

Türk-İş’in hazırladığı “Kıdem tazminatıma dokunma” başlıklı bildiride ise şu ifadelere yer verildi:

“Kıdem tazminatı yıllardır döktüğün alın terinin, işyerine verdiğin ömrün karşılığıdır. İşçinin kazanılmış hakkı, işverenin işçiye borcudur. Kıdem tazminatı, işçinin ailesinin güvencesidir. Kıdem tazminatı kızının gelinliği, oğlunun damatlığı, gelecek günlerin güvencesidir. Çalışma hayatının temelidir. Kıdem tazminatı, işçinin kırmızı çizgisi, son kalesidir. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, kıdem tazminatını ortadan kaldıracaktır. İşçi, giydirilmiş brüt ücretin 8.3’ünü kıdem tazminatı olarak alırken önerilen model ile işçi, 60 yaşında biriken parasının sadece yüzde 25’ini alacak. Geri kalan ise 15 yıla yayılıp aylık olarak emekli maaşına ilave edilecek.

 

Kıdem tazminatı işçinin işyerinde maruz kaldığı ağır çalışma şartlarının, düşük ücretin, ailesi ile birlikte yaşadığı yoksulluğun, yıpranmanın karşılığıdır. İş sözleşmesi feshine karşı korumadır, güvencedir. Kazanılmış haktır. İşçiyi görmezlikten gelmeyin, küçümsemeyin, yok saymayın, sesine kulak verin, huzursuz etmeyin. Bu mücadele tüm işçiler içindir. Geleceğine sahip çık!”

(Şebnem Saka)