Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında yer altında ve yer üstünde kullanılmak üzere köpük makinesi ihalesi yapacak.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu ve Karadon Taşkömürü İşletme Müesseseleri ihtiyacı olarak yeraltı işyerlerinde çalışılan kömür damarlarının yüzeylerinde ve ayak arkalarında meydana gelebilecek kızışmaların önlenmesi, meydana gelen damar yangınları sebebi ile kapatılan panoların kısa sürede yeniden üretime açılabilmesi, kömür pasajlarının yüzey izolasyonunun sağlanması, ısınan yüzeylerin soğutulması ve açık ocak yangınlarının söndürülmesi amacıyla köpük makinesi alacak.
Basınçlı havalı köpük makinesinin paslanmaz çelik profilden, darbelere dayanıklı, yeraltı şartlarında çalışacak, raylı ve monoraylı sistemlerde de seyyar olarak taşınabilir özellikte olması isteniyor.
Islak ve kuru köpük üretebilecek şekilde tasarlanmış olacak olan makinenin en az iki çıkışlı olması isteniyor. Kozlu ve Karadon TİM’de kullanılmak üzere toplamda iki set, Üzülmez TİM’de yer üstünde kullanılmak üzere bir set olması istenen basınçlı havalı köpük makinelerinin ihaleden 150 takvim günü içerisinde teslim edilmesi isteniyor.
Tekliflerin verileceği son tarih ise 2 Aralık 2015 saat 15.00 olarak belirtildi. Öte yandan, 7 Ekim 2015 tarihinde Üzülmez TİM’de maden ocağının havalandırma amacıyla kullanılan en derin katında ağaç tahkimatın tutuşması sonucu yangın çıkmıştı. İşçilerin tamamen tahliye edildiği ocaktaki yangın; teknik ekibin çalışmalarının ardından söndürülmüştü.