İŞKUR Zonguldak İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Zonguldak genelinde açık iş oranı yüzde 6,6 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör yüzde 22,8 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü olmuştur" denildi.

Zonguldak genelinde 
2 bin 60 kişilik açık iş olduğu dikkat çekilen açıklamada; "Açık işi en çok olan işyerleri yüzde 20 oranı ile yine Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektöründendir. İŞKUR Zonguldak ilde 547 işyerini ziyaret ederek eleman ihtiyaçlarını tespit etti. Piyasanın önde gelen faaliyetleri İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ile İnşaat sektörlerinde yer almaktadır. Zonguldak genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinin yüzde 14,4’ünde 2 bin 60 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir.

Zonguldak genelinde açık iş oranı yüzde 6,6 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör yüzde 22,8 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü olmuştur. Açık işi en çok olan işyerleri yüzde 20 oranı ile yine Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektöründendir. İş yeri bazında araştırma kapsamında ziyaret edilen işletmelerin yüzde 29’u İmalat sektöründe faaliyet göstermektedir ve İmalat sektörünü ve yüzde 24,3’lük oranla Toptan ve Perakende Ticaret sektörü takip etmektedir. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Madenci (Genel), Makineci (Dikiş), İmal İşçisi, Kasiyer ile Satış Danışmanı / Uzmanı’dır. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Fiziki ve Bedensel Yeterlilik, Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe ile İletişim ve İfade Yeteneği’dir. İşverenler talep ettikleri açık işleri yüzde 96,3 gibi yüksek bir oranda en çok İŞKUR aracılığı ile aramaktadır.

Zonguldak ilinde araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin yüzde 29,2’sinde 377 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler Makineci (Dikiş), Isı Yalıtımcısı/İzolasyoncu (Sanayi Tıpı Kazan-Boru), Mobilya Montajcısı, İş Makineleri Operatörü, Sıvacı, Kaynakçı (Oksijen ve Elektrik), Aşçı, Şoför-Yük Taşıma, Satış Temsilcisi / Plasiyer ile Gaz altı (Mig-Mag) Kaynakçısı meslekleridir. Zonguldak genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinde 3 bin 920 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2020 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 9,7 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler Madencilik ve Taş Ocakçılığı ile İmalat sektörleridir. Madenci (Genel), Fındık İşleme İşçisi, Makineci (Dikiş) mesleklerinde istihdam artışı beklenirken Sıvacı, İnşaat Mühendisi, Ahşap Kalıpçı mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir."