Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak’ta milyarlarca yılda oluşan taşkömürünün altın kadar değerli olduğuna dikkat çekti.
Zonguldak’ta 1 milyar 300 milyon ton rezervi olduğu tahmin edilen taşkömürünün ülke ekonomisine kazandırılması çabası sürüyor. Milyarlarca yılda oluşan taşkömürünün yeryüzüne çıkartılması için yeraltına maden işçisi alınması talebini yenileyen GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, üretimin artması gerektiğini ifade etti. 7 bin 800’e kadar çıkan kalorisi ise "Karaelmas"ın altın kadar değerli olduğunu ifade eden Demirci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli enerji kaynaklarının kullanılması sözünü hatırlatarak çağrısını yineledi.
Taşkömürünün "koklaşabilir" olma özelliği ile başta demir-çelik üretimi olmak üzere sanayide kullanılması gerektiğinin altını çizen Demirci, şöyle dedi:
"Bizim taşkömürümüz milyarlarca yıl önceden bu yana toprak altında çeşitli maddelerden oluşmuştur. Bu kömür hakikaten ben şuna inanıyorum, altın kadar değerlidir. Çünkü altın her zaman dünyada kalabilir. Ama kömürümüzün de bir zamanı var. 50 yıllık 100 yıllık kömür diyoruz. Altın kadar değerli olmasının sebebi çünkü demir-çeliği eritebilecek hiçbir ham madde olmadığı için ben kömürün sobalarda dahi yakılmasına böyle çarçur edilmesine kesinlikle karşıyım. Bizim taşkömürümüz koklaşabilir kömür olduğu için en iyi kalorili kömürlerdendir. 7 bin 800 kaloriye kadar yükselen kaliteli kömürlerimiz var. Koklaşabilir kömür olduğu için sanayide ve demir-çelikte kullanmak lazım gelir. Hakikaten taşkömürü altın kadar değerli. Altın ile benim için başa baş değeri var. Kömürümüze çok önem vermemiz lazım gelir. Cumhurbaşkanımız ve Enerji Bakanımızın sözlerine katılıyorum. Zonguldak’a ve Türkiye’ye değer verdiklerini biliyorum. TTK’ya bir an önce işçi aldıralım ve üretim yapalım diyoruz. Bir otobüs düşünelim 50 kişilik. TTK ile kıyaslayalım. Bu otobüs Zonguldak’tan İstanbul’a 10 kişi ile giderse ne kadar kâr eder. Fakat dolu giderse ne kadar kâr eder. Onun için bu otobüs (TTK işçi alımı) boş diyorum. Ve bu yolcularla beraber ülkemize ve devletimize para kazandıralım. Ben yan servise işçi istemiyorum. Sadece üretim yapabilecek 2 bin işçi alsalar inanın artış nasıl oluyor onu görsünler. Ondan sonra Zonguldak’ın ve kömürün ne kadar değerli olduğunu düşünsünler."
Halen TTK’ya bağlı müesseselerde yerin metrelerce altında 7 bine yakın maden işçisi "Karaelmas"ı yeryüzüne çıkartmak için çalışıyor.