GMİS basın bürosundan verilen habere göre Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı bir çalışan ve 2 çocuktan oluşan 4 kişilik çekirdek aile araştırmasına göre:

Ekim 2015’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.37 oranında arttı.

Mutfaktaki yıllık artış yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti.

Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,37’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 17 TL. ek yük getirdi.

Buna göre Ekim 2015’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.221,50 TL oldu.

Ocak 2015-Ekim 2015 dönemini kapsayan 1.000,54 TL olan asgari ücret ise 24 günlük gıda harcamasına denk geliyor.

Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

Ekim 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 2,97 oranında artmış,

Mutfakta ki ilk 10 aylık artış yüzde 13,15, yıllık enflasyon yüzde 15,33 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gıda harcamasında ekim ayında sebze ve meyvedeki yüksek oranlı artışlar etkin oldu. Sebze ve meyvedeki Ekim ayı artışının genel toplama etkisi yüzde 6 oldu. Yani genel toplamın yüzde 72 payı sebze ve meyveden geldi.

Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Ekim ayında şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta ürünlerde önemli bir değişim olmadı.

Kırmızı et ürünlerinde, kurban bayramı etkisi devam etti ve fiyatlarda az da olsa gerileme oldu. Bu grupta balık fiyatlarındaki aylık yüze 11’lik artış ve yumurtadaki yüzde 20’lik artış etkin oldu. Tavuk etinde ekim ayında değişim olmadı. Geçtiğimiz Eylül ayında artış tespit edilen sakatat ürünlerinde ekim ayında değişim olmadı.

Bakliyat ve Tahıllar grubu; bu grupta Ekim ayında önemli bir değişim görülmedi.

Ekim ayında gıda harcamasında sebze meyvedeki yüksek oranlı fiyat artışları damga vurdu. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 6.66 oldu. 

Sebze grubunda özellikle sonbaharın son günlerine gelinmesi ve sebzelerin tarla üretiminin sona erip sera ürünlerine geçilmesi yüksek fiyat artışlarını getirdi. Sebze ürünlerine en yüksek fiyat artışı yüzde 228 artış ile taze fasulye ve yüzde 200 artış ile patlıcan da tespit edildi. Sebze grubunda fiyatı gerileyen ürünler karalahana, karnabahar ve havuç oldu.

Meyve grubu; bu grupta da bir önceki aya göre önemli fiyat artışları oldu. En yüksek fiyat artışı yüzde 50 artış ile üzüm, yüzde 4 artış ile kavun ve yüzde 20 artış ile muzda meydana geldi.

Yağlar grubu, bu grupta da bir önceki aya göre değişim olmadı.

Yağlı tohum, kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, konserve grubunda bir önceki aya göre ortalama yüzde 3 oranında artışlar oldu.

2015 Ekim ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 45 TL artış ile 3.280,00 TL oldu.