ÖZEL HABER - Koronavirüs tedbirleri kapsamında bakkal ile tekel bayiiler, ruhsattaki ayrım nedeniyle mağdur oluyor. Alkollü içki satışı yapmadığı halde ruhsatta 'tekel bayii' olarak geçtiği için saat 20.00'den sonra iş yerinin kapatılması isteniyor. Öte yandan alkollü tekel ürün satan iş yerlerinin ruhsatında 'bakkal' olarak işlendiği için herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmuyor.

Ruhsattaki karmaşa nedeniyle mağdur odluklarını belirten Zonguldaklı esnaflar, prosedürdeki eksiklikler nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin, Valilik İl Hıfzıssıhha tarafından yapılacak küçük bir değişiklikle düzeleceğini belirtiyor.

Bahçelievler esnaflarından Çelik Gıda isimli iş yerinin sahibi Uğur Çelik, Halkın Sesi'ne yaptığı açıklamada, "Ben hayatım boyunca hiç alkollü içecek satmadım. Ancak ruhsat alırken tekel bayii olarak iş yerimi açtığım için pandemi döneminde problem yaşıyorum. Polisler geliyor ve iş yerimin kağıt üstünde alkollü içecek satılan tekel bayii göründüğü için dükkanı 20.00'de kapatmam gerektiğini söylüyor. Biz de ceza yiyecek miyiz diye tedirgin oluyoruz. Benim gibi çok sayıda esnaf var. Ama öbür tarafta alkollü içecek ve tekel ürünleri satan yerlere, -ruhsatta bakkal yazdığı için- bir şey denmiyor. Buradaki çelişkinin giderilmesini istiyoruz. Valimizin bu sorunu düzeltmesini istiyoruz" dedi.    

Çelik, açıklamasında, şu bilgiyi verdi:

"Bilginiz var mı bilmiyorum ama İller idaresinin koronavirüs tedbirleri ile ilgili son genelgesiyle zaten zor durumda olan birçok esnaf daha da zor durumda kaldı.

Sadece işyeri ruhsatında kağıt üzerinde yazan işyeri faaliyet bilgisine göre kolluk kuvvetleri işlem yapıyor.

Örneğin bir mahalle bakkalının ruhsatında tekel bayii yazıyor fakat o işyeri gerçekte alkollü içecek satmıyor ve de hiç satmamış ama gelen memur ruhsata bakıyor 'sen tekel bayimişsin, akşam 20:00'de kapatman lazımdı-kapat' diyor.

Diğer yandan başka esnafın ruhsatında bakkal veya büfe yazıyor ama alkollü içecek ruhsatı almış, alkollü içecek de satıyor. O esnafa 'sana yasak yok' deniyor.

Bir diğer esnaf grubun ruhsatında ise yine bakkal yazıyor ama gerçekte süper market statüsünde iş yapıyor. Onlara da senin ruhsatında bakkal yazıyor ama onlara da çalışmaya devam deniliyor.

Birinci kategoride bahsettiğim çok sayıda esnaf var.

Lütfen bu konuyu araştırıp gündeme getiriniz."

(Haber: Abdullah Karabacak)