Zonguldak Sanayici ve İş Adamları Derneği (ZONSİAD) Genel Başkanı ve Sigorta Aracılar ve Acenteler Derneği (SAAD) Genel Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Ece, önlem alınmadığı takdirde sigorta acentelerinin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi.
Sigorta acentelerinin sigorta şirketlerinin müşteriye ulaşan tek reel temsilcisi olduğuna dikkat çeken ZONSİAD Genel Başkanı Halil İbrahim Ece; acentelerin son bir yılda çaresizce arayış içerisinde olduğunu söyledi.
Sigorta acentelerinin; sigortacılık yükünü omuzlarında taşıdığına dikkat çeken Ece, “Sigorta acentesi Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin müşteriye ulaşan tek reel temsilcisidir. Yıllardır sigortacılık yükünü omuzlarında taşıyan sigorta poliçesini müşteriye bire bir anlatan, tanıtan, pazarlayan, müşteri ve şirket menfaatlerini gözeten, şirketle sigortalı arasında ara buluculuğu yapan, sigorta poliçesini satan, sigorta poliçesinin tahsilatını yaparak şirkete ulaştıran, hasar anında hasar sürecini takip eden, sigortalının hasarla ilgili sıkıntılarını çözmeye çalışan, hasar dosyasındaki evraklarının tamamlamasını ve şirkete ulaştırılmasını sağlayan, sigortalının taleplerine göre teklifler veren, sigorta poliçelerinin vadesinde poliçelerin takibini yapan ve müşteriye sigorta bitimini haberdar eden sigorta poliçelerinin iptallerini yapan, sigortalıya danışmanlık hizmeti veren ve aklıma gelmeyen bir çok hizmetleri veren bir meslek dalıdır. Yıllardır bu mesleğin kahrını çeken acenteler olarak son bir yılda çaresizce arayışlar içindeyiz ve sesimizi duyurma noktasında yeterli olamadık” dedi.
“Bakanlığın kararını takdirle karşılıyoruz”
Bakanlığın SBM üzerinden tüm fiyatların karşılaştırılmalı olarak görülmesi kararını takdirle karşıladıklarını ifade eden Halil İbrahim Ece, bu uygulamanın hayata geçmesiyle tüketiciye fayda edecek sonuçlar sağlanacağının altını çizdi.
Ece, “Bu kararın uygulamaya geçmesiyle, tüketicilerin fayda edeceği sonuçları sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda da sigortacılığı meslek edinmiş olan bizlerin, sigorta ettirenler nazarında yaşadığı güven kaybını da sona erdirmiş olacaktır. Ancak bu uygulama neticesinde sigorta şirketleri tüketici internet ortamında fiyatımı görüyor acenteye ne gerek var derse internetten direk satış yaparsa acentelerin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır” diye konuştu.
“250 bin kişi geçimini sağlıyor”
Alınan kararla; sigorta acentelerinin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Halil İbrahim Ece, şöyle devam etti:
“Bu meslekte sigorta acenteleri olarak, 81 il, 957 ilçe de bulunan 16 bin acente 50 bin civarındaki çalışana doğrudan iş imkanı sağlayan 16.000’i aşkın sigorta acentesinin ve bakmakla yükümlü olduğu aileleriyle birlikte yaklaşık 250 bin kişi geçimini sağlıyor. Yıllardır mesleğin kahrını ve sektörün yüzde 80 yükünü çeken acenteleri de bu durum karşısında yetkililer düşünmek zorundadır. Sigorta şirketlerin direk satış yapması durumunda devletinde de vergi yönünde çok büyük zararı olacaktır. Çünkü biz sigorta acenteleri olarak her bir gelirimiz resmi evraklı olup vergi beyannamesini tam net gelirimiz üzerinden resmi evrakla gösteriyoruz. Sigorta acenteleri olarak bizler her kazancını kuruşu kuruşuna maliyeye bildirmek suretiyle üç aylık dönemlerde geçici vergi ve yıllık olarak da yüzde 35’e varan gelir vergisi ödüyoruz. Sigortacılık mesleğinde son aylarda yaşanan kaos nedeni ile sigorta acenteleri mesleği zaten ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Sigorta şirketlerinin trafik sigortalarında acentelerin komisyonlarını düşürmesi ile sigorta acentelerin gelirleri azaldı. Yeni uygulamaya konulacak olan SBM üzerinden tüm fiyatların karşılaştırılmalı olarak görülmesi neticesinde acentelerin en büyük geliri olarak bilinen trafik sigortalarını şirketlerin kendi internet sayfalarında online satış yapması durumunda acentelerin sonu olacaktır ve kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Acentelerin en büyük geliri ve çapraz satışı trafik sigortalarına endekslidir. Trafik sigortaları şirketler nezdinde internet üzerinden yapıldığı taktirde sigorta acentelerin gelirlerinin yüzde 70 kısmı yok olacaktır ve ayakta duramayan acentelerin mesleği bırakması ve kapatması ile sonuçlanacaktır. Bu bizler için kabul edilebilir bir durum değildir. Sigorta poliçeleri acenteler üzerinden tanzim edilmelidir. Yetkililer poliçelerin acenteler üzerinden düzenlenmesi yönünde kanun veya genelge yayınlayarak acentelerin kaygılarını sonlandırılmalıdır.”
“Gelecek kaygısı ve korkumuz giderilmeli"
Acentelerin tek kazancı olan komisyonlarla ilgili net bir oran belirlenmesi gerektiğini ifade eden Sigorta Aracılar ve Acenteler Derneği (SAAD) Genel Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Ece Halil İbrahim Ece, yetkililere çağrıda bulunarak şöyle dedi:
"Yine acentelerin tek kazancı olan komisyonlarla ilgili net bir oran belirlenmelidir.Bu oran acentelerin gelecek kaygısı olmadan işini en iyi şekilde yapabilmesi için şarttır.Kazancı belli olmayan tek meslek örgütü bizleriz.Yetkililer bize kulak verirse trafik sigortalarında komisyon oranı şu olmalı bunun altına düşülemez diğer sigortalarda komisyon oran bu olmalı bunun altına düşülemez denilmeli ki biz acenteler olarak gelecek ve kazanç korkumuz olmadan mesleğimizi yürütebilelim.Son olarak buradan değerli büyüklerimize ve yetkililere seslenmek istiyorum.Biz acentelerin sesine kulak veriniz bizleri de acenteler olarak mağdur edilmemeliyiz.Buradan değerli büyüklerimize,yetkililerimize ve meslektaşlarıma en derin sevgi,saygı ve selamlarımı sunarım."