Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda bir ilk yaşandı…

Star işçilerinin hukuk zaferi

Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Kozlu Müessesesi’nde Star Madencilik tarafından yapılan galeri açma işinde çalışan yaklaşık 90 işçinin “İşe iade” davası Yargıtay 7. Hukuk Mahkemesi’nce haklı bulunarak kuruma işbaşı yapmalarına karar verildi. Aynı mahkeme daha öncede Karayolları’nda çalışan 6 bin 500 geçici işçinin kadrolu olarak göreve iade edilmesine karar verişti.

Davayı açan Star Madencilik çalışanlarından işçi temsilcisi Ayhan Gökgöz, yaklaşık 2 yıldır devam eden dava sonunda yerel mahkemenin verdiği karara itiraz eden Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Yargıtay’a itirazının da karara bağlanarak iş akdi fesih olan yaklaşık 90 arkadaşının işe iade edilemesine karar verildiğini söyledi.

Bu karara göre tıpkı Karayolları’nda çalışan 6 bin 500 mevsimlik işçi gibi dava açan Star Madencilik çalışanları TTK’ya işbaşı yapacak.

Halkın Sesi’ne konuşan Star Madencilik İşçi Temsilcisi Ayhan Gökgöz, “Biz en başından beri yasaya göre tanımlanan esas işi yaptığımızı savunuyor ve işe iademizi talep ediyorduk. Bunun için zaman zaman eylemler de yaptık. Gelinen noktada alınan mahkeme kararı işçi sınıfı adına bir hukuk zaferidir. Bundan sonra diğer arkadaşlarımıza da emsal teşkil edeceği için yasal hak doğacaktır. Diğer yandan Star Madencilik’te çalışan yaklaşık 500 arkadaşımız geriye dönük olarak 5 yıllık muazzadan(İşveren esas işi alt taşerona veremez. Verirse alt taşeronda çalışan işçi ile kurum çalışanlarının maaşları ve sosyal hakları ayını olmalı) doğan maaş farkları işçilere iade olur. Yani bir arkadaşımız yaklaşık 80 bin ile 100 bin arasında para alacak. Bizim için bu kararın en sevindirici tarafı  7 Ocak 2013 tarihinde Kozlu Müessesesi’nde Star Madencilik’te çalışan 8 kişinin yaşamını kaybettiği kazada ölen arkadaşlarımızın aileleri de bu muazza hakkından  faydalanabilecek” dedi.