Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Atalay, Asgari Ücret’in bin 600 lira olması gerektiğini söyledi.
Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı makamında ziyaret etti. ZGC Başkanı Derya Akbıyık, ZGC Başkan Yardımcısı Seçkin Kırarslan ve ZGC denetim kurulu üyesi Süleyman Şen’in hazır bulunduğu ziyarette GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, GMİS Eğitim ve Teşkilat sekreteri Satılmış Uludağ ile GMİS Mali Sekreteri Adnan Tıska da yer aldı. Türk İş genel merkezin de yapılan ziyarette Genel Başkan Ergun Atalay, Zonguldak, Türkiye Taşkömürü Kurumu, ülke ve dünya genelini ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Zonguldak taşkömürü madenciliğinde Türkiye’de öncü kurum. Zonguldak’taki işçi arkadaşlarımız, sendikacılar ve madenciler meseleyi iyi biliyor. İnşallah daha iyi ve daha fazla kömür üreteceğiz bu şekilde ülkeye giren ithal kömüre mahkum olmayacağız. Türkiye Taşkömürleri Kurumu ve Zonguldak’la ilgili yöre milletvekilleri işçi alınması için gayret sarf ediyorlar. Genel Maden İşçileri Sendikası başkanı ve yönetimi sabah akşam kuruma işçi alınması için Ankara’da çalmadık kapı bırakmıyorlar. Benim önceliğim TTK’ya işçi alınması yönünde bundan kimsenin şüphesi olmasın. Gücüm yetse de işsiz insan kalmasa. Tabi bu benim dememle olmuyor. Benim görevim bunun takipçisi olmak, bunu ülkenin gündemine taşımak” dedi.

"İş kazalarında günde 4 kişi ölüyor"
Zonguldak’ın madenle var olduğuna dikkat çeken Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Zonguldak’taki herkes madenci. Zonguldak’ın madencilikle ilgili güçlü bir bağı var. Maden varsa Zonguldak var öyle bir şehirdir. Şirvan’da bakır madeninin olduğu bir yer. Maalesef Türkiye’de ortalama iş kazalarında günde 4 kişi ölüyor. Dünya ortalamasına bakıldığında bu yüksek bir rakam diyebiliriz. Maalesef son 3 senede ölümlü birçok iş kazası gördük. Soma ve Ermenek kömür madeni kazaları arkasından Siirt Şirvan bakır madenikazası ondan evvelde Zonguldak Kozlu vardı. Soma, Ermenek ve Şirvan’da olduğu gibi Kozlu kazasında da hemen madenci kardeşlerimin yanına koşmuştum. Siirt Şirvan’ı görmeyenler burayı yeraltı madeni gibi biliyorlar. 1700 metre rakım var. Merdiven gibi düşünün millet orada cambazlık yapıyor. Ağırlıkla bakır demir taşın olduğu bir maden. Oradaki arkadaşlarımız bir imkân olsa da sağ çıksalar. İnşallah sağ çıkarlar temennimiz o ama çok zor gözüküyor" dedi.
Asgari ücretin 1600 lira olması gerektiğini hatırlatan Atalay, "Önümüzdeki ay asgari ücret görüşmesi var. Tük-İş olarak makul bir talebimiz var, oda asgari ücretin bin 600 TL olması. Bu süper bir rakam veya muazzam bir rakam değil. Ülke şartlarında bize uygun bir rakamdır. Taşeron işçi olarak çalışan 20 bine yakın işçimiz var. Beş ay çalışıp altı ay çalışmıyorlar. 15 Temmuzda bunlarla ilgili biz belli bir yere gelmiştik. Hükümet iktidar bunla ilgili bu işi halledeceğine ifade etmişti. Çalışma bakanlığıyla Siirt’te konuşmuştuk. Başbakan talimat vermiş bu konuyla ilgili bir çalışma yapın diye. Önümüzdeki günlerde beş ay 29 günlerle ilgili, taşeronla ilgili kamuoyuna ülkeyi idare edenler güzel bir haber verirler. Milletin beklentisi var bizim beklentimiz var. Kıdem tazminatıyla ilgili bizim için 30 gün üzerinden alıyoruz. 2 bin liraya Zonguldak’ta madende çalışan bir arkadaşımızın hesabına yüz altmış dört lira kıdem tazminatı çıktı para yatırıldı yani 8.33 bunu karşılığı. Diyoruz ki 30 günü muhafaza ediyoruz 8.33 kalsın. Bununla ilgili almayanlar, alanlardan daha çok tamam doğru. Hemen bununla ilgili yasal düzenleme yapılsın. AHazine garantisi versinler 30 günü muhafaza etsinler 8.33 kalsın. Bir ay bir yerde çalıştım çıktım benim tazminatımı versin. Bu fona yönetiminde işverende olsun işçide olsun hazine garantisi olsun bir problem yok benim için hemen buna katkı sağlarız" şeklinde konuştu.

"Önceliğimiz TTK’ya işçi aldırmak"
Zonguldak’ın Cumhuriyet’in ilk vilayeti olduğuna dikkat çeken Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şöyle dedi:
"Zonguldak duruyorsa ki bu ülke durduğu müddetçe bu şehir duracaktır inşallah. Bu ülkeyi idare edenler bu şehri görmemezlikten gelemezler. Ama bizimde bu çalışma şartların dışında üretimi nasıl arttırırız daha çok nasıl üretiriz, daha çok kaliteli nasıl üretiriz, daha ucuz nasıl üretiriz diye düşünmemiz gerekiyor. Bununla ilgili şehir kafa yorarsa ülkeyi yönetenler ile bizler sendika olarak katkı sağlarız. Bizim önümüze ne koyuyorlar? Zarar ediyorsun konusunu koyuyorlar. Birinci önceliğimiz TTK’ya işçi aldırmak. Bu yalnız Zonguldak’taki maden işçileri sendikası yönetiminde biten bir iş değildir. İmkan varsa Zonguldak’taki bütün partililerimiz siyaseti bir tarafa bırakacaklar. Zonguldak’ın beş vekili var ve onlar Zonguldak varsa varlar. Onun için burada akıllı, mantıklı, makul çözüm önerilerimizi ülkeyi yönetenlerin önünü koymaya, ısrarlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Biz talep noktasındayız. Gündeme getirmeyle ilgili yetkiliyiz. Biz bunları takip etmekle yetkiliyiz. Bizim konumuz bu bizim yasa çıkartmaya yetkimiz yok. Ama bu konularla ilgili bu koşuşturmamızı devam ettirelim. Buradaki mağduriyeti giderelim buradaki insanlar mazlum, buradaki insanlar mağdur. Kamudan daha çok özel ocak var. Daha çok İşçi orada çalışıyor. Zonguldak kömürcülükte, madencilikte Türkiye’de öncü kurum. Yani en ufak bir yerde kaza olduğu zaman Zonguldak’ın kurtarma ekibi gidiyor Soma’da ve Ermenek’te onlar orada, ben onlar görüyorum gittiğim zaman onlar benimle beraber çalışıyorlar. Zonguldak’taki sendika işçi sağlığından işçi güvenliğinden yer altındaki iş kazaların en az olduğu yerler tabi afetin dışında. Bunun için oradaki işçi arkadaşlarımız sendikacılar veya madenciler meseleyi iyi biliyor. Yani burada herkes işini doğru dürüst yapacak, sendikacı sendikacılığını yapacak ama hepimiz bu ülkenin çıkarlarını düşüneceğiz. Daha iyi kömür üreteceğiz bu ülkeye giren ithal kömüre mahkum olmayacağız. Çalıştıranda çalışanı da kazanacak."