Türkiye 20. Kömür Kongresi Zonguldak’ta başladı. Üç gün sürecek olan kongrede kömürün aranmasından tüketimine kadar geçen süreçte kömür madenciliğinde yaşanan gelişmeler ve karşılaşılan sorunlar bilimsel verilerle tartışılacak.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi tarafından bu yıl 20.’si düzenlenen ve 4-6 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek olan kömür kongresi, Emirgan Otel’de açılış oturumu ile başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden kongrede, TMMOB Zonguldak Maden Mühendisleri Şubesi Başkanı Erdoğan Kaymakçı konuşma yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı ve Zonguldak’ta kurulu bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda doğru planlama ve akılcı yönetimi ile harekete geçirecek potansiyel bulunduğunu anlatan Kaymakçı, şu ifadelere yer verdi:
“Bu potansiyel gerçekçi politikalar ile ekonomik ve toplumsal kalkınma hedefine yönlendirilmeli, küçültme, özelleştirme ve kapatma saplantılarından vazgeçilmelidir. Kurum yeniden yapılandırılıp üretiminin arttırılması ile 1980 öncesi gibi yine ulusal ekonominin lokomotifi olabilecek alt yapıya sahiptir. Dolayısıyla Zonguldak’ta emek ve meslek örgütlerinin, sektör ile ilgili talepleri dikkate alınmadan, kamusal yatırım gözardı edilip örgütsüz bir çalışma hayatını dayatarak, emek ve meslek örgütlerinin çalışanlarının değil, iktidarın ve işverenlerinin sesi haline getirilerek, işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik önlemleri önemsemeden uygulanacak bir sistemin havzamıza vereceği bir şey yoktur. Sonuç olarak siyasi yetkililerden beklentimiz, sektörün sorunlarının tespit edilerek havza madenciliğinin hayata geçirilmesine yönelik adımların atılması, TTK’nın işçi açıkları dahil yapısal sorunları çözülerek kurumun hak ettiği yere getirilmesidir.”



"ÜLKEMİZ İTHAL KÖMÜR VE DOĞALGAZ CENNETİNE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR"
Kaymakçı’nın ardından Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel kürsüye gelerek Soma ve Ermenek’teki maden kazalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yüksel, “TMMOB Maden Mühendisleri Odası küresel ve ulusal ölçekte madenciliğin gelişimi, sorunlarının önlenmesi ve giderilmesine yönelik, idari, teknik, hukuksal ve politik süreçlerin öznesi olan demokratik mesleki bir kitle örgütüdür. Bu amaçla ülkemizin gelişimi, halkımızın refahının yükseltilmesi, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın gelişimi için bilimsel kongreler ve sempozyumlar yapmak öncelikli görevlerimizin arasında yer almaktadır. Bu nedenle yaşadığımız yüzyılda çeşitlenerek ve derinleşerek küresel bir krize dönüşen başta enerji olmak üzere madencilik sorunlarının çözümlenmesi amacıyla maden mühendisliğinin temelinde, kamusal yararın ve bilimin ışığında toplumcu politika ve ilkelerin oluşturulması ile hayata geçirilmesi yönünde çalışmalar yapmak, odamız için bir zorunluluktur. Bu kapsamdaki çalışmaların en önemlilerinden biri de Türkiye Kömür Kongresi’dir. Kongrede bilim insanların, uzmanların yoğun emekle hazırladıkları bildiriler, siz katılımcıların katkıları ve bunların sonucunda hazırlanacak sonuç bildirgesinin ilgili bakanlıkların, bürokratları ve siyasi iktidarca önemsenmesi gerekmektedir. Ancak ne yazık ki 1978 yılından itibaren 20’ncisini düzenlemekte olduğumuz Türkiye Kömür Kongresi’nin, madenciliğin ve yaşamın her alanında meslektaşlarımız ve bilim insanlarımız tarafından üretilmiş ve doğruluğu kabul edilmiş olan bilgilere gerekçelere sürekli olarak kulak tıkanmıştır. Madencilik, ülke sanayisinin gelişimi için ucuz ve güvenilir ham madde ihtiyacımızı karşılayacak şekilde planlanmalıdır. Ancak hala ham cevher ihracatı sürmektedir. Ne yazık ki aynı cevherler yurt dışında işlendikten sonra ithal edilmelidir. Enerjinin güvenilirliği için dışa bağımlılığının azaltılması ve yerli kaynak kullanımının artırılması gereklidir. Buna karşın ülkemiz ithal kömür ve doğalgaz cennetine dönüştürülmüştür” dedi.

“13 MAYIS’TA SOMA’DA OLACAĞIZ”

Soma’da meydana gelen maden faciasının yıl dönümünde Soma’da olacaklarını ifade eden Ayhan Yüksel, “Soma ve Ermenek faciaları dikkate alındığında gelecekte ülkemiz için önlenemeyecek faciaların yaşanacağı bir kaçınılmazlık olacaktır. Soma ve Ermenek facialarının üzerinden yaklaşık iki yıl geçmiştir. Ne yazık ki hala bir arpa boyu yol alınamamıştır. Soma davasından sonra yaptığımız açıklamalarda ve 19. Kömür Kongresi’nde de söylediğimiz gibi davanın takipçisi olacağız ve olmaya da devam edeceğiz. Son celsede olduğu gibi yine davayı takip edeceğiz. Bu yılın 13 Mayıs’ında yine Soma’da olacağız” ifadelerine yer verdi.
Açılış oturumu, diğer konuşmacıların konuşmaları ile devam etti. Açılış oturumuna Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel’in yanı sıra, Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun, CHP Zonguldak milletvekilleri Şerafettin Turpçu ve Ünal Demirtaş, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, Zonguldak Barosu Başkanı Kerem Ertem, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ile çok sayıda davetli katıldı.