Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Çiftçilerin Bahçelerini sigorta yaptırmalarını gerektiğini belirterek, gerekirse oda tarım danışmanlarından bilgi alınabileceğini söyledi.

Fındık ağaçlarını dondan, sisten, güneşten etkilenmemeleri için koruyucu antifriz kullanılması gerektiğinin altını çizen Türkoğlu, şöyle konuştu:

“Çiftçilerin önümüzdeki günlerde Fındık bahçelerine yapacağı uygulamalar önemlidir. Bu günlerde her çiftçimizin bahçelerini sigorta yaptırması gerekmektedir. Bu konuda odamız da tarım danışmanlarından bilgi alabilirler. Mart ayında yine dondan, sisten, güneşten koruyucu antifriz kullanmanız gerekmektedir. Bir yıl bitim yılı, bir yıl bitmeyen gibi düşüncelerimize artık son verelim. Bir yıl alçaklarda bir yıl yükseklerde biten fındığımız hem alçaklarda hem de yükseklerde bitecek hale getirmeye gayret etmeliyiz. Arabamıza antifriz koymadığımız zaman arabanın bloğu çatlıyor. Her araba sahibi bu günlerde arabalarına antifriz koydu çiftçilerde bahçelerine 20 Mart ‘da ve 10 Nisan ‘da antifriz atmaları gerekmektedir. Bu önemli ürün o kadar da pahalı değildir. Bütün çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Bu konuda Tarım danışmanımız Yılmaz Yalçın ile görüşülerek uygulama yapılması faydalı olacaktır. 2015 yılı işlemleri 2014 yılında yaptırılmıştır. Ancak yaptıramayan çiftçilerimiz, babası veya annesinin ölümünden dolayı intikal işlemlerini yaptıramayan çiftçilerimiz için işlemlerimiz 30 Haziran 2015 tarihine kadar uzatılmıştır. Mazot, gübre desteği diye yaptırmıyorlar duyuruyorum. Bütün desteklerin köprüsü mazot, gübre desteğidir. Mazot, gübre desteği yaptırmayanlar fındık, organik, Çatak projesi ve banka kredisinden yararlanamazlar. Onun için işlemlerini yaptırmayanlar işlemleri yaptırmalıdırlar. Veraseti intikal ettirmeyenler intikal işlemlerini yaptırsınlar. Organik işlemleri başlamıştır. 25 Mart 2015 gününe kadar organik işlemleri devam edecektir. Bu çağrımıza çiftçilerimizin dikkat etmesi gerekmektedir.”