Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen 3. Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı’nda Türkiye’de kömür üretiminin nasıl artırılacağı tartışıldı

 

Türkiye’de Kömür Üretimini Artırılma İmkanları isimli oturumun başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı (Ş.B) Zafer Benli yürüttü. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Ömer Bayrak, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Demir Export Genel Müdürü Ramazan Yön ve İmbat Madencilik Şirket Ortağı N. Arif Kurtel de oturumda konuşma yaptı.

Dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız

Milli Enerji ve Maden Politikası’nın kaynak ve teknolojide dışa bağımlılıktan kurtulmak için planlandığına dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı (Ş.B) Zafer Benli, ülke olarak elektrik üretimi ve elektrik iletim sistemi açısından elimizdeki anlamlı yegane kaynağımızın kömür olduğunu ve bunu ekonomiye kazandırmamız gerektiğini vurguladı. MTA’nın çalışmalarıyla yer altı kömür rezervimizin 19 milyar tona ulaştığını açıklayan Benli, geçen yıl yapılan 100 milyon tonluk üretimle rekor kırdığımızın altını çizdi. Benli, her yıl 100 milyon ton üretimle mevcut rezervimizi bitirmeye kalksak, bunun yaklaşık 190 yılı bulacağını belirterek, yerli kömürü daha hızlı ve sağlıklı üretip bir an önce ekonomimize kazandırmamızın önemine dikkat çekti. Benli, işini hak ve hukukuyla yapacak özel sektöre ihtiyaç olduğunun, katma değerli istihdam olduktan sonra özel sektör ya da kamunun üretmesi arasında fark olmadığını bildirdi.

Önümüzdeki 5 yıl termik santral projelerine hız verilmeli

Dünyanın ve Türkiye’nin birincil enerji kaynağının kömür olduğunu ifade eden Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Ömer Bayrak, 2040 yılında bile kömürün enerjideki payının yüzde 30 oranında devam edeceğini söyledi. Kömürün güvenilir bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Bayrak, “Kömür ile projelerinizi sağlıklı bir şekilde planlayabilir, finans durumunuzu net bir şekilde hesap edebilirsiniz” dedi.

Türkiye’nin kömür konusunda çok şanslı olmadığını çünkü kömürümüzün kalori miktarının düşük olduğunu belirten Bayrak, elimizdeki milli kaynağın en iyi şekilde kullanarak enerjiye dönüştürmemiz gerektiğini vurguladı. TKİ olarak ellerindeki 2,2 milyar ton kömürün tamamını projelendirdiklerini söyleyen Bayrak, termik santral yoksa üretimi artırmanın anlamının da olmadığını sözlerine ekledi. Yatırımcıların kömürü nerede değerlendirebileceklerini sorduklarını ifade eden Bayrak, önümüzdeki 3-5 yıl içinde termik santral projelerine hız vermek zorundayız diye konuştu.

Sahalar birleştirilip lokal santraller kurulabilir

Ülkemizde birçok saha bulunduğunu ancak bunların küçük rezervli sahalar olduğunu açıklayan Bayrak, bu sahaların birleştirilerek lokal santraller kurabileceğimizi söyledi. Bayrak: “Bunun için ruhsat sahipleri bir araya gelerek şirketleşip bunun önünü açabilirler” dedi.

12 bin istihdam sağlanacak

TKİ olarak 6 ay önce 375 milyon ton kömürü bir an önce ekonomiye kazandırmak için ihalelerini yaptıklarını ve ruhsat devri yöntemiyle firmalara sahaları teslimi ettiklerini söyleyen Bayrak, “Bu sahalarda yaklaşık 4 yıl sonra kömür üretimine geçmeyi planlıyoruz. Böylelikle bugün 30 milyon ton olan üretimimiz, 4-5 yıl sonra 45-50 milyon tona çıkacaktır. Yılda 16 milyon ton ilave bir üretimle 11-12 bin kişinin istihdamı sağlanacaktır. Kurum ve Bakanlık olarak her türlü desteği sağlayacağımızı yatırımcılarımıza ifade etmek istiyoruz. 35 yıllık madenci olarak yılda 35 milyon ton kömür ithalatı ciğerimi acıtıyor, keşke hiç kömür ithal etmesek de yerli kaynaklarımızı hızla ekonomiye kazandırsak” diye konuştu.

Kömür ithalatının yüzde 60’ını yerli kömürden karşılayacağız

Ülkemizin yüksek kaliteli kömürlerini temsil eden Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu ise ithalatı önlemek için üretim ve randıman açısından hızlı bir yapılanmaya girdiklerini açıkladı. Kurum olarak yaptıkları üretim ve ruhsat devrini gerçekleştirdikleri sahalar ile Türkiye’nin kömür ithalatını en aza indirecek ve yeni istihdam sağlayacak projelerin çok yakın zamanda hayata geçeceğini ifade eden Eroğlu, “Önümüzdeki 5-10 yıllık projeksiyonda yurt dışından ithal edilen 6-6,5 milyon tonluk koklaşabilir kömür ithalatının yüzde 60-70’inin ülkemizden karşılanabileceğine inanıyorum” dedi.

Kömür üretimi için modele ihtiyacımız var

Demir Export Genel Müdürü Ramazan Yön ise kömür üretme problemini ülke olarak aştığımızı artık güvenli ve ekonomik bir şekilde üretim gerçekleştirebildiğimizi belirterek, üretilen kömürün nasıl kullanılacağına odaklanmamız gerektiğini ve bununla ilgili iyi bir model kurgulamamızın önemine dikkat çekti.

İmbat Madencilik Şirket Ortağı N. Arif Kurtel ise ülkemizde madenciliğin gelişmesinde en önemli sorunun finans sorunu olduğunu belirterek, uzun vadeli yatırımlar söz konusu olduğu için özel sektörün bu konuda desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu konuda modele karar verilip yani özel mi devlet mi yoksa ortak bir girişimin mi daha başarılı olacağına karar verilip gerekli gereksinimlerin hayata geçirilmesinin öneminin altını çizdi.

(Haber merkezi)