Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Türkiye'de üretilen malların etiketlerinde 'Yerli Üretim' logosu kullanma zorunluluğunun başladığını belirterek, yerli üretim logosunun mevzuata aykırı kullanılması durumunda cezai durumun ortaya çıkacağını hatırlattı.

Demir açıklamasında, "Son düzenlemeler ile üretim yeri Türkiye olan ve perakende olarak satışa sunulan ürünlerde ‘Yerli Üretim’ logosu kullanımı zorunlu hale getirildi. 3 Ekim itibarıyla yürürlüğe giren düzenlemeyle Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde değişikliğe gidilerek, etiket ve listelerde bulunması zorunlu bilgilere "malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih" ile "üretim yeri Türkiye olan mallar için, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret" hususlarının eklendi. Bu düzenlemenin, hem üreticilerimizin hem de tüketicilerimizin lehine olduğunu düşünüyoruz. Ticaret Bakanlığımızın ‘Yerli Üretim’ logosuna ilişkin getirdiği düzenleme ile yerli ve milli üretim teşvik edilecek olmasının yanı sıra, etikette malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin de yer almasıyla tüketici doğru ve eksiksiz olarak bilgilenecektir” dedi.

Demir, şu bilgiyi verdi:

"Yapılan düzenlemeye göre, tüketicilere sunulan malların etiket ve fiyat listelerinde “malın üretim yeri” , “malın ayırıcı özelliği”, “malın tüm vergiler dâhil satış fiyatı”, “malın birim fiyatı”, “malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih” ve “üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit edilen şekil, logo veya işaret” lerin bulunması zorunludur. Yerli üretim logosunun etiketlerde ve fiyat listelerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yerleştirilmesi zorunludur. Yerli üretim logosu etiket ve fiyat listelerinde orijinal renklerde ve şekillerde yer almalıdır."