Biz Müslümanlar övünmek için hep ''Elhamdülillah Müslümanım!'' deriz ya!.. Gerçekten övünmeyi hak ediyor muyuz; ya da övünülecek durumda mıyız acaba?
   Gelin bunu gözden geçirelim.
   Son günlerde sosyal medyada dolaşan kısa bir video var.. Hatta ben de Facebook sayfamda paylaştım. Bu videoda bir din adamı dinleyicilerine bir araştırmadan bahsediyor.. İlgimi çekti.. Ben de bu araştırmayı inceledim ve bulduğum ilginç ve çok çarpıcı sonuçları, kendimce yorumlayarak, sizinle paylaşmak istedim.
   Efendim, araştırma şu:
   Araştırmayı Amerika'nın saygın üniversitelerinden George Washington Üniversitesinde görevli, İranlı ve Pakistanlı üç Müslüman profesör yapıyor. Konu şu: Ülkelerin Kur'an-ı Kerim ideallerine uygun yaşama ve İslamlık ölçütlerine uyma derecelerine göre sıralaması!
   Araştırma grubunun başkanı İranlı Profesör Hossein Askari ve iki arkadaşı bu sıralamayı yapabilmek için birçok kriter kullanmışlar. Bu kriterleri ise Kur'anı ve Peygamberimizin yaşamını ve hadislerini referans alarak belirlemişler. Özellikle Kur'anda tavsiye edilen ideal ve değerlere göre; bir ülkede işleyen kurumlar bulunması, ülkeyi yönetenlerin halk ile aynı şekilde kurallara uyuyor olması, toplumun siyasi ve ekonomik özgürlük temelleri üzerine inşa edilmesi gibi faktörleri ele almışlardır.
   Ve çok çarpıcı sonuçlara ulaşmışlardır!
   Sıralamanın başlarında; beklentilerinin aksine, Müslüman ülkeler değil; hep Hristiyan ülkelerin çıktığını hayretle görmüşlerdir! Örneğin; listenin birincisi İrlanda, ikincisi Yeni Zelanda ve üçüncüsü de Finlandiya olduğunu gördüklerinde çok şaşırmışlardır. Çünkü bu kriterlere göre, tabiri caiz ise, en Müslüman ülkeler bunlar çıkmıştır!
   Peki bu listede Müslüman ülkeler nerededir? Maalesef listeye ilk giren ülke olan Malezya 39.ncu sırada yer alabilmiştir! Türkiyeyi merak ediyorsanız 203 ülkenin içinde 103.ncü sırada olduğunu üzülerek görebilirsiniz! En Müslüman ülke sandığımız Suudi Arabistan kaçıncı sırada biliyor musunuz? 131.nci sırada!
   Şimdi gel de Mehmet Akif ERSOY'un şu şiirini hatırlama!
  
       Müslümanlık nerde, bizden geçmiş insanlık bile...
       Alem aldatmaksa maksat, aldanan yok, nafile!
       Kaç hakiki Müslüman gördümse: Hep makberdedir;
       Müslümanlık, bilmem ama, galiba göklerdedir!
 
    Bu arada, espri olsun diye, Bektaşiyi de hatırlayalım!
    Bektaşi'ye sormuşlar: ''Erenler, İslamın şartı kaçtır?'',   ''Birdir!'' demiş Bektaşi. ''Olur mu!' demişler, ''İslamın şartı beştir.'' , ''O eskidendi'' demiş Bektaşi. ''Hac ile zekatı zenginler kaldırdı. Namaz ile orucu da fakirler.. Geriye kaldı bir tek Kelime-i şehadet!''
   Şimdi de bu Profesörlerin kullandıkları kriterlere göre ülkemize biz puan verelim. Ne dersiniz? Ama torpil yok!
   Aslında Profesörler yüzlerce kriter göz önüne almışlar ama ben önemli bulduğum 20 tanesini sıralayayım. Her kriterin değeri 5 puan olsun ve uyma derecemize göre 5 üzerinden not verin.
    İyi bir Müslüman:
   1 - Okuyacak. Çünkü Kur'anın ilk gelen suresi ''İkra'' yani oku diye başlıyor.(Puanlama yaparken ülkemizde yıllık kişi başına okunan kitap sayısını hatırlayın.)
   2 - İlim öğrenecek. ''İlim Çin'de bile olsa gidip bulun!'' demiş Peygamberimiz. (İlime ne kadar önem veriyoruz acaba? Okullarımıza ve öğrencilerimize bir bakın!)
   3 - Yalan söylemeyecek. İftira atmayacak. (Puanlama yaparken politikacıları hatırlayın!)
   4 - Kul hakkı yemeyecek! (Yine politikacıları hatırlayın!)
   5 - Dürüst olacak. Verdiği sözü tutacak. İki yüzlü olmayacak.
   6 - Çalmayacak, soymayacak. Helal para kazanacak. (Yahu bu politikacılardan yine kurtuluş yok!)
   7 - Yasaklara, kurallara ve kanunlara saygılı olacak ve uyacak. Vergisini veren iyi bir vatandaş olacak. (Öyle miyiz acaba? Öz eleştiri lütfen!..)
   8 - Tembel olmayacak. Çalışıp üretecek. Burada Peygamberimizin ''Yarın ölecekmiş gibi ibadet et. Ama hiç ölmeyecekmiş gibi de çalış!'' sözü unutulmamalıdır. (57 İslam ülkesi bir Almanya kadar üretemiyor!)
   9 - Liyakat ve ehliyeti ön planda tutar. Peygamberimiz ''İşi ehline verin!'' demiştir. (Ama bunun yerine yandaşlık ön planda değil mi?)
   10 - Samimi ve hoş görülü olur. (Müslümanların birbirini kırdığını ve kutuplaştırıldığımızı düşünün!)
   11 - Adil olur. (Adalet sistemimiz?!..)
   12 - Temiz olur. Bedenini, giysilerini ve eşyalarını temiz tutar. (Ne kadar temiziz?)
   13 - Gıybet yapmaz. İnsanların mahrem meselelerini araştırmaz.(İki kişi bir araya geldiğimizde neler konuşuyoruz?)
   14 - Küfür etmez. Çirkin söz söylemez. Alay etmez. (Bizde bundan bol ne var!)
   15 - Alçak gönüllü olacak. Gösterişten uzak olacak. Başkalarının fikirlerine saygılı olacak. (Her şeyi ben bilirim diyen millet değil miyiz?)
   16 - İsraf ve cimrilikten sakınacak.
   17 - Kıskanç olmayacak. İnsanlara karşı yumuşak ve merhametli olacak.
   18 - Hayvanları ve doğayı sevecek. Onlara kötülük değil, iyilik yapacak. (Henüz bu konuda tam bilinçlenemedik.)
   19 - İyi işler için çalışır. Vaktini faydasız ve zararlı şeyler için israf etmez. (Tembelhane yatağı kahvehaneleri hatırlamak bile yeter.)
   20 - Anne babasına iyilik ve ihsanda bulunur. (Eh, bundan biraz puan alabiliriz belki!..)
   Şimdi verdiğiniz bu puanları toplayın bakalım; 100 üzerinden kaç puan ediyor? Size göre sınıfı geçebiliyor muyuz?
   Ama bana göre toplam puan 90'dan aşağı ise sınıfı geçemiyoruz!
   Daha çok çalışmamız lazım çoook!..
   Görüyorsunuz ideal Müslüman olmak öyle basit değil. ''Elhamdülillah Müslümanım'' deyip iki rekat da namaz kılmakla ideal Müslüman olunamıyor. İyi bir Müslüman olabilmek için yukarıda saydığım kriterleri yerine getirmeniz gerek. Aksi takdirde, korkarım Müslümanlığı da gavur dediğimiz adamlara kaptıracağız. Belki de biz Cüppeli Ahmet Hocanın palavralarının peşinden giderken onlar çoktan Cennet'in anahtarlarını kapmış olacaklar!
   Dost acı söyler; benden uyarması!.