Engin Zaman; Zonguldak’ın Elvan pazarcık beldesine bağlı Hayat Köyünden.

Zonguldak yöresindeki; mağaraları, ormanları, ormanlardaki ağaç türlerini, hangi yabanıl meyvenin hangi bölgede olduğunu ve hangi aylarda olgunlaştığını, tarihi alanları, temiz kumsalları, akarsuları, şelaleleri, çevreyi kirleten sanayi kuruluşlarını, Belediyelerin su basman olarak kullandıkları mağaraları, yaylaları, otlakları bilir.

Başbakanlık başta olmak üzere yerel yöneticilere, Vali, Kaymakam, Belediye Başkanları İl Turizm Çevre Müdürlüklerine fotoğraf veya video ile belgelediği olumsuzlukları, bunların nedenlerini ve giderilmesi için ne yapılması gerektiği konusunda dilekçeler-mektuplar yazar.

Bir doğa savaşçısı olan Necdet Kutoğlu, son dönemde kendisine eşlik edene kadar Engin Zaman hep tek başına savaştı. Kısaca özetlemek gerekirse Engin Zaman bir “Zonkişot.”

Kendisini ilk, 1994 de bir siyasi oluşum içinde tanıdım, sonrası ise 1997 de Zonguldak ormanlarında fotoğraf ve kuru örnekleriyle belgelediğim “ Zonguldak Kırsalında Mayıs Çiçekleri ve Ormanlardaki Yabani Meyveler”adlı 450 fotoğraflık sergimi açarken daha yakından tanımış oldum. Onunda mağaralarla ilgili çok güzel ve ilk defa hayranlıkla gördüğüm fotoğraflarını aynı yerde sergiledik.

Engin zaman’ın bu uğraşısı birileri için lüks ve hobi olarak görülebilir. Çokları da, “bu işlerden güzel para kazanıyor” diye düşünebilir. Son dört yılını bilmiyorum ama bildiğim; Engin bu işlerden hiç para kazanmadığı gibi yol ve yiyecek parasını hep kendi cebinden karşıladı. Çoğu zaman kendisine, Maden Mühendisi olan babası değerli emek dostu Fikret Zaman’ın ekonomik destek sağladığını ve yine çoğu zaman mağara veya kırsalda yapacağı araştırma bölgelerine çantasında kuru ekmek ve gerektiğinde üç-dört saat yürüyerek gittiğini bilirim.

“Bir Zonguldak sevdalısı” dememiz yerine kendisine “bir doğa sevdalısı” demek daha doğru olur çünkü Engin’in çalışmaları artık Uluslar arası çevre dergilerinde yer almaya başladı.

Bu Kent’te: çoğu zaman özel ve resmi kurumların desteği yerine tepkisini alarak tek başına bu engellere karşı koyarak inadına ayakta duran ve çalışmalarını hiç aksatmayan kaç Engin Zaman var?

Evli ve bir kız çocuğu olan Engin’in yaşamı çoğu zaman dışarıda geçiyor. Zaman oluyor on-on beş gün eve uğramıyor. Zonguldak ve yöresinde sürekli dağ tepe dolaşıp hep yeni şeyler bulmak için dolaşıyor, yeni şeyler buluyor da.

Onunla bir defa Kilimlideki Kilimli mağarasına girdim. Mağaranın ağzı çok dardı. Madenci olduğum için sürünerek girmekte zorluk çekmedim geçtim, ama “Engin geçerken zorlanır” diye düşündüm. Düşüncemde yanılmışım, bu konularda öyle yetenekli ki bir yılan gibi o 40 santim yüksekliği olan ağızdan süzülüp içeri girdi.

Engin dostum, çalışmalarında başarılar dilerim. Kendin için değil sadece canlılar için de değil dünyanın geleceği için çabaladığını birçok insan biliyor ve sanal da da olsa sevenlerin seni hayranlıkla takip ediyor…

Engin Zaman ile ilgili,  bilinen ve bilinmeyenlerin tümünü yazmak en az 400–500 sayfa tutar. Bu arada Necdet Kutoğlu arkadaşımız ile birlikte olmalarına da tabii sevindim.

Tüm engellere rağmen inatla, işini yarım bırakmayan ve bu mücadeleye yaşamını koyan, aynı zamanda demokratik hak ve özgürlük mücadelesinin tüm etkinliklerinde her zaman ön saflarda yerini alan Engin Zaman artık yerel yöneticilerden köstek değil destek olmalarını bekliyor. Ve bu onun hakkı. Bu kentte kaç tane Engin Zaman var ki? Engin dost; Yaptığın işlere yerel yöneticiler ilgisiz kalabilir ama biz seninle gurur duyuyor ve başarılarının devamını bekliyoruz.