Kesinlikle ve kesinlikle sadece yayalara açmalı…

Zonguldak’ın İstiklâl Caddesi olmalı Gazipaşa’mız…

Trafiğe kapatmalı, sadece yaya trafiğine ait olmalı. Bir de elektrikli bisiklet gibi gürültüsüz ve egzozsuz araçlara açık olmalı…

Işıl ışıl caddede insanların el ele kol kola yürüyebildiği, müthiş bir cadde için kolları sıvamalıyız. Bir baştan bir başa sükûnetle gezilip tozulabilen bir cadde düşünün! Ortasında uzanan süs havuzunda fıskiye sesleri… İnsanlar su içsinler diye konulan ücretsiz sebil noktaları… Oturma yerleri arasında alışveriş yapan insanlar… Araba gürültüsünden arındırılmış, rengarenk çarşı ve sokaklar… Ve sonu masmavi Karadeniz sahiline açılan bir Gazipaşa caddesi hayal ediyorum.

Sonu denize açılan penceremiz olsun istiyorum.

Küçücük bir caddeyi var gücümüzle güzelleştirip yaşanabilir bir kent için rol model haline getirebiliriz diye düşünüyorum.

İnsanların fikri alınarak cazibe merkezine dönüştürebiliriz caddemizi. Ve Gazipaşa’yı cazibe merkezi haline getirebilirsek emin olun ki, şehrimizde güzellikler dalga dalga yayılacaktır.  

-Efendim araçları ne yapacağız, nereden geçireceğiz?

-Başka yol mu var?

-Boş hayal kurmayın!

…. Diyebilirsiniz…

Akşamdan sabaha olmayacağını hepimiz biliyoruz. Ancak bilmem kaçıncı kez yapılan son asfalt olayı, bu güzelim caddenin daha güzel bir şekilde değerlendirilebileceğini bizlere gösterdi.

İnsanlar caddede özgürce yürümek istiyor. “Ah, keşke trafiğe kapansa” özlemini dile getiriyorlar.
Peki ne yapılmalı?

Bu konunun gerçekleşmesi için öncelikle beyin fırtınası yapılmalı, alternatif yollar, esnaflar için mal indirme boşaltma hususları da göz önüne alınarak bir adım atılmalı bir an önce!  

Alt geçitler mi yapılır, üst geçitler mi inşa edilir, yoksa viyadük projesi mi devreye sokulur, onu bilemem; ama mühendis bolluğu yaşanan kentimizde bunu gerçekleştirmemek için bir neden göremiyorum.

Bölgemize hitap etmekle övünen BEÜ Mühendislik Fakültemizde hizmet etmek için can atan hocalarımız mevcut. Onlara bu konularda proje hazırlatabiliriz, misal…

Hani zaman zaman Reis-i Cumhur, “İstanbul sevdamız” diyerek, denizin altından tüneller, metrobüsler yaptırıyor ya... Avuç içi kadar Zonguldak’ta neden olmasın?

Zonguldak sevdamız” diyebilen bir siyasetçi, bürokrat, işadamı, sivil toplum kuruluşu v.s. yok mu?

Hani, Kent Konseyi nerede?

Yeraltından geçiş güzergâhı yapılması için proje sunacak bir tane babayiğit çıkmayacak mı, baht-ı kara maderinden?

*

Üzülmez’den girip Kozlu’dan çıkacak gidiş geliş olmak üzere 3’er şeritli oto yolumuz olsa, Mithatpaşa tünelimiz derhal tamamlansa, Gazipaşaya’ya alternatif güzergâhlar belirlense fena mı olur?

Mesela eski belediye başkanı Sayın Secaattin Gonca döneminde Uzunmehmet caddesi üzerindeki Acılık deresinin üzeri kapatılmıştı. Normalde trafik Uzunmehmet caddesi üzerinden Valilik güzergahına verilecekti. Maalesef bu da hayata geçirilemedi. Derenin üstüne yapılan yol, şu anda Belediye Halk Otobüs durağı olarak değerlendiriliyor. Bu güzergahı halen değerlendiremedi yerel yönetimlerimiz. İlla araçlar dört koldan Ulucami (Güven) kavşağına dalacak, oradan Gazipaşa’ya salınacak, sonra trafik kilit olacak, öyle mi?

Peki nereye kadar?

Esaslı bir projenin zamanı gelmedi mi?

Haydi, herkes bir el atsın, bir zahmet!