GELİR İDARESİ
 
Şu internet yaşamımıza girdi gireli ufkumuz açıldı…
Bilmediğimiz, anlayamadığımız konularda başvurduğumuz tek kaynak oldu internet…
Benim de bazı konularda takılıp kaldığım oluyor, bunlardan biri de devlet bürokrasisi, bu kapsamda da Gelir İdaresinin bazı uygulamaları. Araştırdım ve Yeterliğe Tabi Gelir Uzmanları Derneği’nin hazırladığı  “Gelir Uzmanlığı Mesleği Değerlendirme Raporunda” Gelir İdaresi Başkanlığında yeni bir sayfa açılması gerektiği vurgulandığını gördüm.
Makalede şöyle deniyor:
 Gelirler Genel Müdürlüğü yerine 2005 yılında kurulan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 10 yıl içinde tamamlanması hedeflenen dönüşümü henüz sağlanamadığı için sıkıntılar olduğu belirtiliyor.
Raporda “Merkezde, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı bulunuyor. Taşrada ise 29 ilde Vergi Dairesi Başkanlıkları, diğer illerde Defterdarlıklar kanalı ile vergi daireleri ve mal müdürlüklerinden oluşan bir organizasyon var. Vergi yönetimi organizasyonunun tekrar gözden geçirilerek yeniden yapılanması gerekiyor.” deniliyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kurulması ile birlikte personel yönünden de değişikliğe gidilerek personelin kariyer meslek olan gelir uzmanlarından oluşmasının hedeflendiği, bu kapsamda kurumun omurgasını oluşturan gelir uzmanı istihdamının hız kazandığı ancak gelir uzmanlığı mesleğine gereken önemin verilmemesi ve mesleğe kariyer dışı atamalar gibi nedenlerle gelir uzmanlarının yarıya yakınının büyük bir heyecanla başladıkları mesleklerini kısa sürede bıraktığının ifade edildiği raporda, bu dönüşüm sağlanamadığı için vergi yönetimi gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın personel yapısının da karmaşık bir hale geldiği belirtiliyor.
Raporda, “Taşra teşkilatlarında görev yapmasına ve  merkez uzman sayılan kariyer meslek bulunmasına rağmen, hem merkez teşkilatlarında hem de taşra teşkilatlarında görev yapan gelir uzmanlığı mesleği taşra kariyer mesleği statüsünde sayılmaktadır.” denilerek  “Kariyer mesleklerde merkez-taşra ayrımı kaldırılmalıdır.” önerisi yer alıyor.
Yeterliğe Tabi Gelir Uzmanları Derneği’nin hazırladığı raporda, nitelikli insan kaynağı yetiştirmekte ve istihdam etmekte yeterli birikime ve tecrübeye sahip olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mesleki taassuptan kaynaklı sebep nedeniyle gelir uzmanlarının yetiştirilmesinde ve istihdamında zorlandığı açıklanıyor.
 “Ne yazık ki doğru bilinen yanlışlar gelir uzmanlığı mesleği üzerinde kurumsallaşmış ve bürokratik oligarşi meslek üzerinde vücut bulmuştur.” denilen raporda şu ifadelere yer veriliyor.
Bu bakımdan mesleğe kariyer dışı atamalar son bularak uzmandan memur memurdan uzman yapılmaya çalışılan bu yanlıştan dönülmelidir. Kariyer mesleklerin taşrada görev yapmasından daha doğal bir şey olamaz ancak kariyer mesleğin merkezi taşrası da olmaz. Dolayısı ile Gelir İdaresi Başkanlığında görev yapan Devlet Gelir Uzmanı ve Yeterliğe Tabi Gelir Uzmanı kariyer kadrolarının birleştirilmesi ile idari etkinliğin önünün açılmış ve bürokrasi de azaltılmış olacaktır. Buradan hareketle hem insan kaynağının hem de Gelir İdaresi Başkanlığının etkinliğini ve verimliliğini artırmak için Yeterliğe Tabi Gelir Uzmanlarının görev tanımlarının yapılması ve yetkilerinin belirlenmesi gerekmektedir. Güçlü ve etkin bir Gelir İdaresi için rapor ile elde edilen sonuçları başta Cumhurbaşkanlığımız olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Gelir İdaresi Başkanlığımız ile de paylaşarak açılacak bu yeni sayfaya Yeterliğe Tabi Gelir Uzmanları olarak elimizden gelen bütün gayretimizle katkı sunacağız.
Gördüğünüz gibi Gelir İdaresinin yeniden yapılanma kapsamındaki aksamaları dile getirilmiş.
Şu internet gerçekten güzel bir olay…
İyi ki yaşamımıza girmiş…