ZONGULDAK (İHA) – Zonguldak’ta, yerin metrelerce altındaki gezisinden yanında getirdiği kömür parçasını mücevher ustalarıyla buluşturan iş adamı, kömürden ’tektaş’ yaptırdı. 1 karatlık olarak hazırlanan ve Zonguldak’ın Kalbi adı verilen tek taş kömürün tanıtımı yapıldı.
Zonguldak’ta 1829 yılında taş kömürünün bulunmasının ardından geçen 187 yılda dünya tarihine geçebilecek bir ilk yaşandı. 5 bini aşkın şehit veren kentte ’Karaelmas’ı yeryüzüne çıkartabilmek için yerin metrelerce altında çalışılan madencilik sektörüne yeni bir boyut eklendi. Zonguldaklı işadamı Deniz Yavuzyılmaz yerin metrelerce altındaki gezisinden yanında getirdiği kömür parçasını mücevher ustalarıyla buluşturdu. Yavuzyılmaz, dünyanın ilk "kömürden tektaş" yüzüğünü tanıttı.
1 karatlık olarak hazırlanan ve Zonguldak Kalbi adı verilen kömür tek taş Madenci Anıtında düzenlenen basın açıklaması ile basına tanıtıldı. Yüzük, büyük ilgi gördü. Uzun uğraşlar sonucu Zonguldak’a sembolik olarak taş kömürü haricinde tek taş kömür olarak hazırladıklarını ifade eden Deniz Yavuz Yılmaz, "Taş Kömürü sadece Zonguldak’ta çıkıyor ve taş kömürü Zonguldak’a geçtiğimiz yıllar içinde çok fazla güzellikler ve ilkler katmıştır. Türkiye sanayisinin lokomotifi olmuştur. Aynı zamanda yurdun dört bir tarafını ördüğümüz demir yollarının çelikten demir üretimini sağlayan Türkiye’nin ilk süper marketi olan ekonomaların kurulduğu kentimizi çok seviyoruz. Bizler taş kömürünün yan sanayisinin geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle ürün ağacında kömürün yan sanayisinin gelişebileceğini söylüyoruz. Madenlerin kapatılmaması gerektiğini ARGE laboratuvarı olarak kabul edilen atölyelerimizin daha da canlandırılması gerektiği ve özellikle dışa bağımlılığı engellemek için Zonguldak’ın tekrar ülke sanayisinin lokomotifi haline getirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

"Tek taş kömür kömürünün hikayesini ve serüvenini anlatıyor"
Yerin metrelerce altından çıkartılan kömürün usta eller tarafından büyük bir titizlikle hazırlanarak ’Tek Taş Kömür’ haline getirildiğini ve yüzüğün Zonguldak’ın en büyük sevgisini, yerin yüzlerce metre altına yer alan kömürü, karaelması çıkartan madencinin alın terini, emeğini, taş kömürünün hikayesini ve serüvenini anlattığını ifade eden Yavuzyılmaz, "Genel seçim sürecinde Kozlu işletmesinde maden ocağına inmiştik. Bu maden ocağında sabaha kadar yaptığımız çalışmalarda kömür çıkartmıştık. Bu kömürden ne yapabiliriz diye düşündük. Bununla ilgili olarak özellikle İstanbul’da pırlanta, elmas gibi taşları kesen ve onlardan çeşitli eserler meydana getiren ustaları bulduk ve onlara taş kömüründen tek taş kömür yapmak istediğimizi söyledik. Daha önce böyle bir şeyin dünyada yapılmadığını söylediler. Israrlarımız ve çalışmalarını neticesinde bir iki aylık çalışmanın neticesinde tek karatlık tek taş kömür yaptık. Pırlanta ya da elmas kadar ticari değeri olmayan şuanda değer biçilemeyecek olan yerin eksi 425 metre altından çıkartılan daha sonra taş ustalarının büyük bir incelikle kestiği ve yüzüğünün ayrıca döküm yapıldığı -Zonguldak’ın Kalbi- adını verdiğimiz tek taş kömürümüzü üretmiş olduk. Tek taş kömürümüz Zonguldak’ın en büyük sevgisini, yerin yüzlerce metre altına yer alan kömürü, karaelması çıkartan madencimizin alın terini, emeğini taş kömürünün hikayesini ve serüvenini anlatıyor. Bizler ticari boyutunu bir kenara bırakarak sahiplenen ve tüm ilgilenen herkesin üretebileceği aynı zamanda birbirine hediye edebileceğini ve taş kömürünün incelikle işlenerek bir ürünün bile üretilebileceğini göstermek istedik" şeklinde konuştu.