2. Kent Sempozyumu başladı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu'nun düzenlediği “Zonguldak 2. Kent Sempozyumu” açılış konuşmalarıyla başladı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şemsi Denizer Konferans Salonu'nda kent gelişimi, dönüşümü ve sorunları üzerine ortak akıl üretmek amacıyla düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Birhan Şahin yaptı.

Ardından TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB’un beş dönemdir çeşitli kentlerde 40'ı aşkın sempozyum düzenlediğini söyledi.

Yapılan çalışmalar sonucunda yaşanılan kentlerin çağdaş toplumlara yakışır biçimde yönetilmediğini belirten Soğancı, şöyle konuştu:

“Kentler ve yerel yönetimler ülke politikalarının doğrudan uygulama alanıdır. Bu nedenle kentler ve yerel yönetimler siyasetin ve sermayenin ilgi odağıdır. Sanayiden, eğitim ve sağlığa dek birçok kamu hizmetindeki serbestleştirme, özelleştirme bu çerçevede gerçekleşmiştir. Özellikle ortak yaşam ve kentlilik bilinci geliştirilememiş, kentsel yaşam ve aktiviteler sadece ekonomik ilişkilere indirgenmiştir. Plansızlığın ve denetimsizliğin ağır sonuçlarının en son örnekleri olan 1999 ve 2011 yılında yaşanan depremlerle tekrar gözler önüne serildi. Kentlerde lüks konut alanlarının, alışveriş merkezlerinin yaygınlaşması kentleri bir arada tutan unsurları ve ortak kullanım alanlarını ortadan kaldırmaktadır. Sağlıklı kentleşme, kentsel hizmetlerin kamusal hizmet kapsamında ele alındığı, barınma, eğitim, sağlık, kültür, hizmetlerini insan hakkı olarak görüldüğü, kamu yararı öncelikli enerji, çevre ve gıda politikalarının benimsendiği bir anlayışla mümkündür.”

Tüm sorun ve olumsuzluklara karşın demokratik katılımın sağlandığı yerel yönetimlerin oluşturulması ve çözüm üretilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Soğancı, kente dair her türlü kararda kentlilerin katılımını sağlamak gerektiğini kaydetti.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de, TMMOB'un yaptığı çalışmaları yerel yönetim olarak önemsediklerini vurgulayarak, "Şehrin sahipleri olma ve şehrin gelişmesi adına bu çalışmalar çok büyük katkılar sağlar. Bizler de üzerimize düşen görevleri eksiksiz yerine getirerek çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

6 oturumda 24 bildirinin sunulacağı sempozyum bugün sona erecek. Barış DOĞAN