2004 yılında ilk ihalesi yapılmasına rağmen, hala bitirilemeyen Ereğli-Devrek karayolu projesi, TBMM gündemine taşındı. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Genel Başkanımız, 1 kasım öncesi Ereğli'de yapılan mitingde, "yeni Ereğli-Devrek yolunu CHP iktidarında 1 yılda bitirileceği" sözünü vermişti. Ancak AKP, 2 yılda bitirilebilecek yeni Ereğli- Devrek yolunu 12 yılda bitirememiştir” açıklamasında bulundu.

                Basın danışmanlığından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP’li Demirtaş, yapımı yılan hikayesine dönen yolla ilgili “2004 yılında başlanan yol, AKP’liler tarafından ‘kazma kürekle’ yapılmaya çalışılsaydı, 12 yılda çoktan biterdi” ifadelerini kullandı. AKP iktidarının Zonguldak’a üvey evlat muamelesi yaptığını söyleyen Demirtaş, AKP'lilerin her yere yollar yaptıkları iddiasında bulunmalarına   rağmen, bu gün teknik imkanlara rağmen 57 kilometrelik bir yolun 12 yıl boyunca bitirilememesini eleştirdi.

                Demirtaş, Armutlucuma’nın Kızlar Deresi mevkisinde meydana gelen sel felaketi sonrasında yolun göçmesinden tüm yetkililerin haberinin olmasına rağmen, hiç kimsenin konuyla ilgilenmediğinden yakındı. Ünal Demirtaş ayrıca, yol yapım çalışmalarının Devrek’te heyelan meydana getirmesini ve bu heyelan sonrasında yaklaşık 500 vatandaşın mağdur olduğunu dile getirdi.

Demirtaş: “Yolda göçükler meydana geldiği için ağır tonajlı araçlar yolu kullanamıyor ve özellikle kar yağdığında yollar açılamıyor. İki aracın karşılıklı geçemediği, keskin virajların olduğu bu eski yol, birçok trafik kazasının meydana gelmesine neden oluyor. Son olarak 24 Aralık 2015 tarihinde seyir halindeki bir araç 30 metreden şarampole yuvarlandı ve iki vatandaşımız yaralandı. Ama AKP’lilerden hala ses yok” şeklinde düşüncelerini açıkladı.

Vatandaşlarımızın En Temel Hakları Olan Eğitim ve Sağlık Hakkına Erişim Engelleniyor!

Ereğli-Devrek yolunun tamamlanmamasının, bu güzergahtaki yerleşim yerlerine yatırım yapılmamasına ve istihdam yaratılamamasına neden olduğunu belirten Demirtaş, vatandaşların göç etmek zorunda bırakıldığını ve bu şekilde “köylerde mezar kazacak gençlerin kalmadığını” vurguladı. Ünal Demirtaş, sürekli hale gelen göç nedeniyle nüfusun azalmasının Çaylıoğlu ve Öğberler Belde Belediyeleri’nin ve Armutlucuma Sağlık Ocağı’nın kapanmasına neden olduğunu ve Armutlucuma İlköğretim Okulu’nun da kapatılacağı söylentilerinin olduğunu belirterek, AKP’nin vatandaşlarımızın en temel haklarından olan eğitim ve sağlık hakkına erişimini kısıtladığının ve hatta engellediğinin altını çizdi.

Zonguldak’ın en önemli projelerinden biri olan Filyos Projesi ile Ereğlili ve Alaplılı vatandaşların bağlantısının sağlanması için bu yolun çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Demirtaş ayrıca, “Yurt dışında yaşayan Ereğlili ve Alaplılı vatandaşlarımız, Türkiye’ye gelip giderken Ankara ve İstanbul’u değil Çaycuma Havaalanı’nı kullanacak. Türk Hava Yolları’nın seferlerinin başlamasıyla, Ereğlili ve Alaplılı vatandaşlarımız da Çaycuma Havaalanı’nı kullanmaya başlayacaklar. Ama tüm bunlar, Ereğli-Devrek yolunun bitirilmesine bağlı” dedi.

                CHP’li Milletvekili Demirtaş bu gerekçelerle,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından cevaplandırılmak üzere şu soruları sordu:

1.            Ereğli-Devrek karayolunun ihaleleri hangi tarihlerde yapılmış, bölümler halinde yapılan ihaleleri hangi şirketler kazanmıştır ve bu şirketlerin isimleri nelerdir? Bu ihalelerin, ihale bedelleri nedir?

2.            Ereğli-Devrek karayolunun tamamlanması için, ihalenin yapıldığı tarihten itibaren bugüne kadar, ihaleyi kazanan şirketlere ne kadar ödeme yapılması öngörülmüştür ve gerçekte ayrı ayrı ve toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır?

3.            Ereğli-Devrek karayolu, hangi aşamadadır ve bugüne kadar yolun ne kadarı bitirilmiştir?

4.            Ereğli-Devrek karayolunun tamamlanması için, Bakanlığınızın ayırdığı ödenek 2016 yılı için ne kadardır?

5.            Ereğli-Devrek karayolunun hangi tarihte bitirilmesi öngörülmektedir?

6.            Ereğli-Devrek karayolunun 12 yıldır bitirilememesinin gerekçesi nedir?

7.            Yol yapımı esnasında heyelan gibi felaketlerin meydana gelmemesi için, ne gibi önlemler alınmaktadır?