Koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok kentte kamu kurum ve kuruluşlarına HES kodu ile girme zorunluluğu geldi. Bazı şehirlerde ise AVM'lere, çalışan sayısı 50 ve üzeri olan fabrikalar ile 25 ve üzerinde olan mağazalara, banka, PTT ve konaklama tesislerine girişlerde HES kodu zorunluluğu getirildi. 

İşte HES Kodu zorunluluğu gelen şehirler:

BURSA

Bursa Valiliğinden yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığının 30.05.2020 tarih 8558 Genelgesi ve 31.05.2020 tarih 62 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile şehirlerarası toplu ulaşım araçlarıyla (uçak, tren, otobüs) yapılacak seyahatlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra biletlemelerin yapılması zorunluluğu getirildiği hatırlatıldı.

HES uygulaması 24 Eylül 'de başlayacak.

Açıklama şu şekilde:

"Alışveriş merkezlerinde (AVM) bulunan/bulunacak çalışan, yönetici ve müşterilerin AVM'ye girişlerinde, çalışan personel kişi sayısı 50 ve üzeri olan fabrika ve iş yerlerinde çalışan, yönetici ve müşterilerin girişlerinde, çalışan kişi sayısı 25 ve üzeri olan mağazalar ve işletmelerde çalışan, yönetici ve müşterilerin girişlerinde, bankalarda çalışan, yönetici ve müşterilerin bankaya girişlerinde, PTT merkezlerinde çalışan, yönetici ve müşterilerin girişlerinde, konaklama tesisleri ve özel ya da kamuya ait tüm misafirhanelerde çalışan, yönetici ve müşterilerin girişlerinde HES kodlarının sorgulanmasına karar verilmiştir."

BALIKESİR

İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun toplantısında il genelindeki tüm kamu kurumlarına girişlerde HES kodu sorgulamasına geçilmesine karar verildi.

İşte resmi açıklama:

"İlimizde Covid-19 pandemisi ile mücadele amacıyla uygulanan tedbirlerden beklenen sonuçların alınmasına katkı sağlamak, içinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin gerektirdiği tedbirleri güçlendirmek, kamu hizmetlerinin gereken güvenli ortam içerisinde devamlılığını ve izolasyon kuralı ihlali yapan kişilerin tespitini sağlamak amacıyla tüm kamu kurumlarına hizmet almak üzere veya ziyaret amacıyla başvuran vatandaşlarımıza, kurumlarımızca HES (Hayat Eve Sığar) kodu sorgulaması yapılmasına, yapılan sorgulamada Covid-19 tanılı ve ya temaslı kişilerin tespit edilmesi halinde kurumlara girişine izin verilmeyerek sağlık kuruluşları ve kolluk birimlerine bildirim yapılmasına, kolluk ve sağlık kuruluşlarınca kendilerine yapılan bildirim üzerine ivedilikle ve gerekli tedbirler alınarak bu kişilerin ilimizde izolasyon ihlali yapan kişilerin tutulduğu Hasan Basri Çantay Yüksek Öğrenim Yurduna sevk edilmelerine oy birliği ile karar verilmiştir. Ayrıca; Kamu kurumlarımızca HES kodu olmayan vatandaşlarımıza HES kodu almaları için gerekli yardım ve desteğin sağlanmasına, HES kodu sorgulaması için bütün kurumlarca gerekli tedbirlerin alınmasına ve 23.09.2020 tarihinden itibaren uygulamaya başlanmasına, Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, oy birliği ile karar verilmiştir."

IĞDIR

Iğdır'da 22 Eylül 'den itibaren kamu kurum ve kuruluşlarına Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmadan girilmesine izin verilmeyeceği bildirildi.

İSTANBUL

İstanbul'da Hayat Eve Sığar (HES) kodu kullanımı 23 Eylül'den itibaren; Valilik, Kaymakamlıklar, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro II. Bölge Müdürlüğü, İlçe Nüfus Müdürlükleri ve İlçe Tapu Müdürlükleri'nde zorunlu hale getirildi. Karara uymayanlara ise idari ve adli işlemlerin başlatılacağı belirtildi.

AYDIN

"Aydın İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Covid-19 tedbirleri kapsamında İl Merkezindeki Kamu Kurumlarının İl Müdürlüklerinde Çalışma Saatlerinin yeniden düzenlenmesine ve Valilik ile Kaymakamlık binalarına girişlerde vatandaşlara HES Kodu alma zorunluluğu getirilmesine karar vermiştir.Salgının yayılım hızının kontrol altına alınması ve şehiriçi trafik yoğunluğunun azaltılması amacıyla 21 Eylül Pazartesi gününden itibaren yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürlüklerinin bulunduğu ilimiz merkezinde geçerli olmak üzere mesai saatleri yeniden düzenlenmiştir. İzolasyon kurallarına ihlallere karşı daha etkin mücadele edebilmek açısından öncelikle Valilik ve Kaymakamlık binalarında daha sonra tüm kamu kurumlarında yaygınlaştırılmak üzere girişlerde vatandaşlarımıza HES Kodu alma zorunluluğu getirilmiştir"

DENİZLİ

Denizli 'de kamu kurum ve kuruluşlarına girişlerde Hayat Eve Sığar (HES) kodu kullanılacak

KİLİS

Kilis'te kamu kurum ve kuruluşlarına girişlerde Hayat Eve Sığar (HES) kodu kullanılacak

KAYSERİ

Kayseri Valiliği İl Hıfzısıhha Kurulu, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile tesislerinde, kamu ve özel konaklama tesislerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgulaması başlatılması kararı aldı.

VAN

Van'da korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarına Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasıyla giriş yapılabileceği bildirildi.

KARS

Kars'ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında kamu personelinin, çalıştıkları kurumlara girişlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını kullanacağı bildirildi.

ERZİNCAN

Erzincan 'da kamu kurum ve kuruluşlarına Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmayanlar alınmayacak.

ÇANKIRI

Çankırı'da kamu kurum ve kuruluşlarına Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmayanlar alınmayacak.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına girişlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasının kullanılacağı bildirildi.

KIRIKKALE

Kırıkkale'de korona virüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarına Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasıyla giriş yapılabileceği bildirildi.

GAZİANTEP

Gaziantep 'te yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarına girişlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasının kullanılacağı bildirildi.

İZMİR

İzmir'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarına girişlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasının kullanılacağı bildirildi.

SAMSUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından girişlerde Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması başlatıldı

KARAMAN

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, kentteki kamu binalarına Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmadan girilemeyeceğini belirtti.

KOCAELİ

Kocaeli'de İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı karar kapsamında vatandaşlar düğünlere HES kodu ile girebiliyor. Salonlar girişinde görevlendirilen çalışanlar vatandaşların HES kodlarını tek tek alarak arşivliyor.

ŞANLIURFA'YA GİRİŞ ÇIKIŞLAR HES İLE

Valilik: Özel araçlarla Şanlıurfa'ya giriş yapan veya ilden çıkış yapan kişiler de kontrol noktalarında HES kodu sorgulamasına tabi tutuldu. Sorgulama sonucu durumu riskli kabul edilen kişilerin ile giriş çıkışları kısıtlanacak.

Abant, Gölcük ve Yedigöller'e HES koduyla giriş dönemi
Jandarma ekipleri ve yetkililerin kontrol yaptığı tabiat ve milli parklarda, HES kodu olmayanların girişine izin verilmiyor.

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu e Devlet 'ten alınıyor. İşte o sayfa:

https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme 

SMS İLE HES KODU ALMA

"Kısa mesaj - SMS ile: HES (boşluk) TC Kimlik Numaranız (boşluk) Kimlik kartınızın seri numarasının son 4 rakamı (boşluk) kodun geçerli olmasını istediğiniz gün sayısı” yazıp 2023'e SMS atın."

(Kaynak: KAMUBULTENİ.COM)