“Bu eks, morga… bu yaralı, ameliyathaneye…”

23 yıl geçti aradan

1992 yılının 3 Mart günü Kozlu’da maden ocağında patlayan grizu tam 263 canı bizden koparmıştı, tüm cesetlerin çıkarılması 5 yıl almıştı

 

Tam 23 yıl önce bu gün saatler gece yarısından sonraları gösterirken TTK’nın Kozlu Müessesesi ocağında meydana gelen büyük grizu patlaması tam 263 cana mal olmuştu.

Gece yarısından sonra kentin Devlet ve SSK hastanelerine ambulanslar, kamyonetler ve özel araçlarla taşınan facia kurbanları buralarda grizu patlamasını duyup evinden hastaneye gelmiş doktorlarca ilk müdahaleleri yapılıyor, o sırada da kulaklara doktorların “Bu eks olmuş morga kaldırın” ve “bu yaralı acil ameliyathaneye…” gibilerinden tanıları takılıyordu.

Olayın duyulmasından sonra hastanelere haber yapmak için giden gazetecilerin de üstlerine yanık  kokusu sinmişti.

Zonguldak’ta meydana gelen asrın en büyük maden felaketi dünya basınında da günlerce yer almış, Zonguldak’a Avustralya’dan Güney Afrika Cumhuriyetine kadar dünyanın birçok ülkesinden aynî ve nakdi yardımlar yağmıştı.

Taş kömürü madenciliği tarihinin en büyük felaketlerinden biri, ayrıca Zonguldak'ta kömür madenciliğinin 150 yıllık tarihinin en büyük felaketidir

Patlama ile yer altında çıkan yangınların denetim altına alınamaması ve ocağın bütün katlarındaki göçükler ve ulaşım yolları tahribatı nedeniyle ocak yüzey açıklıklarından kapatılmış, bu nedenle kazadan kurtulanların ifadelerini temel alan soruşturmada kazanın oluşma nedenleri tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır. Ocak, 26 Mart 1992 günü tekrar açılmış ise de, yangının kızışması üzerine bir kere daha kapatılmıştır

Bu faciada 500'den fazla işçi sağ salim yeryüzüne çıkmış ancak ölenlerin yarısının cesedine ulaşılabilmişti. Ulaşılamayan diğer işçiler için kurtarma çalışmaları birkaç günün ardından kesilmiş ve maden kaderine terk edilmişti.

Daha sonra yangının sönmesi için madene su basılmış aylar sonra madende kalan 147 cansız bedenin yeryüzüne çıkarılması çalışmaları başlamıştı. Ocağa basılan milyonlarca metreküp suyun boşaltılması yıllarca sürmüş, bu arada da kalan cesetlere peyderpey ulaşılmış, son kalan 2 ceset 1997'de çıkarılmıştı. (Sermet AKSU)