29 EKİM KADINLARI DERNEĞİ Zonguldak Şube Girişim Grubu adına konuşan Gülhan Çetin, Dünya Barış Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

 

Çetin, "Bugün 'Dünya Barış Günü'... İnsanlığın; dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ayırımı gözetmeksizin bir arada ve kardeşçe yaşama kararlılığının bilince çıkarıldığı gün. Böyle bir günde  ülkemizde özellikle kadına yönelik erkek şiddetinin alabildiğine tırmandığı, iktidarın, dinci-gerici politikalarla bu şiddeti adeta teşvik ettiği, Tanzimat’tan, Cumhuriyet dönemine ülkemiz kadınlarının eşitlik mücadelesinin ürünleri olan yasal kazanımlarının bir bir elinden alınmaya çalışıldığı günlerdeyiz." dedi.

Çetin'in açıklaması şöyle:

"İktidar, son olarak Dünya ve ülkemiz kadın hareketinin ortak ürünü olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye hazırlanıyor. Gerekçe olarak da, bu Sözleşme’nin yerli ve milli olmadığını savunuyor. Oysa bu Sözleşme’nin temelini Güldünya Töre, Ayşe Paşalı, Nahide Opuzların hukuk mücadelesi oluşturuyor. Kadına yönelik şiddet, eğitimden siyasete; iş yaşamından aile yaşamına her alanda kadınları ikincilleştirmenin bir aracı olarak karşımıza çıkıyor. İktidar, eylem ve işlemleri ile erkek hegemonyasını daha da güçlendirerek, topyekun bir sistem değişikliğine hazırlanıyor. Bu değişiklik girişiminden, antidemokratik, anti laik ve hukuk dışı uygulamalarla kadın-erkek tüm toplum payını alıyor. Ne var ki içinde bulunduğumuz pandeminin yarattığı özel koşullar, adalet mekanizmalarının içinde bulunduğu kaotik durum, hak arama olanaklarını adeta yok ediyor. Bütün bu olumsuz koşullara karşın, kadınlar, amaçlanan yeni sistemde kadının insan haklarından söz edilemeyeceği bilinciyle susmuyorlar.

Ülkemizin dört bir yanında farklı örgütlenmelerle ve geniş kadın dayanışması ile bu gidişe “dur” demek için seslerini yükseltiyorlar. Biz, Türkiye’nin değişik kentlerinden bir araya gelen 132 kadın arkadaş, yeni bir kadın örgütü ile bu sesin yanına seslerimizi katıyoruz. Bugün,altı aylık bir hazırlık süreci sonunda ilk kuruluş toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Derneğimizin amacı, 'Dünya ve ülkemiz kadın hareketinin ve Cumhuriyet Devrimlerinin kadının toplumsal yaşama eşit katılımı için açtığı yolu izleyerek genelde insan hakları, özelde kadının insan haklarını savunmak, geliştirmek, toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci yaratmak, demokratik, laik, sosyal, hukuk devletinin gereklerine uygun olarak, yasal planda ve yaşamın içinde (ev - okul - iş - sosyal - siyasal alanda) kadınların statüsünü yükseltmek, kadın ve çocukların her türlü şiddetten korunması için çalışmaktır.'

 

Bu amacı gerçekleştirmek için, bilim, kültür, sanat alanlarında olmak üzere eğitimde; şiddetin önlenmesi başta olmak üzere kadının yasal hakları için hukukta, kadın emeğinin değerlenmesi için kadın girişimciliği ve kooperatifçiliğin geliştirilmesinde, çalışma alanlarından siyasal görevlere kadın temsilinin artırılmasında kadınların söz, yetki ve karar gücüne ulaşmalarının yolunu açmak için çalışacağız. Sorunların parçası olmak için değil, çözümleri bulup uygulamak için yola çıkıyoruz. Kadının eşitlik mücadelesinin, aynı zamanda demokrasi, insan hakları ve laiklik mücadelesi olduğunun bilincindeyiz. Bu kavrayışla, başta kadın örgütleri olmak üzere, tüm demokrasi güçleri ile ele ele yürümeye kararlıyız.

Derneğimiz '29 Ekim Kadınları Derneği' adını taşıyor. Cumhuriyetin kuruluşunu müjdeleyen bu tarihin, kadınlar ve tüm yurttaşlar için taşıdığı değerleri, Dünyada ve ülkemizde, durmaksızın gelişen kadının insan hakları mücadelesi ile harmanlayarak daha da ileriye doğru taşıma sorumluluğunu alıyor, Derneğimizin duyurulmasına, yeni üyeler ve şubelerle güçlenmesine katkı sunmanızı ve desteklerinizi bekliyoruz. " (Haber Merkezi)