Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlediği gece Belediye SEKA Sosyal Tesislerinde yapıldı.

ZBEÜ’de 23 Nisan Coşkuyla Kutlandı ZBEÜ’de 23 Nisan Coşkuyla Kutlandı

Geceye öğretmenlerin yanı sıra, emekli öğretmenler, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Şeref Kötürk ve Yönetim Kurulu Üyeleri, grevdeki Çaycuma Ece Seramik işçileri, Eğitim Sen Gökçebey Temsilcisi Servet Büyükkol, Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunu Ali Nuri Güntekin, Zonguldak Köy Koop. Birlik Başkanı Bayram Cura, Karaelmas Abhaz Kültür Derneği Başkanı Aydın Vardan, Çaycuma Çevre Gönüllüleri Sözcüsü Züleyha Nur, TEMA Çaycuma Temsilcisi Seçkin Ünsal, Gemiciler Mahallesi Muhtarı Recep Kabuk'un da aralarında bulunduğu 125 kişi katıldı.

“ÖĞRETMENLERİ AYRIŞTIRAN ÖMK’YA KARŞI 15 EKİM’DE ANKARA’DA OLACAĞIZ”

Gecenin açılışında konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Orhan Çakmak geceye katılanlara teşekkür ederek, Eğitim Sen olarak ayrım yapmadan eğitim emekçilerinin hakları için mücadele ettiklerini söyledi.  Öğretmenleri ayrıştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ve kariyer basamakları sınavına karşı Eğitim Sen’in 15 Ekim Cumartesi günü Ankara’da yapacağa mitinge katılım çağrısı yapan Orhan Çakmak, “Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenliğin Statüsü Tavsiyesi’ne aykırı eğitim politikalarından ve uygulamalardan vazgeçmelidir. Eğitim emekçilerinin maaşları ivedi biçimde yoksulluk sınırının üzerine çekilmelidir. Anayasa’ya ve uluslararası belgelere aykırı olarak hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmelidir. Başta iş güvencesi olmak üzere tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan bir düzenleme yapılması zorunludur. Eğitim sendikaları, öğretmen ve veli örgütlerinin katılımı ile kapsayıcı, öğretmenleri güçlendiren ve geliştiren, çalışma barışını sağlayan, var olan sorunları çözebilecek yeni bir meslek kanununun hazırlanması için çalışmalara ivedi olarak başlanmalıdır. Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 2022 Ağustos ayı verilerine göre bankacılık kârları ilk 8 ayda 5'e katlanmıştır. Rakamlar ortadadır, banka promosyon sözleşmesi mevcut ekonomik koşullara uygun olarak güncellenmesi gerektirmektedir.” dedi.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için greve giden Petrol-İş Sendikasına üye Çaycuma Ece Seramik işçilerinden Cengiz Özkan ve Turgut Gencer gecede yaptıkları konuşmada başta Eğitim Sen olmak üzere çok sayıda sendika ve partinin grevlerine destek verdiklerini söyleyerek, “Grevimiz 74 gündür sürüyor. Tüm Çaycuma’nın desteğini bekliyoruz.” dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı da yaptığı konuşmada geceye yoğun bir katılımın olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, Çaycuma’da nitelikli öğretmenlerin, insanların olmasının yaptıkları çalışmalara katkı sunduğunu söyledi. Kantarcı, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde farklı görüşlerde de olsa bir araya gelerek parlamenter sisteme geçişin sağlanması gerektiğini söyledi.

Gece Sercan Murat Demirtaş, Koray Bayramoğlu ve Safa Kabuk'un söylediği türkülerle sona erdi.