Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde Tüketici Sorunları Hakem Heyetine bankalardan alınan kredi dosya masrafının geriye ödenmesi için başvuran bin 250 tüketiciden 650’si parayı geri almaya hak kazandı.

Alaplı Tüketici Koruma Derneği Başkanı Halit Tekin, derneğe ve Tüketici Sorunları Hakem Heyetine kredi dosya masrafının geriye ödenmesi için bin 250 tüketicinin başvuruda bulunduğunu, bunlardan 650’sinin başvurusunun karara bağlanarak dosya masrafını geriye aldığını, diğer 600 kişinin dosyalarının karar aşamasında olduğunu söyledi.

Tüm başvuruların en kısa sürede sonuçlanacağını belirten Tekin, “Alaplı Tüketici Koruma Derneği Başkanlığı olarak yaptığımız halkımızı bilgilendirme ön çalışmaları neticesinde bin 250 kişi bizlere müracaatta bulundu. Bunlardan 650 kişinin kredilerden kaynaklanan dosya masrafının geriye ödenmesi talebi için dosyaları hazırlandı, ilçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetine verildi. Bu dosyalar karara bağlandı ve 650 kişi bankalardan kredi dosya masrafını geri almaya kazandı ve bu parayı bankalardan geriye aldı. 600 kişinin dosyası ise karar aşamasında, inceleniyor. Önümüzdeki ay içerisinde tüm başvuruların müracaatları tamamlanmış olacaktır. Ama daha önce bize başvuruda bulunan ama dilekçesi hala elinde olan bir o kadar da vatandaşımız var. Onların da bir an önce dilekçelerini bankalara göndererek dosya masraflarını geri alma hakkını elde etmelerini istiyoruz” dedi.

Tekin, şu bilgileri verdi: “Bankadan dosya masrafını geriye alabilmek için vatandaşımız önce bankaya giderek benden daha önce haksız olarak kestiğiniz bu parayı bana geriye iade edin şeklinde iadeli taahhütlü bir dilekçe, biz dilekçe örneğini bizzat vatandaşımıza veriyoruz. Hangi banka ise postaneden iadeli taahhütlü olarak gönderecek. Banka buna olumlu ya da olumsuz cevap verecek. Cevap gelse de gelmese de vatandaşımız hemen derneğimize, ya da Tüketici Sorunları Hakem Heyetine müracaatlarını yapsınlar. Orada da hazır dilekçeler var. Burada Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ilgili dosyaları hemen hazırlıyorlar. Ücreti yok, masrafı yok, vatandaşa ek bir külfeti yok, sadece bankaların bunlara aldıkları dekontlar için 20-30 lira, bazı bankalar ücretsiz veriyor, bazı bankalar da dosya masraflarını geri ödemede zaman kazanmak için vatandaşımızı mağdur ediyorlar. Ama sıkıntı yok, neticede bu masrafları vatandaşımıza geri ödüyorlar.”