67'liler Platformu Genel Koordinatörü Cenk Kaplancan yazılı bir basın açıklaması yaparak Zonguldak gündemi konusundaki gündemi değerlendirdi ve bölgenin ekosistemi üzerinde etkili olacak her türlü olumsuz oluşuma da tepkili olduklarını belirtti.

Kaplancan, yaptığı açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

"Son günlerde Zonguldak ve çevresine ilişkin uygulanmaya çalışılan birçok karar bizlerde derin bir endişe ve gelecekte olmasını umut ettiğimiz güzel şeylere olan umutlarımızda ciddi kaygılar oluşturmaktadır. 

Öyle ki; kent bütünü ve yakın çevresindeki çevre sorunlarını arttırıcı, bölge ekosistemi üzerinde ciddi hasarlar bırakabilecek uygulamaların altlığını oluşturan statü ve nitelik değişimleri biz platform üyelerinin haklı tepkisini çekmektedir.

Bugüne kadar dokusu üzerinde hassasiyetle durulan tabiat harikası mekanlarımızın adeta gizli bir el tarafından işaretlendiğini ve niyet değişikliğine tabi uygulamalara zemin hazırlandığını hissettiren bir yaklaşımla kamu uygulamalarına tabi tutulduğunu gözlemlemekteyiz. Bu çalışmaları kamuoyundan uzakta tutma çabaları ise ayrıca dikkat çekmektedir. 

Yıllardır Doğu Karadeniz'de yürütülen ve benim de bizzat şahit olduğum HES furyası ile derelerin getirildiği son durum malumunuzdur. Aynı katliamın Batı Karadeniz'de yapılmaması için gösterilen çabaların bugüne kadar başarılı örneklerini görmekle beraber, bu katliamı yapmakta ısrarlı bazı çevrelerin de vazgeçmeden bu çabalarını sürdürdüğünü de üzülerek takip ediyoruz.

Kentimizin iyice sıkışmış yerleşkesindeki son doğal doku parçalarının kent insanının kültürel, tarihsel ve doğal mirasına bırakılması gerekirken, bu kent adalarında maksatlı, niteliksiz, kaotik ve oldu bitti eksenli çalışmalara zemin hazırlayan uygulamalara izin verilecek planlamaların yapılması, Zonguldak doğasına ve kent insanına en hafif deyimi ile vefasızlık ve onu hiçe saymak olacaktır.

Bu noktada vasıf ve özelliği Dünya ölçeğinde envanterlere geçebilecek varlıklarımızın korunması ve korunması için gösterilecek tüm çaba ve çalışmalar 67'LİLER PLATFORMU'nun en önemli görevidir.

Bu kapsamda bugüne kadar olduğu gibi Zonguldak ve yöresinde, gelecek kuşaklara aktarılması gereken kültürel, tarihsel ve doğal tüm değerlerimize sonuna kadar sahip çıkılacaktır.

Hiçbir siyasi kaygı taşımadan Zonguldak eksenindeki tüm çalışmalar kendimiz için belirlediğimiz görev ve sorumluluk alanımızda olup, bu görev ve sorumluluğun gerektirdiği Anayasal haklar ve Hukuki hak arayışı çalışmaları da ana eksenimizdir. Bu hak arayışının siyasi bir klik çalışması olarak görülmesi de önyargılı bir düşüncenin ve ben yaparım olur mantığının bir tezahürüdür. 

Kentimizin tüm değerlerine, Kömürüne, TTK'na, Bülent Ecevit Üniversitesine, Üniversitemizdeki tüm Bilim İnsanlarına, Kentimize katkı koyan tüm meslek gruplarına sahip çıkmak başlıca amacımızdır. 

Bu noktada, biz 67'LİLER PLATFORMU'na, Vakıflarımıza, Derneklerimize, STK'mıza ve daha önemlisi kent halkımıza büyük görevler düşmektedir.

Biz 67'LİLER PLATFORMU olarak tüm olumsuz iklime, önyargılara, duymazdan gelmelere, suçlayıcı ifadelere, ilgisizlik, kaygısızlık yakıştırmalarına ve akla gelmedik tüm olumsuz koşullara rağmen kuruluşumuzdan bugüne kadar geçen 8 aylık sürede olduğu gibi bundan sonra da kentimize olan bağlılığımızı ve vefa duygumuzu hiç kaybetmeden mücadelemize devam ettik ve edeceğiz.

Bu konuda kendisini kentinden gayri görmeyen, kendini ifade etmek isteyen, çalışmalarının kıymet ve takdir görmediğini düşünen ve daha önemlisi Zonguldaklı olma kimliğinden vazgeçmemiş herkese ihtiyacımız olduğunu belirtmek isterim. Unutulmasın ki bu platform her noktada bilimsel çalışma ve kanunlar çerçevesindeki çalışmaları yapmak üzere kurulmuş olup, platform bünyesinde yürütülen  her çalışma er yada geç değerini bulacaktır.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle Zonguldak'ın sadece bir İlden ibaret olmadığını, "Türkiye Cumhuriyetinin Emek Başkenti" olduğunun Platformumuzun hareket noktası olduğunu belirtir, bu büyük amaç doğrultusunda herkesin tüm kişisel duygularından arınarak enerjisini kentimiz için seferber etmesi doğrultusundaki azmimizin, siz değerli üyelerimizce de tek şiar edinilmesini hasseten beklemekteyiz.

Sevgi ve Saygılarımızla."