Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan işçileri ilgilendiren, 01 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasını kapsayacak ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında sürdürülecek olan 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 15 Mart 2017 tarihinde TTK Genel Müdürlüğü Salonu’nda yapılan açılış oturumuyla başlandı.

GEBEŞ: İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN 
ALINTERİNİN KARŞILIĞINI BULMASINI DİLİYORUM
Açılış oturumunda bir konuşma yapan TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş, “27. Dönem Maden İş Kolu Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin açılış törenine hoşgeldiniz.
Bilindiği üzere 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 31 Aralık 2016 tarihinde sona ermiştir. 2017-2018 yıllarını kapsayacak 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başlamış bulunmaktadır. Görüşmeler sonucunda yapılacak olan toplu iş sözleşmesinin, kurumumuzu da sıkıntıya sokmadan ama işçi kardeşlerimizin alınterinin karşılığının da bulması dileklerimle kurumumuz, işçi kardeşlerimiz ve Türkiye çalışma hayatı adına hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.
DEMİRCİ: ÜRETMEK, ÜLKEMİZE KAZANDIRMAK VE KAZANMAK İSTİYORUZ
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, üretmek, ülkeye kazandırmak ve kazanmak istediklerini belirterek “Bildiğiniz gibi TTK 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin bugün açılışını yapıyoruz. Bizler, Genel Maden İşçileri Sendikası olarak işçi arkadaşlarımızın hak ve hukuklarını savunmak için elimizden gelen mücadeleyi yapacağımızı sizleri de teminen söylüyoruz. Bu kurum da, bu işyeri de bizim. İşyerlerimiz olduğu sürece bizler de var olacağız. Toplu Sözleşme ve Grev haklarının alındığı 1964 yılından bu yana toplu iş sözleşmelerini yapıyoruz. Bu dönem 27. Toplu iş sözleşmemizi yapacağız.
Biz, üretmek, ülkemize kazandırmak ve kazanmak istiyoruz
Bu sözleşmenin ülkemize, milletimize, TTK’da çalışan kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Başarılı olacağımıza ve masadan da anlaşarak kalkacağımıza inanıyorum” dedi.
POLAT: HER İKİ TARAFIN MENFAATLERİNİ DENGELERSEK İYİ BİR SÖZLEŞME OLUR
Kamu-İş Genel Sekreteri Erhan Polat da çalışanların ve işyerinin menfaatlerini dengelediklerinde iyi bir toplu sözleşme ortaya konmuş olacağını ifade ederek;  “Bugün 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin müzakerelerini başlatıyoruz. Sözleşme dönemi hep zordur. Herkesin beklentileri vardır. Çalışanlarımızın beklentileri oluyor, işverenliğimizin beklentileri oluyor.
Yapılacak olan TİS görüşmelerinde her iki tarafın da, hem çalışanlarımızın hem de işyerimizin menfaatlerini dengeleyebilirsek iyi bir sözleşme ortaya çıkarmış oluyoruz.
Benim bu dönem, sözleşme görüşmeleri öncesinde yaptığım görüşmelerde çok mutlu eden bir gelişme, biraz önce Sayın Genel Başkan ifade ettiler, “İşyeri bizim” dedi, evet, işyeri hepimizin. TTK yetkililerimizin ve GMİS yetkililerimizin olaya el birliğiyle kurumu daha iyi noktaya nasıl getiririz, çalışanlarımızı daha fazla nasıl memnun ederiz noktasındaki birlikte hareket etmeleri yapılacak sözleşmenin iyi sonuçlanacağını, sıkıntısız sonuçlanacağını, kurumumuzun ve çalışanlarımızın lehine olacağını düşünüyorum. Bu vesileyle yapılacak sözleşmenin ülkemize, kurumumuza, çalışan arkadaşlarımıza iyilikler getirmesini diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin birinci maddesi kabul edildi. TİS Görüşmelerinin ikinci oturumu 30 Mart 2017 tarihinde Ankara’da yapılacak.
TTK TİS 84 MADDEDEN OLUŞUYOR
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan yaklaşık 8 bin işçiyi ilgilendiren ve 2017 ile 2018 yıllarını kapsayacak 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 84 asıl, 2 geçici maddeden oluşuyor.