Ankara’da Toptan ve TOKİ Başkanıyla Bulut ile görüşen ZGC Başkanı mutlu döndü

Akbıyık; “Yeni bedeller belirlenecek”

Toptan ve Bulut’tan büyük yardımlar gördüğünü belirten ZGC Başkanı Derya Akbıyık kendilerine teşekkür ederek, sözleşme bedelleri ve taksitlerin yeniden belirlenmesi aşamasında Zonguldak’a TOKİ uzmanlarının geleceğini de açıkladı

 

ZGC Başkanı Derya Akbıyık Basın Sitesi kousunda iki gün görüşmeler yaptığı Ankara’dan döndü ve üyelerini sevindirecek haberler verdi. Bu arada Zonguldak’lı gazeteciler nezdinde kendisine yardımcı olan TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve Kamu Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan’a da teşekkürler ettiğini belirtti.

 Zonguldak basın sitesi konusunda Köksal Toptan'ın, TOKİ başkanından randevu almasında ve TOKİ başkanının da gösterdiği duyarlılıkla birlikte fiyatlarda indirim yapılacağı şeklindeki talimatı nedeniyle kendilerini yürekten teşekkür ettiklerini ifade eden Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık basın sitesinin son andaki durumu hakkında şu bilgileri verdi:

GÖRÜŞMELER İKİ GÜN SÜRDÜ

"Bildiğiniz gibi 2012 yılında başlayan projemiz 2013 yılında başvurumuz ve o günden bugüne gelen süreç, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti'nin basın sitesi konutları yoğun bir uğraşları sonucunda bugünlere gelindi. Yani 6 yıllık bir çaba.2016 yılında ilk ödemelerimiz yaptık. 2018 yılının Ocak ayında da inşaatımız başladı. Bugün inşaatımız %92 seviyesinde. 2+1 konutlar için 4 bin lira ödeme peşin ödedik 3+ 1 konutlar için ise 6 bin lira peşinat ödedik. 1 blok 3+1 var. 5 blok 2+1 daire var. İnşaatımızda şu an anahtar teslim süreci de yakında başlayacak. Bu arada bizim geçici kabulümüz hafta içinde TOKİ'den heyet geldi. TOKİ başkanının gönderdiği bir heyet yerinde incelemelerde bulundu. Eksikleri gördü, tamamlanmışları gördü ve geçici kabul de sona erdi. Geçici kabul ne demek, bizim şimdi gayrimenkul sözleşmesinin yapılmasını da önü açıldı. Bununla ilgili geçtiğimiz hafta bildiğiniz gibi hem ruhsatımız hem de tapu çıkartma olayımız da çok uzun sürdü. Bulunduğumuz arsa yeri TOKİ'nin kendi arsası ve burada da yeni yapılan imar ıslah plan düzenlemesi çok uzun bir zaman aldı. Bununla ilgili bizim tapumuzu yeniden çıktı ve bu esnada kamu ortaklığı fonunda 1000 dönüm başka yere kaydırıldı bunlarla ilgili plan yeniden yapıldı. Meşakkatli oldu ama sonuçta ruhsatını çıkarttık ve şimdi önümüzde hiçbir şey kalmadı.

GAYRİMENKUL SÖZLEŞMESİNE SIRA GELDİ

 Bundan sonraki süreçte gayrimenkul sözleşmemizi yapacağız. Bununla ilgili geçtiğimiz hatta tarafıma toplu konut idaresi İstanbul Halkalı hizmet binasından bir mail gelmişti. Mail aldığımızda 2+1 dairelerin en düşüğünü 140 binden başladığını ve en yükseğini 199 bine çıktığını 3+1 dairelerin de en düşünün 201 binden başladığını en yükseğini 285 bine kadar yükseldiğini gördük. TOKİ yetkililerimizin bize gönderdiği gayrimenkul bedellerini  ve taksitlerimizi incelediğimizde inanamadık. Biz bu toplu konuta neden girdik neden başvurumuzu yaptık, kamu yararına çalışan kamu adına görev yapan, yıpranma payına sahip, düşük maaşla çalışan gazetecilerin ev sahibi ve konut sahibi olması için yaptık. Fakat başvurduğumuzda fiyat 2+1 için 110.000 liraydı 3+1 için ise 160.000 liraydı şimdi bu şekilde baktığımızda Türkiye'de çeşitli kriz yaşandı.Yüksek zaman zaman dövizde artışlar oldu fakat sonra yine normale dönüş oldu biz bunları kabul ediyoruz ama bizim bugünkü aldığımız fiyatlarda 2 +1 dairelerin biz de neredeyse %100 3 +1 dairelerde de aynı şekilde %100 artışlar gördük.Bununla ilgili bir rapor yazdık hafta içinde arkadaşlarımızla yönetim kurulundaki diğer arkadaşlarımızda görüşerek ve gelen yazıya istinaden 3 sayfalık bir rapor yazdık.İtiraz noktalarımızı söyledik hatta ödemelerinde tekrar yeniden incelenerek Haziran sonuna kadar uzatılmasını talep ettik. 

ANKARA’YA KAMP KURDUK

Bunun üzerine Ankara'ya gittik. Ankara'da Zonguldak'ımız için çok önemli bir değeri olan, Bakanlık yapmış, Meclis Başkanlığı yapmış siyaseti çok uzun yıllarını vermiş hem Zonguldak'a hem de Batı Karadeniz bölgemizde birçok hizmeti ve emeği olan  güçlü devlet adamı Köksal Toptan'dan bir randevu istedik.Ziyaret ettik 2 gün Ankara'da kaldık.Bizle beraber aynı zamanda ihaleye çıkan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti önceki Başkanı Çetin başkanım da bize dosyasını verdi ve yardımcı oldu.Onlar da bizden 6 ay önce konutlarına sahip oldular ve bu süreçte onların da büyük bir fiyat şartları oluştu ve onlar da yaptıkları girişimlerde fiyatlarda indirim yaptırdılar. Bize fiyatları Kocaeli seviyesinde gelmesini için uğraşıyoruz. .Kocaeli'de 2+1’ler 127 binden başlamış 140 bine kadar yükselmiş 3+1’ler 194 binden başlamış 208 bin liraya kadar çıkmış.2 +1 taksitleri 650 -700 gibi 3 +1 950-1050 gibi bir taksit seviyesi var. Zonguldak olarak bizler de bu seviyeye gelmesini ya da bu seviyeye biraz da yakın rakamlar olabilir olması için taleplerimizi yaptık. Bunların Sayın Köksal Toptan başkanımıza da anlattık.

KOCAELİ CEMİYET BAŞKANIM RİCAMIZ ÜSTÜNE ANKARA’YA GELDİ

Kocaeli başkanımız da sağ olsun benimle beraber Ankara'ya geldi. O da bizlere eşlik etti orada yanımızda bulundu. Daha sonra Sayın Köksal Toptan, TOKİ başkanı Ömer Bulut'tan randevu aldı. TOKİ başkanıma da çok teşekkür ediyorum. Bizimle çok yakından ilgilendi, hem hayırlı olsun dileklerimizi ilettik ve hemen dosyamızda ilgili gerekli talimatları verdi ve şu anda dosyamız yeniden inceleniyor. Ödemelerimiz durdu bununla ilgili tarafımıza ödemeleri durdurulduğuna dair kısa mesaj gelecek ve biz de tüm üyelerimizin Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti genel merkezi olarak hem telefonda hem de basın yayın yoluyla bilgilendireceğiz.2 gün Ankara'da kaldık ama değdi önemli sonuçlar aldık en azından bir haftadır gazeteci arkadaşlarımız çok huzursuz. Bir hayal bir rüyaydı gerçekleşti ama fakat son anda bu aşırı yüksek fiyatlar tüm morallerimizi de bozdu.

MÜJDELİ HABERLERLE DÖNDÜK

Ama şimdi müjdeli haberle döndük.  Gelen tüm uzmanları Zonguldak'ta cemiyette misafirimiz olarak ağırlayacağız. Yeni  bedelleri ve taksit bedelleri belirlenecek. Ama şunu söyleyebilirim yeniden bir maliyet tespiti çıkacak kara cephesi ve deniz cephesi ayrıca değerlendirilecek ve bizim fiyatlarımız da makul seviyeye olabilir seviyeye çekilecek. Zaman diliminde de 10 yıl 15 yıl diye konuştuk İnşallah onlar da düzeltilecek. Yoğun bir uğraşı yaptık gerçekten ve sonuçlarına döndüğümüz için sevinçliyiz.Köksal Toptan Başkanıma da yürekten teşekkür ediyorum.TOKİ Başkanıma da gerçekten bizlerle çok yakından ilgilendi ve ona da yürekten teşekkür ediyorum. Böyle bir sonuçla Zonguldak’a döndük inşallah tüm arkadaşlarım içinde meslektaşlarımız ve üyelerimiz için de  müracaatında bulunan arkadaşlarımız için de iyi olacak olumlu olacak diyorum ve teşekkür ediyorum"