Belediye Başkanı Muharrem Akdemir tarafından Emirgan Otel de düzenlenen toplantıya, CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı ve Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas ve 19 Mahalle muhtarı katıldı.

AKDEMİR: “TÜRK TOPLUMU OLARAK HER ŞEYİ SONA BIRAKIYOR”

Zonguldak'ın geçmişte ülke sanayisine yön verdiğini kaydederek, kentin kurulduğu günden bugüne sıkıntılar yaşadığını anlatan Akdemir konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Zonguldak Türkiye’nin ilk şehri Türk sanayisine yön vermiş Türkiye’yi kalkındırmış ve madenlerde binlerce şehit vermiş ildir. Kurulduğundan bugüne kadar sıkıntılar olmuş. Nasıl olmuş mülkiyet sorunu ile ilgili, yerleşme ile ilgili ve imarlaşma ile ilgili sıkıntılar kendiliğinden gelmiş. İşçi arkadaşlarımız buraya yerleşik düzende olabilmek adına şehrin birçok noktalarına yerleşmişler. Hazinenin, ormanın, TTK’nın ve belediyenin yerlerine yerleşmişler. Ama bu yerleşik düzen artık yapılmış. Gelişen zaman içerisinde Havza-i Fahmiye Kanunu çıkmış ve o günkü şartlarda Havza-i Fahmiye Kanunu Kurumu kendine göre hazırlamış. Ama beraberindeki getireceği sıkıntıları düşünememiş. İşleyiş içerisinde bugüne geldiğimiz noktada bu sıkıntılar çıktı. Rahmetli Turgut Özal, 1984 yılında ortaya tapu tahsis belgesini ortaya çıkarmış ve bu şekilde bu kişilerin mağduriyetini önlemeye çalışmış. 84 yılından bugüne kadar bir çalışma yapılmış ama geç yapılmış bir çalışma olmuş. Benim söylemimi yanlış anladılar. Ben hak sahiplerine dedim ki, ‘Ben bunu size tapu tahsis belgesi veriyorum ama sizde tapu alabilmek için ilgili mercileri zorlayın’ demek istemiştim. Keşke benden önce belediye başkanları da böyle yapsaydı da tapuları verebilselerdi. Biz Türk toplumu olarak her şeyi son ana kadar bekliyoruz. Bunu zamanında opsiyon kuracaksınız bunu zamanından önce adımını atacaksın ki, önüne gelecek engelleri aşabileceksin. Biz komisyonlar kurduk. Zonguldak vekillerimizde takip etti. Bir dosya hazırlandı ve o dosyayı sunduk. Şimdi mülkiyet konusu meclise girmek üzere bunu hallettik ve meclise girmesi için sayı numarası verildi. Ama araya iş güvenlik paketi girince mülkiyet konusu başka yere kaydı. Ama bu konu atlamayacak. Atlamayacak çünkü sayı numarası verildi. Meclise girecek inşallah olumlu sonuç çıkar” şeklinde konuştu.

NAS: “ANKARA’DA DİLİMİN DÖNDÜĞÜNCE ANLATACAĞIM”

Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı ve Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas, Zonguldak’ın birçok sıkıntısı bulunduğunu, en önemlisinin mülkiyet sorunu olduğunu belirten Nas, konuşmasına şöyle devam etti:

“Zonguldaklı vatandaşlarımız bu mülkiyet yasasının geçip geçmeyeceğini bilmedikleri için hep muhtarlarımıza yüklendiler. Ben muhtar arkadaşlarımızın yükünü almak adına daha öncede basın açıklaması yaptım. Biz siyasilerimizden bu sorunumuzun bu kısa dönem içerisinde yasalaşmasını-kanunlaşmasını istiyoruz. Biz belediye başkanımızı destekliyoruz. Bizim kadar onunda bu konuda çalışması var. Belediye başkanımız bu konuyla ilgili devamlı düşüncelerini aktarmakta ve çalışma yapmaktadır. Benim kimseden beklentim yok ama iktidar-muhalefet bu yasayı biran önce yasalaştırması lazım. Komisyonda iktidar-muhalefet bir araya geldi kanun teklifi hazırlandı. Sabah saat 5 de Ankara’ya gideceğim. Tekrar milletvekilleri ile görüşeceğim. Dilimin döndüğünce anlatacağım”

“ADAY OLAN ARKADAŞLAR BU KONU YÜZÜNDEN ÇOK SIKINTI YAŞAYACAKLAR”

“Ondan sonrasını Zonguldak halkı karar verecek. Ben rica ederim. İcracı da orasıdır. Vekillerimiz ile tek tek görüşeceğim. Bizim dargınlığımız olmaz, bizim küslüğümüz olur. Zonguldak menfaatleri için Zonguldak çıkarları için herkes ile görüşürüm. Ha kabul görür veya görmez ama size ve Zonguldak halkına basın yoluyla anlatırım. Sandık önümüze geliyor. Ben bunu tehdit amaçlı konuşmuyorum. Bu konu kanayan bir yaradır. Siyasilerimiz bu konuyu kulak ardı etmesinler. Bu mesele adaylarımızın önlerine gelecektir. Gelen adaylara ‘Ne yaptın bu yasa için ve niye çıkmadı’ diye onlara hesap sorulacak. Muhtarlarımız tek vücut oldular. Çünkü bu sıkıntı muhtarlarımızın üzerindedir. Vatandaş direk muhatap muhtarlarımızı buluyorlar. Bizde gidip belediye başkanımızı ve siyasiyi buluyoruz. Bu konu yasalaşma siyasiler çok zor durumda kalacak. Aday olan arkadaşlar bu konu yüzünden çok sıkıntıya yaşayacaklar. Bu konuyu izah edemeyecekler. Bunun A partisi-B partisi yok. Mülkiyet sorununu biz çıkarmadık. Gündeme geldi. Biz devamını getirdik. Soğumasın-unutulmasın ve kulak ardı edilmesin diye hep gündemde tuttuk ve tutmaya da devam edeceğiz” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise, dosyanın meclise geldiğini ve numara verildiği ancak şu anda güvenlik paketinin görüştürüldüğünü ancak güvelik paketinin mecliste öne alınmasaydı şuanda mecliste mülkiyet sorunu görüşülmüş olacağını söyledi. Barış DOĞAN