Bakacakkadı’da kentin tek entegre turizm tesisi 100. Yıl Ekopark’la Filyos Irmağı’nın arasındaki ırmak yatağına, sanayi sitesi kuruluyor. Düzenlemesi tamamlanan 185 bin metrekarelik alanın hemen bitişiğinde de 255 konutluk TOKİ Sitesi yer alıyor. 
 

Ulaşımdan eğitime, kentsel yaşam kalitesinden sağlığa, her şeyin, en kötüsüne layık görülen Zonguldak’ta, bir garabete daha imza atılıyor. 40 yıldır, kente, tek entegre turizm tesisi olarak hizmet veren 100. Yıl Filyos Ekopark’la Filyos Irmağı arasındaki dere yatağına küçük sanayi sitesi kuruluyor.  Gökçebey’e bağlı Bakacakkadı beldesinde, “Girişim Sanayi Sitesi” adıyla yapımı planlanan sanayi sitesi, beldenin en önemli toplu yaşam alanı olan 255 konutluk TOKİ sitesinin sınırında bulunuyor. Filyos Irmağı’nın sedde içine alınmasıyla kazanılan 185 bin metrekare alanın düzenleme çalışmaları tamamlanma aşamasına getiriliyor. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir’in ısrarlı çabalarıyla sanayi sitesine tahsis edilen ırmak yatağındaki alan, 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Korunması Gereken Tarımsal Alan” olarak görünüyor. 
 

ZONGULDAK VALİLİĞİ TURİZM KONUSUNDA SAMİMİ Mİ?
 

İlgili mevzuata göre kent dışında, toplu yaşam alanlarının uzağında kurulması gereken sanayi sitesinin, bir de, üst ölçekteki planda başka kullanımlar için ayrılmış bir yerde planlanması, Zonguldak’ın doğru stratejilere dayanan kentsel gelişimin ne kadar uzağında kaldığını gösteriyor. Yüzme havuzu, yürüyüş yolları, spor sahaları, düğün salonları, at çiftliği, arberetum, bisiklet parkuru gibi aktivite alanları, otel, bungalov evler gibi konaklama mekânlarıyla tam bir entegre turizm tesisi olan ve ülkedeki tüm tur operatörlerinin listesinde yer alan 100. Yıl Filyos Ekopark’ın hemen yanında böyle bir tesise izin verilmesi, Zonguldak Valiliğinin turizmi geliştirmek amacıyla yaptığı çalışmaların samimiyetinin de sorgulanmasına neden oluyor. Beldenin en önemli toplu yaşam alanı olan ve bine yakın insanın yaşadığı TOKİ sitesinin hemen bitişiğinin böyle bir kullanıma açılması kentimizde insana verilen değerin ölçüsünü de gösteriyor.
 

BU TİP KULLANIMLAR IRMAKTAKİ KİRLİLİĞİ HAD SAFHAYA ULAŞTIRIYOR
 

Ülkede ırmak yataklarında yapılan yerleşimlerde yaşanan onca felaketten hiç ders almadan böyle bir planlamanın yapılmış olması, başta ZTSO olmak üzere kentin kaderini elinde tutan kişi ve kuruluşların çağdaş değerlerin ne kadar uzağına düştüğünü gösteriyor. Zonguldak’ın gelişim alanı içinde yer alan, büyük ölçekli tesislere yer arandığında akla gelen ilk yerlerden bir olan Bakacakkadı beldesinin bu derece kötü planlanması, Zonguldak’ın yarın umutlarının tükenmesine de neden oluyor. Irmağın Karadeniz’e döküldüğü noktadan başlayıp Gökçebey’e kadar uzanan onlarca kilometrelik sahilinin neredeyse tamamının böylesi kötü kullanımlar ve yerleşime açılması, ırmaktaki kirliliği hat safhaya ulaştıracak bir tehlike olarak görülüyor. Bölgenin tek temiz su kaynağı olarak vadide yaşayan yüz binlerce insana su sağlayan Filyos Irmağı’nın her türlü korumadan uzak bir şekilde kullanılması, “Bu kente yapılacak başka kötülük kaldı mı?” sorusunu akıllara getiriyor.