Cumhuriyet Gazetesi’nden Mustafa Çakır, TTK’nın ruhsatlarını özel sektöre devredeceğini yazdı…

AKP yapar…

 Zonguldak susar!

Cumhuriyet Gazetesi’nden Mustafa Çakır, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun(TTK) ruhsatını özel sektöre devredeceğini iddia etti. Hükümetin sendikanın talebine rağmen işçi alınmadığı içi zarar eden TTK’nın özeleştirilme kararı aldığını belirten gazeteci Çakır, Enerji Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı’nın TTK’nın yeniden yapılandırılması için çalışma başlattığını yazdı. Habere göre, 5 müessese kademe kademe özelleştirilecek. Özelleştirilen müesseseler ciğer işletmelere kaydırılacak. Bütün müesseseler özelleştirildiğinde işçilerin ne olacağı ise soru işareti. TTK’nın yıllık zararının 1.6 milyon ton civarında olduğunu dile getiren Enerji Bakanı Taner Yıldız Meclis’teki Sanayi Komisyonu’nda kuruma bağlı sahaların özelleştirileceğini ve iktidarda oldukları 12 yıl içerisinde en çok zarar eden kurumun 6 milyar lira ile TTK olduğunu söylemişti.

İthal kömüre övgü

Cumhuriyet Gazetesi’nde çıkan haberde şu ifadelere yer verildi: “Beş yıl önce 165 dolardan Türkiye’ye gelen ithal kömürün, şu anda 80 dolarlardan geldiğine dikkat çeken Yıldız, “TTK’nın şu anki maliyeti 80 doların çok üzerinde” dedi. TTK’nin yılda 550 milyon lira zarar ettiğine işaret eden Yıldız, kamuda zarar eden bütün kuruluşların faaliyetlerini özel sektör eliyle yapmak istediklerini söyledi. Yıldız, “TKİ’nin elinde, TTK’nin elinde ruhsatlar var, bunları devredecek. Bir kısmında tamamen imtiyaz hakkını verecek” dedi. Yıldız’ın verdiği bilgiye göre özel şirket madeni başkasına devredemeyecek ancak hizmet alımı yapabilecek. Yani taşeron çalıştırabilecek. TTK’nin yıllık üretiminin 1.6 milyon ton civarında olduğunu dile getiren Yıldız, “Bugünün şartlarında, piyasasında 3 milyon ton kömürü sıfır riskle istediğimiz limana teslim alabiliyoruz. Sıfır risk, hem de ayağını uzatıyorsun, telefonun başına geçiyorsun ‘sevdim, sevmedim’ diyorsun gelen malı da, ‘sülfürü şöyle, kükürdü böyle’ diyorsun” değerlendirmesini yaptı.”

BURHAN İNAN: “BÖYLE BİR ŞEY OLSAYDI HABERİM OLURDU”

Cumhuriyet Gazetesi’nde çıkan haberle ilgili Halkın Sesi’nden Mustafa Özdemir’in sorularını yanıtlayan Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, şuana kadar kendisine resmi ya da şifahen bu yönde bir bilgi gelmediğini belirterek, “Yolda olduğum için Çıkan gazete haberini okuma fırsatım olmadı. Her halde böyle bir karar alınmış olsaydı kurumun başında olan Genel Müdür olarak haberimiz olurdu. Kesinlikle böyle bir şey yok. 1990’dan beri Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun(TTK) özelleştirileceği hep konuşulur. Söz konusu olsa bizimde bilgimiz olur.” şeklinde konuştu.