Aralarında AK Parti, CHP, MHP, İP ilçe başkanlarının da bulunduğu pek çok kuruluş Alaplı Çevre Platformu’nu kurarak Kanadalı şirkete karşı mücadele kararı aldı

 

Alaplı’da altın arayan Kanadalı Centerra Gold şirketine tepkiler büyüyor. Alaplı’da kurulu bulunan tüm siyasi partilerle birçok sivil toplum örgütü Alaplı Çevre Platformu’nu kurarak birlikte mücadele kararı aldı. Sözcülüğünü Alaplı Aşağıdağ Köyü Orman Kooperatifi Başkanı Mustafa Sevim’in üstlendiği Paltform yaptığı, “Bizim altınımız fındıktır, sudur” başlığıyla yapılan ilk açıklamada şunlar söylendi: “Alaplı'nın Aşağıdağköyü, Aydınyayla, Gümeli beledesine yakın Çanakderesi Orman mevkiinde bakır madeni arama izni alan Centerra Gold Şirketi ve Akca Çevre Mühendislik Danışmanlık İnşaat Ltd. Şirketinin bakır madeni arama bahanesiyle bölgede altın aradığı konusunda kamuoyuna yansıyan bilgileri değerlendirmek üzere bir araya geldik. Firmanın internet sitesinde yer alan fakat sonrasında kaldırılan ‘Yamaç’ projesi adı altında yayınlanan 2017 ve 2018 verilerinde de altın (AU) değerleri açıkça belirtilmektedir. Yaklaşık 3 yıldır burada faaliyette bulunan firmanın Alaplı'da, çevre ilçelerde kamuoyuna yansıyan şekliyle altın rezervi için şimdiye kadar 12 kuyu açtığı saptanmıştır. Alaplı Aşağıdağ Köyü Orman Kooperatifi Başkanı Mustafa Sevim'in 2017 Yılında bu şirketin altın aradığı gerekçesi ile Zonguldak İdare Mahkemesine başvurusu devam etmekte olduğundan, anılan yerde altın çıkarılması yönünde ciddi bulgulara rastlandığı dikkat çekmektedir” denildi.

 

ALTIN ARANAN YERLERDE FINDIKTAN YILDA MİLYON LİRA KAZANILIYOR

Açıklamada, “İlçemizin hemen yakınında bulunan ve doğal zenginlikleri ile emsali az ormanlara sahip bölgede altın madeni çıkarılması konusunda, kuyu açma esnasında kullanılan bentonit ile daha sonra kullanılması kaçınılmaz olan siyanür maddelerinin yaratacağı tehlike bizi Kaz Dağları ve Bergama altın madeni alanlarında yaşanan talan ile karşı karşıya kalacağımız anlamını taşımaktadır. Alaplı ormanlarında 26 Çeşit ağaç, 5 çeşit balık, 16 kuş türü ve bitki yapısıyla ülkemizin en zengin doğasına sahip olduğu gibi bu mevkide altın çıkarılması halinde Alaplı'yı besleyen su kaynaklarından siyanürlü su içmemiz de kaçınılmaz olacaktır. Değerli Alaplı halkının en önemli geçim kaynağı olan fındık ürünü bu yıl 15 bin ton olarak tahmin edilmektedir. Bu fındığın 7-bin 8 bin tonu bu alandan alınmaktadır. Bugün 7 bin ton fındık reel değerin altında 15 TL’den satılsa bile 100 Milyon TL gibi bir büyüklük bölge halkının gelir kaynağını oluşturmaktadır. Bizler bu faaliyetin Aşağıdağ ve çevre köylerini, Gürpınar, Tokçalı, İsafakıhlı Demirciler ve yanlarında bulunan onlarca köyümüzün yaşamına olumsuz etki edeceği taşıyoruz. Bu nedenle AK Parti, CHP, SP, MHP, İYİ Parti İlçe Başkanları, Ziraat Odası, Alaplı Esnaf Sanatkarlar Kredi Kooperatifi, Alaplı Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Aşağıdağ Orman Kooperatifi, Alaplı Gazeteciler Derneği, Kdz. Ereğli Gazeteciler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Eğitim-Sen Alaplı Temsilciliği olarak, Orman Mühendisi Metin Bardız, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin ile Gümeli Belde Başkanı Ahmet Saydam'ın da katılımıyla ALAPLI CEVRE PLATFORMU oluşumu için bir araya geldik. Aşağıdag Köyü ve Aydınyayla, Gümeli yaylalarına yakın ormanlarda, inceleme yapmak üzere Maden Mühendisi, Çevre Mühendisi, Kimya Mühendisi, Jeoloji Mühendisi, Jeofizik Mühendisi, Orman Mühendisleri tarafından yapılacak ciddi bir araştırma ile resmi olarak bakır madeni arandığı söylenen fakat gayrı resmi olarak altın arandığı iddia edilen yerle alakalı Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman  ile, Enerji Bakanlıklarına rapor hazırlayarak sunacağız. Bölgemizi tehdit edecek olan ve ekolojik dengenin bozulması, insan hayatını tehdit eden olumsuzluklara karşı güç birliği içinde olduğumuzu kamuoyuna ve değerli Alaplı halkına duyururuz” şeklinde ifadelere de yer verildi.

 

HİÇBİR SİYASİ AYRIM GÖZETMEDEN YAŞANABİLİR ALAPLI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Açıklama, “Bu amaçla Alaplı Çevre Platformu Sözcüsü Mustafa Sevim başkanlığında ilgili kurumlara ve kuruluşlara yapılacak faaliyetlerde Aşağıdağ ve Çevre Köylerde yapılacak bilgilendirme toplantılarına destek vererek yaşanabilir bir Alaplı için el ele verdik. Bu toplantımızdan sonra, önümüzdeki günlerde, ilgili maden şirketinin altın arama konusunda yaptığı çalışmaların ilgili valilik ve kaymakamlık aracılığı ile öğrenilmesi çalışmalarımız başlayacaktır. Bizler aşağıda imzaları olan siyasi ilçe parti başkanları, meslek odaları, sivil toplum kurumları başkan ve temsilcileri olarak, ALAPLI ÇEVRE PLATFORMU etrafında siyasi amaç gözetmeksizin yaşanabilir bir Alaplı adına kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceğiz” denilerek tamamlandı.

 

ALAPLI ÇEVRE PLATFORMU ŞU İSİMLERDEN OLUŞUYOR

Mustafa Sevim (Alaplı Aşağıdağ Köyü Orman Kooperatifi Başkanı, Platform Sözcüsü), Mustafa Yavuz (AK Parti İlçe Başkanı), Hüseyin Tosun (CHP İlçe Başkanı), Metin Mudanya (MHP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi),  Emrullah Erdoğan (İYİ Parti İlçe Başkanı), Mithat Mandacı (Muhtarlar Derneği Başkanı), Şeref Türkoğlu (Ziraat Odası Başkanı), Kemal Çam (Alaplı Esnaf Kefalet ve Şoförler Odası Başkanı), Metin Bardız (Orman Yüksek Mühendisi), Ramazan Sarıkaya (SP İlçe Yöneticisi), Doğan Bostancı (Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı) Sina Çıladır (EGD Başkan Yardımcısı), Saliha Şanlı (Alaplı ADD Başkanı), Mehmet Ötürk (EGD ve Ereğli Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi)