Zonguldak Demokrasi Platformu Artvin Cerattepe’de özel bir şirketin başlattığı maden arama çalışmalarını protesto etmek için Madenci Anıtı önünde eylem yaptı.
Zonguldak Demokrasi Platformu Madenci Anıtı önünde düzenledikleri eylemde Artvin Cerattepe’de özel bir şirketin başlattığı maden arama çalışmalarını protesto ettiler. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı eylemde Demokrasi Platformu adına konuşma yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı yaptığı konuşmada “Sahip olduğumuz doğal varlıkları korumak önemli bir sorumluluk, önemli bir zorunluluktur. Altınsız olur, Artvin'siz olmaz.” dedi.

“CERATTEPE HALKININ DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ”

Kamu yararında olmayan bütün faaliyetlerin durdurulması gerektiğini söyleyen Kaymakçı sözlerini şu cümlelerle devam etti: “Bilindiği gibi; madenler, sanayinin temel girdilerini oluşturmakta ve doğru bir politika benimsendiğinde ekonominin gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadırlar. Ancak halkın değil yandaş sermaye adına izlenen politikalar, tam tersine etki yapmakta ve ülke ekonomisinde olumsuz bir rol oynayarak refah ve gelir seviyesini bozan bir sonuç yaratmaktadır. Madencilik bilim ve tekniği ile hukuka uygun bir madencilik yapılmadığında yöre halkı ekonomik ve sosyal yönden zarar görmekte, işini kaybetmekte ve zorunlu göç ile karşı karşıya kalmaktadır. Dolayısıyla sermayenin, daha fazla kar uğruna eko sitemi yok sayarak yürüttüğü faaliyetleri kabul etmiyor ve yöre halkının ihtiyaçlarını ve mağduriyetlerini dikkate almadan yapılan faaliyetlere karşı çıkıyor ve Cerrattepe halkının direnişini selamlıyoruz. Rant sevdasıyla yandaş şirketler eliyle yürütülen derelere HES, yaylalara yol projeleri dahil olmak üzere halkın istemediği kamu yararı olmayan tüm faaliyetlere son verilmesini istiyoruz.”

“ÇEVREYİ KORUMAK KAMUSAL SORUMLULUKTUR”

“Özellikle vurgulamak istiyoruz ki, yapılması gerekli görülen her proje toplumsal uzlaşı ile yapılmalıdır. Böylesi bir yaklaşım sosyal kalkınmaya, ekonomik büyümeye, siyasetin gereklerine ve toplumsal barışa hizmet edecektir. Anayasamızın 56. maddesi "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir", 168. maddesi ise "Tabii servetler ve kaynaklar Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bunların aranması ve işletilmesi hakkı Devlete aittir" demektedir. Bu anlamda, madenlerimizi kamu yararına üretmek ve aynı zamanda çevreyi korumak kamusal bir sorumluluktur. Tüm bu değerlendirmeler ışığında; kamu yararı içermeyen, çevresel sorunların giderilmediği ve yöre halkının onayının alınmadığı Artvin-Cerattepe bölgesinde bu koşullarda madencilik faaliyeti yapılması uygun değildir. Dünyanın en sıcak 25 noktasından biri olan doğa harikası Cerattepe'ye sahip çıkıyor, Cerattepe Halkının yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.”

Kaymakçı’nın konuşmasının ardından eyleme katılan Demokrasi Platformu üyeleri ve sivil toplum kuruluşları sloganlar atarak Madenci Anıtı önünden Valilik Binası önüne kadar yürüdüler. Valilik Binası önünde bir süre daha sloganlar grup bir süre sonra dağıldı. (Aykut KARA)