Amasra santrali ithal kömürle çalışacak

Amasra’daki Termik santralle mücadele eden Bartın Platformu, ocaklardan işçi çıkarmaya devam eden HATTAT Holding’e tepki gösterdi: “Hattat Amasra’ya kömür çıkarmaya değil, termik santral kurmaya gelmiştir”

Hattat Holding’in Amasra’da kurmaya çalıştığı termik santralle mücadele eden Bartın Platformu, şirketin açma çalışmalarına devam ettiği maden ocağından sürekli işçi çıkarması üzerine bir açıklama yaptı. Platform yıllardır söylediklerinin haklı çıktığını ve Hattat Holdin’in Amasra’ya kömür çıkarmaya değil, termik santral kurmaya geldiğini iddia etti. Platformdan yapılan açıklamada, “13 yıldır kamuoyunu kömür çıkaracağım diye oyalayan ve Amasra’da termik santral yapmak isteyen Hattat Holding, en son 185 işçisini 6 aylık ücretsiz izne çıkardı. Bu rakamın gönüllü işten ayrılanlar ve beyaz yakalılarla birlikte 283 kişi olduğu ve bu iznin sürekli işten çıkarmaya dönüşeceği iddia ediliyor. Hattat Holding daha önce de, 13 Mart 2018’de taşeronu Ersamak’ta çalışan 183 işçiyi, 4 Temmuz 2018’de de taşeronu Denfa’da çalışan 92 işçiyi daha işten çıkarmıştı” denildi.

HANİ EREN HOLDİNG’E YILDA 7 TON KÖMÜR VERECEKTİ

Hattat Holding’in, 6 Kasım 2017’de, Eren Holding’le, o zamanki Bakan Berat Albayrak huzurunda, yapmış olduğu protokolle, Eren’in Çatalağzı’da bulunan termik santrallerinin ihtiyacı olan yıllık 7 milyon ton kömürün Amasra’dan karşılama sözü verdiği de hatırlatılan açıklamada, “Şirketin bu protokolden sonra Amasra’da bulunan kömür ocaklarındaki çalışmalarını hızlandırmak için daha çok işçi alması gerekiyordu. Oysa Hattat Holding kömür çıkarmak için daha çok işçiye ihtiyacı olduğu zamanda, bütün işçilerini çıkarıyor. Hattat’ın toplam 460 işçiyi termik santral kurmak için gereken ÇED izni, Çevre Düzeni Planı değişikliği gibi birçok bürokratik izni hallettikten sonra işten çıkarması Bartın Platformu olarak yıllardır dile getirmiş olduğumuz iddiaların hayata geçmeye başladığını gösteriyor. Hattat Amasra’ya kömür çıkarmaya değil, termik santral kurmaya gelmiştir” şeklindeki iadelere de yer verildi. 

LİMANDA ÇALIŞMANIN SÜRMESİ İTHAL KÖMÜR İDDİALARIMIZI KANITLAMAKTADIR

Amasra HEMA Termik Santrali’nin ihtiyacı olan kömürün Gömü köyündeki ocaktan çıkarılmasının mümkün olmadığının da belirtildiği açıklamada,  “Hattat’ın Eren Holding’e taahhüt ettiği yıllık 7 milyon ton kömürü Amasra’daki ocaklardan çıkarması mümkün değildir. Termik santralde yakmak için Amasra’da çıkan kömürün ithal kömürle rekabet etmesi devletin yerli kömüre verdiği teşviklerle bile mümkün değildir. Hattat Holding’in kömür ocaklarındaki faaliyetlerini durdurmasına rağmen Tarlaağzı’na liman yapmak için harıl harıl çalışması, yapmak istediği termik santrali yerli kömürle değil ithal kömürle çalıştıracağının en büyük göstergesidir. Çatalağzı’nda üç termik santrale sahip olan Eren Holding de aynısını yaparak Kolombiya’dan getirdiği kömürle santrallerini çalıştırmaktadır” şeklindeki iddialar da dile getirildi.

BU YALAN-DOLANA ARTIK SON VERİLMELİDİR

Açıklama, “Hattat’ın Amasra’da kömür çıkaracağım söylemi işsizlikten feci şekilde payını almış Bartın halkının termik santral karşıtlığını önlemek için sürdürülen bir yalan, Hattat destekçisi bürokrat ve politikacıların beslendiği bir dolandır. Bu yalan-dolana artık son verilmelidir. Halkın ihtiyacı olan istihdamı sağlamak için, Hattat’a rödovansla verilen Amasra B taşkömürü sahası Türkiye Taşkömürü Kurumu’na devredilmeli ve buradaki üretim devlet tarafından yapılmalıdır. Yani yöreye hiçbir katkısı olmayan, aksine termik santralle Bartın ve Amasra’mızın geleceğini karartacak olan Hattat Holding Amasra’dan gönderilmelidir. Amasra B sahasındaki taşkömürü üretiminin TTK tarafından yapılmaya başlanmasıyla birlikte daha çok sayıda gence güvenli iş koşullarında ve devlet güvencesinde iş sağlanabilir. Halkımız ancak bu sayede; Amasra ve Bartın’ın kâbusu olan termik santralden de kurtulma fırsatı bulabilir” denilerek bitirildi.