Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 2016 yılı çalışmalarını değerlendirdiği toplantıda kendisine yönelik eleştirilere de cevap verirken yanında getirdiği 8 sayfalık mal beyanını gazetecilere gösterdi, nelere sahip olduğunu açıklamadı

“ANKARA’DA 2 MİLYONLUK EVİM YOK”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 2016 yılı çalışmalarını değerlendirdiği toplantıda kendisine yönelik eleştirilerin çoğuna cevap verirken, Ankara’da 2 milyon TL değerinde ev aldığı iddialarını da yalandı. Yanında getirdiği 8 sayfalık mal beyanını gazetecilere gösteren Başkan Akdemir, “Benim mal varlığım burada. Bu hiç hoş değil ama bunlar gizli şeylerdi. Ben mal varlığımı devlete bildirmişim. 2015 yılında ben bunu devletimize verdim. Benim saklayacak hiçbir şeyim olmaz. Hesabını veremeyeceğim hiçbir şeyim olmadı ve olmazda. Ben öyle bir aile ve devlet terbiyesiyle yetiştim. Allah kimsenin boğazından haram lokma geçirmesin. Bunlar çok ayıp ve yazık şeyler” dedi.

“BİR TEK BANA KALP KRİZİ GEÇİRTEMEMİŞ”

Partisi CHP’den ihraç edilen belediye meclis üyesi Turan Demirtaş’ın kendisine, ‘Bir tek kalp krizi geçirtemediğim adam sensin’ dediğini iddia eden Başkan Akdemir, bu tür konuşmaların çok çirkin olduğunu da belirterek, “Bir insan, benim meclis üyem, beraber yola çıktığım insan. Ben kalp krizi geçirsem hastanede ölsem sana benim neyim kalacak. Böyle bir ifade olabilir mi? Turan ağabeyin kişilikle ilgili yapısının, insanlıkla ilgili yapısının yorumunu size bırakıyorum” dedi.

“GAZİPAŞA NİŞANTAŞI GİBİ OLACAK”

Mithatpaşa ve Üzülmez tünellerinin tamamlanmasından sonra kentin can damarı olan Gazipaşa Caddesi’nin rahatlayacağını ve yapılacak olan çalışmayla birlikte İstanbul’un Nişantaşı semtine benzeyeceğini de vurgulayan Başkan Akdemir “O kadar güzel olacak ki aynı Nişantaşı.  Gazipaşa’nın trafiğe kapatılması ile ilgili Allah sağlık verir vermez bilemem ben bir şey söyleyemem. Kapatırım kapatamam esprisi yanlış olur. 5 yıl sonrasını göremiyorum” ifadelerine yer verdi.

“ELEŞTİRİ HER TÜRLÜ YAPILIR”

Aslı astarı olmayan düşüncelerle kendisinin eleştirildiğini ve eleştirmek isteyen herkesin her şekilde bir şey bulabileceğini de ifade eden Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “Görüş ve düşünce ayrılıkları olacaktır, bakış açıları değişiktir bunlar yaşam içerisinde doğaldır. Eleştiri bakış açısıyla ilgilidir. Eleştiri yapılmak istendikten sonra her türlü yapılır, uzaktan doğru yapılabilir. Bunlar hoş mudur değimlidir tartışılır. Kamuyu bunu takdir edecektir. Aslı astarı olmayan konularda bazı fikirler ortaya çıkıyor, hiç ilgisi olmadığı halde öyleymiş gibi gösterilmek isteniyor. Yalan beyanlarda bulunuluyor. Belediye hem de belediye çalışanlarına ve şahsıma karşı atıfta bulunuluyor. Benim bile bilmediğim konuları atıfta bulunmak hoş değildir diye düşünüyorum” dedi.  

“GAZİPAŞA IŞIKLANDIRILACAK”

Gazipaşa Caddesi ile ilgili şuan çalışma yaptıklarını ve bazı elektrik firmaları ile görüşerek ışıklandırma projesi hazırladıklarını söyleyen Başkan Akdemir, “Işıklandırmalarla birlikte Gazipaşa’ya yeni bir şekle sokacağız. Madenci Anıtı’ndan eski Çarşı Karakolu’na kadar bir ışıklandırma projemiz var. Bununla ilgili elektrik anlamında çalışma yapan bir şirket var kendileriyle görüşme halindeyiz. Çalışmalarımızı bu şekilde yapmaya özen gösteriyoruz” dedi.

“80 YAŞINDA ÖN SEÇİME GİRİYORLAR”

Gençlerin önünün açıklaması gerektiğini ve 80-85 yaşında insanların milletvekili olmak için önseçime girmesinin yanlış olduğunu da söyleyen Akdemir, “Gençlerimiz var ve onlara yol açmamız gerekiyor. Bakın 80-85 yaşından milletvekilimiz var ve ön seçime giriyor. Gençlerimiz varken bunların yapılmaması gerekiyor ve gençlere yer açmamız gerekiyor. Ben buraya hiç siyaseten bakmadım. Benim felsefem hep hizmet etmektir. Yakın dostluk içinde birbirimize yakınlaşıp dostça konuşmamız gerekiyor. Ben bu topluma hep insan yetiştirmeye çalıştık. Ben gençliğimize adam gibi yaşamayı, vatana millete saygılı olmayı, paylaşmayı, kardeşliği, dostluğu öğrettik. Şimdi gel bundan vazgeç olmaz. Beni şimdi eleştiriyorlar. Tabi ki bu makamlar eleştiri makamlarıdır. Yaptığımız işi birisi beğenmeye bilir.   Onun için eleştiri kabulüm ama dediğim gibi ağza alınmayacak tabirler kesinlikle hoş değil” dedi. 

“DOĞAL HATTI GELEN BİNA KÖMÜR YAKAMAYACAK”

Akdemir, evinin veya apartmanının dönüne doğalgaz hattı gelen vatandaşların önümüzdeki sene kömür yakmasına müsaade etmeyeceklerini de belirterek, “Şuan doğalgazı 30 bine yakın vatandaş kullanıyor. Bu da çok iyi bir rakam. Bazı apartmanlarda bazı vatandaşlar kabul ediyor ama diğeri kabul etmediği için hala kömür yakan yerler var. Bunu vatandaşlarımızın kabul etmesi gerekiyor. Önümüzdeki yıl hat çekilip doğalgaz kutusu gelen yerlerde kömür yakılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kapısında kutu olanlar doğalgazı kullanacak çünkü hava kirliliğini bitirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu

BİZE GELİNCE VUR ABALIYA GİTSİN”

AKP temsilcilerinin kendilerine geldiğinde ‘Zonguldak zor şehir’ dediğini ama eleştirmeye geldiğinde ‘Vur abalıya gitsin’ mantığını uyguladıklarını da söyleyen Başkan Akdemir, “Karayollarımız ağırlıklı çalışmalarımız var. Eğer bunu sağlayabilirsem, özellikle uğur mumcu kavşağı, terminalin ve emniyet müdürlüğünün orası çok önemli yerler. Oraları hallettiğimizde Zonguldak’ın trafiğini çözmüş olacağız. Esas konu Mithatpaşa Tünellerinin bitmesi Zonguldak trafiğinin rahatlamasına sebep olacak. Bu konuda epey bir spekülasyon oldu. Spekülasyonlar enine boyuna gitti. Bu konuda bir bilim dalı var. Zonguldak’ın giriş çıkışı belli. Bizim çocukluğumuzda 5-10 tonluk kamyonlar vardı. Ama şimdi 60 tonluktan aşağı kamyon yok şehir merkezine giren. Bu tüneller bittiğinde, çevre yolu bittiğinde Gazipaşa rahatlanacak. O kadar güzel olacak ki aynı Nişantaşı.  Gazipaşa’nın trafiğe kapatılması ile ilgili Allah sağlık verir vermez bilemem ben bir şey söyleyemem. Kapatırım kapatamam esprisi yanlış olur. 5 yıl sonrasını göremiyorum. Mithatpaşa Tüneli ne zaman biter? Kime sorarsam para yok bitmiyor diyor, yok gaz var, kömür var diyorlar. Bu iş ekonomi ile ilgilidir. 5 yıllık, 10 yıllık planlama yapılır. Ben Filyos’a şu kadar para ayırıyorum dersin orası yürür gider. Tünel ortada. Hem beni eleştiriyorlar hem de sıra kendilerine geldiğinde Zonguldak zor şehir diyorlar. Zor bir coğrafya diyorlar. Ama sen zor coğrafya içerisinde hizmet vermeye çalışan belediyeyi eleştiriyorsun. Orada bir çukur görüyor, vatandaşı alıyor yanına, vatandaşa çukuru göstertiyor fotoğraf çektiriyor bizi eleştiriyor. Çukur her yerde var. Olması da doğaldır. Zonguldak gerçekten zor bir şehir. Kendilerine gelince zor bir şehir bize gelince vur abalıya gitsin. Böyle olmamalı” dedi.

“ÇİNLİ FİRMA ŞUBATTA ZONGULDAK’TA”

Zonguldak-Kozlu arası raylı sistem için Şubat ayında Çinli firmanın Zonguldak’a gelerek inceleme yapacağını da belirten Akdemir, “Zonguldak-Kozlu arası raylı tren projemiz var. Çinli firmalarla görüştük. Çinli firmalar 15 Temmuz olayı ülkemizde yaşandığı için burada yatırım yapmaktan maalesef geri duruyorlar. Haklılar. Her ülke kendince haklı. Ama bize bir faks çektiler. Biz planlamamıza aldık, bu konuda çalışmalarımızı tekrar yapıyoruz, raylı sistemde olabilir, tren de olabilir, havadan da gidilebilir diye düşüncelerini aktardılar. Bizde inşallah Şubat ayında kendilerini kabul edeceğiz. O kabulde görüşmemizi sağlayacağız” dedi.

“LAVUAR ALANINA TTK 60-70 MİLYON PARA İSTER”

Lavuar alanının kendilerine devredilmediğini ve satın almak istediklerinde yaklaşık 70 milyon TL para istendiğini ifade eden Akdemir, “Lavuar alanı konusunda bazı gelişmeler var. Orada 18 uygulamamızı bitirdik. 18 uygulamamızı yaptık neyin nerede olacağı belli. Ama yerin bütünü TTK’nın gözüküyor. TTK tabii ki yeri bedava satacak hali yok. Oradaki meblağ büyük. 60-70 milyon para tutar isteyeceği. Bu siyasi bir iradedir. Bakalım ileriki günlerde bir şeyler olacak inşallah. Duyumlarımız var” ifadelerine yer verdi.

“MAL VARLIĞIMI DEVLETİME BİLDİRDİM”

Yanında getirdiği 8 sayfalık mal varlığı listesini gazetecilere gösteren fakat içerisinde neler olduğunu söylemekten kaçınan Başkan Akdemir, mal varlığını devlete harfiyen bildirdiğini de vurgulayarak, “Bizim gelir giderimizle ilgili ve mal varlığımla ilgili oldukça eleştiri var. Bunlar doğaldır ama sokakta rezilce konuşmaları reddediyorum. Hiç bilmeden ve konuya vakıf olmadan konuşuluyor. Öncelikle öğren de sen haklı duruma geç. Bir şey söylenirken haklılık payınız olması lazım. Benim mal varlığım burada. Bu hiç hoş değil ama bunlar gizli şeylerdi. Ben mal varlığımı devlete bildirmişim. 2015 yılında ben bunu devletimize verdim. Benim saklayacak hiçbir şeyim olmaz. Hesabını veremeyeceğim hiçbir şeyim olmadı ve olmazda. Ben öyle bir aile ve devlet terbiyesiyle yetiştim. Allah kimsenin boğazından haram lokma geçirmesin. Bunlar çok ayıp ve yazık şeyler. Hem eşimin hem kendimin burada var. Bunları tek tek asla söylemem. Şurada şuyum var burada buyum var demem. Bu devlette vardır. Fakat denilen kadar yüksek şeyler yok. Şurada şuyum var burada buyum var diyemem. Ankara’da 2 milyon liralık evim olduğu söyleniyor. Böyle bir şey yok.  Görevim bitiminde halka veririm cevabımı.  Bir arabam bile yok.  Kendi oturduğum evim bana ait. Eşime ait bir ev var. Arabam zaten yok. Ben varlığımı devletime vermişim açıklamışım. Ankara’ya sadece bakanlarla milletvekilleriyle görüşmeye giderim. Ortada bir şey yok o yüzden rahatım. Tapulu bir anne babadan kalma bir yerim var. Onu da annem ölünce ortaya çıktı. Fakat ondan kalma baya yer kaldı” dedi.

“ŞARLATAN KELİMESİNİ KABUL ETMİYORUM”

Partisi CHP’den ihraç edilen belediye meclis üyesi Turan Demirtaş’ın kendisine, ‘Bir tek kalp krizi geçirtemediğim adam sensin’ dediğini iddia eden Başkan Akdemir, bu tür konuşmaların çok çirkin olduğunu da belirterek, “Bizim Turan ağabeyle ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Öncelikle kendisinden özür diliyorum. Bizi devlet ayrı halk ayrı denetliyor. Bizim belediye olarak veremeyeceğimiz bir hesap yoktur. Geçtiğimiz ay Sayıştay müfettişimiz vardı şimdi mülkiye müfettişi gelecek. Bunlar rutin olarak yapılıyor. Turan ağabey açıklama yapıyor. Milletin kafasını bulandırmaya çalışıyor. Günlük 390 bin TL kasaya para giriyor diyor. Nerede o zaman o para. Kasaya giren paraya kimse el süremez ve vezneye giren para düzenli olarak muhasebe tarafından ödeme yapılıyor. Öyle ifadeler kullanıyor ki sanki parayı biz alıp harcıyormuş gibi. Bizim yıllık personel giderimiz 43 milyon TL’ye denk geliyor. Diğer ödemelerle birlikte yıllık 77 milyon TL ödeme yapıyoruz. Bize İller Bankası’ndan gelen net para 38 milyon TL. Yüzde 12.5 da kesintiler ve kullandığımız krediler vs. de eklenince bu para düşüyor. Yani kendisinin dediği gibi rakamlar belediye kasasına girmiyor. Biz teknik olarak bu şekilde söylüyoruz. Bizim net gelirimiz belli. Bunları milletin kafasını karıştırmak için söylemek çok yanlıştır. Bunlar çok çirkin açıklamalardır. Belediyemizin de 255 milyon TL borcumuz var. Kendisinin açıklamalarına çok üzüldüm. Benden 2-3 yaş büyüktür. Bir defa şarlatan kelimesini geçen gün kullandı. Gençlik dönemimden beri böyle bir kelimeyi asla ve asla kabul etmedim etmemde. Bu kelime Turan abi gibi okumuş bir insana asla ve asla yakışmayacak bir kelime. Okumuşlukla insan kişiliği ve adamlığın alakası yoktur. Bir de bana 13-14 kişinin arasında olduğu için söylemek istiyorum. Bu benim içimde bir yara oldu. Kendisi bana bir tek kalp krizi geçirtemediğim adam sensin dedi. Bir insan, benim meclis üyem, beraber yola çıktığım insan. Ben kalp krizi geçirsem hastanede ölsem sana benim neyim kalacak. Böyle bir ifade olabilir mi? Turan ağabeyin kişilikle ilgili yapısının, insanlıkla ilgili yapısının yorumunu size bırakıyorum. Ben kendisini mahkemeye verdim, mahkemede görüşeceğiz. Bu benim içimde çok büyük yaradır. Belediye başkanlarıyla gelişi güzel hep konuşmuş” dedi.

“ALLAH’IMIZA BİN ŞÜKÜR HARAM LOKMA YEMEDİK”

AKP’li meclis üyelerinin kendisi hakkında yaptığı suç duyurusu sonrasında ilgili makamlara gidip ifade verdiğini ve haram lokma yemediği için çekincesinin de olmadığını söyleyen Başkan Akdemir, “Ocak ayın da yok diyorlar.  Bana her gün şikayet geliyor. BİMER’e, CİMER’e, Cumhuriyet savcılığına her gün birileri şikayet ediyor. Aklına esen şikayet ediyor. Hiç alışkın değildim, ama doğallaştı. Biz hesabını verdik. Biz dosyalarımızı hazırladık ilgili makama verdik. Eğer çağırılarsa yine gider ifademizi veririz. İlgili dosyalarımızı teslim ettik. İlgili makam yine çağırırsa yine gideriz. Biz halkımıza hizmet ettik. Biz alıp kendi cebimize koymadık. Allah’ımıza bin şükür haram lokma yemedik. Yiyenler düşünsün. Bizimde bir ailemiz var bu tür şeyler çok yanlış. Kapalı kapılar ardındaki konuşmaları ben bilemem. Hukukçu arkadaşlar yapacaklarını iyi bilirler ve biz kendilerine güveniyoruz” dedi.

“BAŞBAKANLA KONUŞABİLSEYDİM RÖDEVANSÇILARI SÖYLEYECEKTİM”

Geçtiğimiz gün kente gelen Başbakan Binali Yıldırım ile görüşebilseydi ilk olarak rödevansçıların sorunlarını dile getirmek istediğini fakat bunu yapamadığını da vurgulayan Başkan Akdemir, zabıta trafik ekiplerinin kurulması önerisini de değerlendirerek, “Biz iki tane görevlendirme yaptık. Zabıtamızın trafikte yetkisi nedir. Polis kadar yetkisi yoktur. Sadece kaldırımlardaki işgallere ceza yazabiliriz. Biz onu yapıyoruz  zaten.  Ama trafikte vatandaş polisi de dinlemiyor, dövüyor. Ben polisi dövdüğünü görüyorum Gazipaşa’da. Polisi tokatladığını gördüm. Gözümün önünde genç bir çocuk. Gitti polisi valla gözümün önünde tokatladı. Yazık. Üzülmemek elde değil. Polis hemen ekip çağırdı. Bulunduğumuz zaman var ya; herkes gergin. Herkes mutsuz. Niye ekonomik. Özel ocak sahiplerine yazık. Başbakanla görüşebilseydim ilk söyleyeceğim konu bu olacaktı. Bu rödevansçıların işini hemen çözün başbakanım, bir talimatınıza bakıyor diyecektim. Bir anda 4 bin kişinin sokağa dökülmesi ne demektir biliyormusunuz: sosyolojik bir olaydır. Çoğu evli, onların da çoluk çocuğu var. Çocuk okula gidecek, hanım evde yemek bekliyor. Bu bir travmadır. Ben bunu başbakanıma söyledim. Soylu’ya. Gözden kaçırıyorsunuz bakanım dedim. Vehamet farklılaşıyor. 3-5 ay sonra sosyal patlamaya gider. Bu insanların psikolojileri bozulduğu zaman nasıl önüne geçeceğiz. O yüzden Zonguldak mutsuz bir şehir haline geldi. Çözülecek mi? Hükümet nezdinde bazı konuların çözülmesi lazım” dedi.

İŞTE AKDEMİR’DEN 2016 YORUMU

-     - Turan Demirtaş bana ‘Bir tek kalp krizi geçirtemediğim adam sensin’ dedi.

-      - Gazipaşa Caddesi ışıklandırılıp trafiğe kapanınca Nişantaşı gibi olacak.

-      - 80 yaşında ön seçime giriyorlar

-      - Kapısına doğalgaz hattı gelen binada kömür yakılmasına müsaade etmeyeceğiz.

-      - AK Partililer çukurun yanına gidip fotoğraf çektirip bizi eleştiriyor.

-      - Darbe girişimi nedeniyle Çinli firma Zonguldak – Kozlu raylı sistem projesinden geri duruyor.

-      - Lavuar alanını istesek TTK bizden 60-70 milyon para ister

-      - Mal varlığımı devletime bildirdim.

-      - Turan Demirtaş’ın ‘Şarlatan’ kelimesini kabul etmiyorum.

-      - Allah’ımıza bin şükür haram lokma yemedik.

-      - Şikayet edilmeye hiç alışık değildim ama artık doğallaştı.

-      - İnsanların psikolojisi bozuk insanlar, Zonguldak mutsuz bir şehir haline geldi.

(UMUT ERSES)