Atatürk’ün son askeriydi…

Çanakkale şehitliğine heykeli dikilen askerdi…

Dünyanın en yaşlı Çanakkale Gazisiydi…

Atatürk’ten iki yaş küçüktü…

1991 yılında 107 yaşındayken İngiltere’de Anzaklar için yapılan bir törene davet edilmişti. 
Zonguldaklıydı…

Ereğli’nin Kestaneci Köyü 1884 doğumlu Gazi Hüseyin Kaçmaz, Balkan ve Çanakkale Savaşları ile Dumlupınar Meydan Muharebesine katılmıştı. Gazi Hüseyin Kaçmaz, 10 Ağustos 1915 günü Conkbayırı savaşında yaralanarak gazi olmuş ve İstiklal Madalyası almıştı.

Hüseyin Kaçmaz, ömrünün son yıllarında Dünyanın çeşitli ülkelerinde diğer milletlerin Çanakkale gazileri ile bir araya gelmiş, konuşmalar yapmıştır. Törende 76 yıl önce çarpıştığı İngiliz, Yeni Zellandalı ve Avustralyalı gazilerle tanışma fırsatı bulmuştu. Tören programına göre 100 metrelik bir mesafeyi yürümesi gerekiyordu. Savaşa katılan tüm gaziler gibi kendisinden de tekerlekli sandalye ile tören alanından geçmesi istenmişti.

Ancak Hüseyin Gazi “Ben galip bir devletin askeriyim. Mustafa Kemal’in askeriyim, yürürüm.” diyerek buna karşı çıktı. Geçiş esnasında da bastonuyla izleyenleri selamlamış, ayakta alkışlanmıştı.

Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz babasının 1991 yılında 107 yaşındayken davet üzerine birlikte İngiltere’ye gittiklerini savaş sırasında yaşadıklarını İngilizlerle paylaşıldığını bildirmiştir.

Gazi Kaçmaz, 10 Eylül 1994 yılında Kestaneci köyünde 110 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kaçmaz, sağlığında dünyanın en yaşlı ve son Çanakkale gazisi olarak kayıtlara geçti. Hüseyin Kaçmaz’ın Çanakkale’de 57. Alay şehitliğinde torununun elini tutmuş anılarını anlatan tasvirli heykeli bulunuyor.

Alıntı: Yüksel Yıldırım
Zonguldak Nostalji