Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar arası Dostluk gurubu Başkan vekili ve Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i ziyaret etti.
Türk ocakları Zonguldak Şubesi tarafından “Yeni gelişmeler ışığında Türkiye Azerbaycan İlişkileri” adlı konferans vermek üzere Zonguldak’a gelen Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkan Vekili ve Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i ziyaret ederek Azerbaycan Zonguldak kardeş şehir olmasını istedi.
Konuşmasına Azerbaycan’dan selam getirdiklerini ifade eden Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkan Vekili ve Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’den Azerbaycan parkı istedi. Her gittikleri yerden bir şey istediklerini ifade eden Paşayeva, “İlk önce Azerbaycan’daki kardeşlerinizin selam sevgilerini getirdik sizlere Azerbaycan’a da bekliyoruz artık sizleri. Azerbaycan Bir Milletin iki devleti olarak tüm alanlar ilişkilerimiz daha da güçlenir. Ama biz bölgesel ilişkilerimizi daha da güçlendirmemiz çok önemli bir nokta. O yüzden biz Zonguldak’la Azerbaycan’ın iş birliğini daha da artması ve Azerbaycan’la Zonguldak arası bir kardeş belediyesi olsun. Çünkü Türkiye’mizin bölgeleri Azerbaycan’la kardeşleşti. Kardeş şehirlerimiz ve belediyelerimiz var. O yüzden inşallah sizleri Azerbaycan’a davet edipte Zonguldak’la Azerbaycan’ın bölgelerinin birinin güzel şekilde iş birliğini arttırmamız gerekir. Buralarda hizmet olarak parklar falan yapıyorsunuz bu yaptığınız parklardan birine Azerbaycan Karabağ ismi verilirse içerisinde Azerbaycan’ı kültürünü tanıtan bir şey olursa memnun oluruz şeklinde konuştu.
“SIKINTILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”
Sıkıntı bir dönemden geçildiğini ifade eden Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, “Bu vesile ile patlamalarda hayatını kaybeden kardeşlerimize, terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Terörle mücadelede kardeş Türkiye’nin yanındayız. İnşallah bu sıkıntılı dönemleri bitirelim bir gün sizi Karabağ’da ağırlayabilelim. Orada bir Zonguldak parkı açmayı Allah bize nasip etsin” şeklinde konuştu.
“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TÜRK DÜNYASININ UNUTMAYACAĞI BİR LİDER”
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in Anıtı yıkılmayan ve resimleri indirilemeyen tek liderin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söylemesi üzerine Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkan Vekili ve Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise, “O bir tek sizin lideriniz değil o bizim hepimizin lideri. Gazi Mustafa Kemal Türk dünyasının hiçbir zaman unutmayacağı her zaman sevgi ve saygı ile anacağı bir liderimiz. Ben bir kitap yazdım hakkında “Dünyanın kaybettiği büyük adam” diye. Orada herkesin anlayacağı dilden Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatmaya çalıştım” şeklinde konuştu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise şunları söyledi:
“Sizleri burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim özellikle parlamentoda bulunmanız bizleri içinde çok önemli meslektaşım olarak da onur duyduğumu ifade etmek isterim. İstekleriniz başım üstüne bu işbirliği çok önemli, kardeş şehirler arasındaki bağlar çok önemli. Sizler de bunun adımı atmışsınız gerekten tebrik ediyorum. Özellikle Azerbaycan tarihi ve Türk tarihine baktığımız zaman çok önemli bapları var. Türkçe konuşmanızdan ben çok memnun oldum. Kültür alışverişleri bir ülke için çok önemli. Özellikle dil kendi dilinizin başka bir ülkede konuşmasından ayrı bir mutluluk duyarım. Bizde bunun gelişmesi anlamında çabamız var. Özellikle Türk toplumu olan bölgelerde bil hassa sağladık ama biraz daha ileri gitmesinde fayda var. Dünyanın konjektörüne baktığımızda buna ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha hissediyoruz.”
Konuşmaların ardından çeşitli hediyelerin takdimi ardından ziyaret sona erdi.