Sabah gazetesinde yer alan habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yerli kömür madeni ve termik santral işletmecileri ile bir araya geldi. Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantının başında açılış konuşması yapan Bakan Albayrak, daha sonra katılımcıları tek tek dinledi, sorunları not etti. Albayrak, Türkiye'nin önde gelen firma temsilcilerinin katıldığı toplantıda yeni döneme ilişkin önemli mesajlar verdi. 


YOL HARİTASI
 
Yerli kaynakların sisteme kazandırılmasında kararlı olduklarını vurgulayan Albayrak, "Bunun için bakanlık olarak yol haritamızı belirliyoruz. Piyasa etkilerini analiz ederek gerçekçi bir iş modeli geliştireceğiz" dedi.
 

TEK TARAFLI ÇÖZÜLMEZ
 
Sektör yetkilileri, madencilik alanında yapılan yeni düzenlemelerin maliyetleri çok artırdığını, yerli kömürün avantajının kalmadığını aktardı. Asgari ücretteki artış ve elektrik fiyatlarındaki düşüşle sektörün büyük bir yükle karşı karşıya kaldığına vurgu yaptı. Albayrak tüm temsilcileri dinledikten sonra yaptığı konuşmasında sorunların farkında olduklarını belirtirken, "Yerli kaynakların sisteme kazandırılması için özel sektörle dayanışma içinde olacağız. Sistemin rahatlaması için üzerimize düşeni yapacağız. Ancak sorunlar tek taraflı çözülmez, biz üzerimize düşeni yapacağız. Sizlerin de ülkenin menfaatlerini düşünerek bu sorunların çözümünde üzerinize düşenleri yapmanız gerek" diye konuştu.
 

ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ŞART
 
Berat Albayrak, üzerinde çalıştıkları modele ilişkin de ipuçları verdi. Çalışmayı "Yeni ve gerçekçi bir iş modeli" olarak tanımlayan Bakan Albayrak, "Arz güvenliği ve çeşitliliği için öncelikli amacımız yerli ve yenilenebilir kaynaklarımıza öncelik vermek. Bunu yaparken teknoloji transferi ve yerli üretimi de iş modelimizin bir unsuru olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Albayrak, toplantıda dile getirilen sorunlarla ilgili bürokratlarına çalışma talimatı verdi.
 

FİNANSMANDA HALKA ARZ MODELİ
Albayrak, "Yerli kaynakları değerlendirmek için finansman modelinde de çeşitliliği ve yerelleşmeyi önemsiyoruz. Halka arz modelleri dahil kaynak ve varlıklarımızın tabana yayılmasını da arzuluyoruz" ifadelerini kullandı.