Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TTK Karadon Müessesi’nde vardiya değişimi sırasında işçilerle buluştu. Bakan Yıldız, “Bizim yalnızca levhalarda, yalnızca duvarlarda yazılı değil. Yalnızca baretlerde, yalnızca dövizlerde yazılı değil; önce güvenlik. Bunu uygulayacağız” diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Zonguldak ziyareti kapsamında TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’nde çalışan madencilerle buluştu. Müessesenin ikinci vardiya çıkışı, üçüncü vardiya girişi işçileriyle görüşen Bakan Taner Yıldız, iş sağlığı ve işçi güvenliğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Soma ve Ermenek’teki maden faciaları sonrası güvenlik tedbirlerini arttırdıklarını ifade eden Bakan Taner Yıldız, şöyle konuştu:
“Ben öncelikle belasız bir iş hayatı bir madencilik hayatı hepinize temenni ediyorum. Allah sizlerin tırnağına taş dokundurtmasın. Biliyorsunuz buradan sonra Soma ve Ermenek’te çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Orada daha fazla kardeşimizi kaybettik. Bunun üzerine ne yazık ki yalnızca iş sağlığı ve işçi güvenliği ile alakalı tedbirlerimizi arttırdığımız için yaklaşık 420 işletmeyi kapatmak durumunda kaldık. Bunların 90 tanesi yer altı kömür ocakları ile alakalı. Bir kısmı kromdu, çinkoydu gibi olanlar bir kısmı da yer üstü madenciliği ile alakalı. Artık şunu söylüyoruz; ‘Tamam Türkiye’de 106 milyon ton kömür tüketiliyor. 80 milyon tonunu yerli üretiyoruz.’ Bunun önemli bir kısmı biliyorsunuz linyit. 1.3 milyon tonu yalnızca TTK’da sizin çıkarttığınız kömürler. Açıkça Genel Müdürümüze ve arkadaşlara şunu söylüyorum, ‘İş sağlığı ve işçi kardeşlerimizin güvenliği olmadan arkadaş bana bir kilo kömür çıkartmayın’ dedim. Bunu; bu acıları bizatihi yaşayan; bizatihi o işçi kardeşlerimizle beraber olan bir kardeşiniz olarak söylüyorum. Bizim yalnızca levhalarda, yalnızca duvarlarda yazılı değil. Yalnızca baretlerde, yalnızca dövizlerde yazılı değil; önce güvenlik. Bunu uygulayacağız. Bakın en büyük müesseselerden bir tanesi burasıdır. Burada 2 bin 500’e yakın arkadaşımız çalışıyor. Mekanizeyi arttıracağız ve güvenliği arttırarak burada üretimi arttıracağız. Şu anda tarihinin en düşük üretim dönemlerinden birisini yaşıyor. Eğer sizin güvenliğinizi sağlamadan yaşıyorsak hiç önemli değil. Yarıya düştük, hiç önemli değil. Ama bir işçi kardeşlerimizle alakalı bir acı bile duymak istemiyorum. O yüzden beraber mesai arkadaşlığı olarak söylüyorum.”
“SİYASET YAPMAYA GELMEDİM”
Kendisini dinleyen işçilere “Ben buraya siyaset yapmaya gelmedim” diyen Bakan Yıldız, “Ben burada siyaset yapmaya gelmedim. Ben hükümetin bir üyesiyim ve milletvekiliyim. Partim belli ve geldiğim yer belli. Ben burada siyasi bir konuşma yapmak için gelmedim. Ben sadece Türkiye’de siyasi istikrarın sürmesi lazım geldiğini, bu istikrarın devamı halinde bizim yeni iş imkanları oluşturacağımızı belirtmek istiyorum. Her birinizin gönül verdiği parti farklıdır. Özgür iradenizle sandığa gidip oy ile kullanacaksınız. Tercihlerinizi kullanacaksınız, kimin iyi olduğuna inanıyorsanız ona oy vereceksiniz. Ama sonuçta Türkiye’nin büyümesinin, Türkiye’nin gelişmesinin ve ilerlemesinin mutlaka devam etmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Bakan Taner Yıldız, “Biz burada bir kısım gruplu işçilerle alakalı TTK’da görüşmelerimi yapacağım” diyerek gruplu işçilerle ilgili de açıklamada bulundu. Bakan Taner Yıldız, konuşmasının ardından maden işçilerinin sorunlarını dinledi.