Zonguldak Demokrasi Platformu bir basın toplantısı yaparak TTK’nın içine düşürüldüğü durumun sorumlularının enerji bakanı ve AKP iktidarı olduğunu söyledi. Platform sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, “Şimdi de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız, 21 Ocak 2015 tarihinde TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu toplantısında Maden Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, kendi bakanlığına bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu hakkında açıklamalarda bulunmuş ve TTK’nın zararını gerekçe göstererek özelleştirilmesini savunmuş, bölge milletvekillerinin bir kısmı da bu görüşe sahip çıkmıştır.

Her şeyden önce TTK’dan sorumlu olanların en başında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı gelmektedir. Bu kurum doğrudan kendisine bağlıdır. 1 Mayıs 2009 tarihinde göreve geldiğinde TTK’ da 12 bin işçi çalışıyordu ve bu yılın sonunda toplam üretim 1 milyon 800 bin ton olarak gerçekleşti. Ton başına zarar ise 217 TL’ydi. Kaldı bu hesaplamanın içinde kurumun tüm giderleri yer almaktadır.

2010 yılında 500 kişi emekliye ayrıldı. TTK, kurumun istikrarlı olarak çalışabilmesi ve zararın azaltılabilmesi için üretime yönelik istihdam talebinde bulundu. Ancak kurumun bu talebine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AKP Hükümeti tarafından sahip çıkılmadı. 2011 yılında 600 kişi emekliye ayrıldı, kuruma, talebine karşın yine işçi alınmadı. 2012 yılında 900, 2013 yılında 640 işçi emekliye ayrıldı. 2013 yılında TTK üretime yönelik 3200 istihdam talebinde bulundu ama sonuç yine aynı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yine sessizliğe gömülmüştür.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı göreve geldiğinden bugüne 2014 yılı sonu itibariyle yaklaşık 4 bin kişi emekliye ayrılmış ancak KPSS ile yan sanatlara 850 işçi alınabilmiştir. Yani Sayın Bakan döneminde çalışan sayısı yaklaşık olarak 3 bin kişi azalmış, ton başına zarar da 217 TL’den 454 TL’ye çıkmıştır. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı kendisine bağlı Genel Müdürlüğün üretime yönelik istihdam talebini görmezden gelmekte ve özelleştirme hikâyeleri ile konuyu saptırmaya çalışmaktadır.

Açıkça görülüyor ki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, bakanlığın Tabii Kaynaklar bölümünde başarılı olamamıştır. Enerji bölümü ise bizim değerlendirmemizin dışındadır.

Eğer TTK’yı göz göre göre zarara sokmak, kimilerine göre başarı ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı başarılıdır. Sayın Bakanın döneminde meydana gelen maden facialarına baktığımızda ise koltukta oturmaya devam etmesini anlamakta güçlük çekiyoruz.” şeklinde konuştu. (Nermin Akkaya)