CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk BAKAP diye bir projenin olmadığının kanıtlandığını açıkladı, açıklama bizzat Bakan Cevdet Yılmaz tarafından.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk basın danışmanlığı kanalıyla yazılı bir açıklama yaparak BAKAP diye bir projenin olmadığının kanıtlandığını söyledi. Köktürk açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

2015 Yılı programı ve 2014 – 2018 Onuncu Kalkınma Planını incelediğimizde; Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), Konya Ovası Projesi (KOP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) gibi projelerin yer aldığını ve bu projelere ödeneklerin ayrıldığını görmüş, Batı Karadeniz Kalkınma Projesinin (BAKAP) ise, tek kelimeyle dahi yer almadığını tespit etmiştik.

Bu durumu, 14 Ocak 2015 tarihli soru önergemizle TBMM gündemine getirerek Başbakanlık makamına aşağıdaki sorularımızı yönelterek yanıtlanmasını istemiştik.
TBMM Başkanlığının 7 / 58626 sayılı önergemize, Başbakan adına Bakan Cevdet Yılmaz tarafından yanıt verilmiştir.

Buna göre;

•    Batı Karadeniz Kalkınma Projesi adıyla ve kanunla kurulan herhangi bir proje bulunmamaktadır. Sayın Bakanın yanıtına göre, 7.nci 5 Yıllık Kalkınma Planı döneminde uygulamaya konulan Zonguldak, Karabük, Bartın Bölgesel Gelişim Projesi kamuoyunda Batı Karadeniz Kalkınma Projesi olarak “Söz edilmektedir.” Bu bağlamda BAKAP Projesi yani, Batı Karadeniz Kalkınma Projesi diye ayrı proje künyesine sahip bir proje yoktur.

•    Birinci soruyla bağlantılı olarak, Batı Karadeniz Kalkınma Projesi için neden ödenek ayrılmadığı sorumuz da aydınlanmıştır. Olmayan bir proje için KOP gibi, DAP gibi, KOP gibi, DOKAP gibi para ayrılması ve aktarılması söz konusu değildir.
•    Bu yanıt, Zonguldak kamuoyunun nasıl yanıltıldığının, var olmayan beklentiler içerisine sokulduğunun ve Zonguldak Kamuoyunun uyutulduğunun açık göstergesidir.

Bu tablodan çıkan sonuç da şunu göstermektedir:


1.    Zonguldak halkı AKP iktidarı tarafından uyutulmakta ve kandırılmaktadır…
2.    Bölgesel eşitsizliği gidermek için bir takım projelere kaynak aktarılırken Zonguldak’ın var olmayan hayali projelerle avutulması Zonguldak’ın AKP tarafından gözden çıkarıldığının açık göstergesidir.