BAKKA sizin arpalığınız mı?

İl Özel İdaresi BAKKA’nın 23 Eylül’de başvuru süresi biten teklif çağrısına, yetki belgesini ekim ayı oturumunda başvuru kararı aldı. Bağımsız bir hakem tarafından değerlendirilip karar verilmesi gereken proje için, henüz başvuru aşamasındayken 1 milyon lira alındığı açıklandı.

BAKKA 2009 YILINDA KURULDU

Bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliği sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulan 26 kalkınma ajansından biri olan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2009 yılında hizmete başladı. Ajansın bütçesi genel idare ile belediyeler, il özel idareleri, sanayi ve ticaret odaları ve çeşitli fonlardan gelecek kaynakların ortak bir havuzda toplanmasıyla oluşturuldu. Özel ve kamu sektör temsilcileri, sivil toplum örgütleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının üye olduğu kalkınma kurulları aracılığıyla çalışma programı ortaya çıkarılan ajanslar zaman zaman, belli konularda mali destek programı açıklıyor. Bu açıklama sırasında pek çok bürokratik işlem gerektiren başvuruların nasıl yapılacağına dair bir de rehber yayımlıyor. 

SÖZDE BAĞIMSIZ HAKEMLER DEĞERLENDİRECEKTİ

Yayımlanan rehberde, yapılan teklif çağrısının içeriği, başvuru yapabilecek kurumların kimler olacağı, değerlendirme sürecinin nasıl işleyeceği, takvimi, öncelikleri gibi esaslar, içine konulacak dosyalarının rengine kadar detaylı bir şekilde bildirilirken, uymayan başvurular değerlendirme dışı kalıyor. BAKKA, bu kapsamda, 11 Temmuz 2016’da, Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı açıkladı. Programa ilişkin rehberde, yapılacak başvurulara 1 milyon liraya kadar destek verileceği, son başvuru tarihinin 23 Eylül 2016, saat 23.59 olduğu ve projelerin, bağımsız değerlendiriciler tarafından sonuçlandırılacağı açıklandı. Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde, başta yerel yönetimler olmak üzere, pek çok kuruluş, profesyonel destek de alarak programa başvurdu.

“BEN YAPTIM OLDU” KURNAZLIĞININ BELGESİ

Zonguldak İl Genel Meclisi, ekim ayı toplantısında, Karakum’da yapımı düşünülen Manolya Park’a BAKKA’dan destek alabilmek için İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş’a yetki verdi. Sisteme 23 Eylül, 23.59’da girmesi zorunlu olan belgenin, iki hafta sonra çıkarılmasına ve projelerin şekil yönünden incelenme aşamasında olmasına karşın, kamuoyuna, parkın, BAKKA’dan alınacak 1 milyon lira ile yapılacağı açıklandı. Normalde değerlendirmeye bile alınmaması gereken başvurunun, değerlendiriciler tarafından incelenmesini beklemeden destek alacağının açıklanması, BAKKA’nın nasıl keyfilikle kullanıldığını ortaya koydu. Genel sekreteri FETÖ davasından tutuklu olan ajansın, bu usulsüzlüğü nasıl kitabına uyduracağı merak edilirken, ildeki en üst düzey bürokratların bu tavrı, “Ben yaptım oldu” kurnazlığının, devlette, hangi boyutlara erdiğini de belgeledi.