Bartın’ın Amasra ilçesinde özel bir şirkete ait ocakta 306 madenci iş bırakma eylemi başlattı.

Sabah 7.30 vardiyasına gelen madenciler, Tarlaağzı kuyu girişinde toplanarak başlattıkları iş bırakma eyleminde, kuyu girişine gelen Çinli işçilerin kuyuya inişlerine izin vermedi.

İşçiler, TTK çalışanları, Genel Maden İş Sendikası, mahkeme kararı olmasına rağmen kendilerine ödenmeyen çift asgari ücret ve 10 aylık geriye dönük kazanılmış çift maaşlarının verilmemesi nedeniyle eylem kararı almıştı. Sabah saatlerinde başlayan eyleme, CHP Bartın ve Amasra İl ve İlçe Örgütleri ile Eğitim-Sen ve STK’lar Tarlaağzı'na gelerek destek verdi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Aslan ve Yönetim Kurulu üyeleri, Tarlaağzı kuyusunun önünde işçilere hitaben konuşma yaptı. Hakkı Aslan ve yönetim kurulu üyeleri Kazpınarı ve Amasra kuyularında eylem yapan işçileri ziyaret etti. Daha sonra işçiler sloganlar atarak şirketin idari binasının önüne yürüdü.

11 Eylül 2014'te yürürlüğe giren 6552 sayılı iş kanunununda yapılan değişiklikten sonra madencilerin haklarının ödenmediğini kaydeden Hakkı Aslan şöyle konuştu: “Düzenlenen yeni kanuna göre linyit ve taşkömürü çıkarılan madenlerde çalışan işçilere en az 2 asgari ücret ödenmesi gerek. Ancak TTK ve bazı özel sektör işyerlerinde, 2 asgari ücret taban ücreti olarak kabul görmemesi ve işçilerin sosyal haklarından doğan ek ödemeler de ilave edilerek 2 asgari ücret seviyesinde ödeme yapılmak istenmesi üzerine işveren ile sendikamız arasında yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Maden İşçileri Sendikası (GMİS) konuyu yargıya taşıdı.”

“MAHKEME İŞÇİLERİN LEHİNE KARAR VERDİ”

Zonguldak İş Mahkemesi’nin işçilerin lehine karar verdiğini vurgulayan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Aslan, “Açılan davaların işçiler lehine onanmasına rağmen işçilere 2 asgari ücret ödenmesi ve geriye dönük olarak kazanımlarının verilmesi gerekirken bu şirket mahkeme kararını uygulamadı. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerine mahkeme kararını uygulamaları için verilen süre sona erdi. İş bırakma ve grev de dahil işçilerin kazanılmış hakları işveren tarafından kabul görünceye kadar eylem devam edecek” dedi.

"AMACIMIZ HAKKIMIZI ALMAK"

Amaçlarının haklarını almak olduğunu söyleyen işçiler ise, açıklamalarında şu ifadelere yer verdiler: “Yasal olarak bizlere verilen hakkın çift asgari ücret ve sosyal haklarımızı istiyoruz. Amacımız gerginlik yaratmak, kırmak, dökmek değil bu işyerleri bizim ekmek yediğimiz işletmeler kimse bu yönde bir beklenti içerisine girmesin. İş kanununun 34. Maddesinde bizlere tanıdığı şartlar oluşmuş olduğu için eylem kararı aldık işveren tarafından haklarımız verildiği gün eyleme son vereceğiz.”