Basın Konseyi 10 Ocak Çalışan gazeteciler Gününü kutladı.

Açıklamada, "Gazetecilerin 60 yıl önce yaşamsal haklara kavuşmasının yıldönümü olan 10 Ocak, aslında basın emekçileri için unutulmaması gereken tarih.

Basın mensuplarına iş güvencesi, çalışma özgürlüğü getiren ve sendikalaşmanın önünü açan 212 Sayılı Yasa, 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe girdiğinde, basının gücü arttı; gazeteciler haklarına kavuştu. 1971’den günümüze ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ olarak anılan her 10 Ocak, coşkuyla kutlanıyordu.

Ta ki demokrasilerde yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvet olan basın etkisizleştirilip;  gazetecilerin elde ettikleri hakları teker teker ellerinden alınıncaya kadar.

Son dönemde dayatılan koşullarla 10 Ocak’lar ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olmaktan çoktan çıktı ve ‘Çalışamayan Gazeteciler Günü’ oldu. Kutlamanın yerini hüzün, değerlerin yok oluşu, büyük tepkiler aldı. 

 Medyamız bugün ekonomik ve siyasal kuşatma; ifade ve basın özgürlüğü saldırı altında. Aralarında ulusal yayın yapanların da bulunduğu yüzlerce gazete ve televizyon kapandı; her gün sayıları artan ‘işsiz gazeteciler ordusu’ on binleri aştı.

Tüm bu yaşananların yerine, gazetecilerin iş güvencesi ve özgür çalışma koşulları başta olmak üzere, ellerinden alınan haklarının geri verildiği;  ifade ve basın özgürlüğünün evrensel standartlara kavuştuğu; 10 Ocak’ların ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ olarak kutlandığı yılların özlemi içinde umudumuzu asla kaybetmeden mücadele etmeye devam edeceğimizi  yineliyoruz." ifadelerine yer verildi.