Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz:

Başsavcı: “Adaletimizi dağıtmaktan imtina etmeyiz”

İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi üzerine Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz adliye binası önünde açıklama yaparak terör saldırını kınadı. Topuz, “Biz yargı mensupları peygamber postunda otururuz. O oturduğumuz posta bizim kanımızı bulaştıranlara dahi bizim adaletimizi dağıtmaktan imtina etmeyiz” dedi.

Zonguldak Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz'a, Zonguldak Adliyesi'nde görev yapan hakim, savcılar, Zonguldak Barosu Başkanı Av. Kerem Ertem, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, baro avukatları ve adliye personeli destek verdi.

İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görev yapan Mehmet Selim Kiraz'ın şehit olmasıyla birlikte yargı camiasının büyük bir acı yaşadığını ifade eden Başsavcı Necip Topuz, “Malumunuz dün İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde Cumhuriyet Savcısı bir meslektaşımızın hunharca bir terör eylemi sonrasında şehit edildi. O haber üzerine yargı camiası ve aziz milletimiz hepimiz büyük bir acıya dark olduk. Meslektaşımız maalesef münhasıran yapmış olduğu görev sebebiyle hedef seçilmiş ve şehit edilmiştir. Milletimiz ve özelde de yargı camiamızın içi kan ağlıyor. Ancak şu da bilinsin ki bizler yargı mensupları olarak bu saldırılardan yılmayız. Geçmişte de bu tip saldırılar oldu. Meslektaşlarımız katledildi. Bu meslektaşlarımızın içerisinde hakim, savcı ayrımı yapmaksızın tüm yargı mensuplarını avukat meslektaşlarımız da dahil edebiliriz. Bizlerin bu saldırılar bir ve birlik olma konusundaki gayretimize adalet dağıtma konusundaki gayretimizde bir eksilmeye sebebiyet vermez" dedi.

“ADALET DAĞITMA KONUSUNDA EN UFAK BİR TEREDDÜT GÖSTERMEYİZ”

Olaya karışan diğer faillerinin yargı mensuplarının karşısına çıkarılacağını hatırlatan Başsavcı Necip Topuz, “Hatta herkes bilir ki biz yargı mensupları peygamber postunda otururuz. O oturduğumuz posta bizim kanımızı bulaştıranlara dahi bizim adaletimizi dağıtmaktan imtina etmeyiz. Nitekim güvenlik güçleri bu olayın faillerin özellikle o iki teröristi ölü olarak ele geçirdi. Ama bu olaya karışan diğer failleri getirdiklerinde de bize getirecekler. ve biz yine bir meslektaşımızı bir kardeşimizi, bir arkadaşımızı şehit edenlerin o eli kanlı teröristlerin hakkında da adalet dağıtma konusunda en ufak bir tereddüt göstermeyiz. Bizim de kaderimiz bu olsa gerek” şeklinde konuştu.

Başsavcı Necip Topuz, basın açıklamasında Yahya Kemal'in Rindler'in Ölümü şiirinden bir parça okuyarak, "Aziz Şehidimizin de kabrinde her gece bir gül açmasını, her seherde bir bülbül ötmesini diliyorum. Bizleri yalnız bırakmadığınız için de hepinize şükranlarımı arz ediyorum" şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

“YARGI MENSUPLARININ DA GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR”

Başsavcı Necip Topuz, basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin “Daha çok güvenlik önlemi arttırmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna ise “Bu sadece bizim alacağımız tedbirlerle olacak işler değil. Bendeniz en kısa zamanda şu anda bir sağlık problemi sebebiyle evdeydim. Bu açıklamayı yapmak için geldim. Özellikle güvenlik birimleriyle görüşeceğiz. Burada Zonguldaklı vatandaşlarımız şundan endişe etmesinler, yargıya erişim konusunda ortaya güvenlik engelleri çıkaracak değiliz. Ama gördüğünüz gibi de yargı mensuplarının da güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Bu konuda dengeli, vatandaşımızın hizmet alımını engellemeyecek ancak yargı mensubu arkadaşlarımızın da güvenliğini koruyacak had safhada tedbirleri alacağız" cevabını verdi.

“ZONGULDAKLI YA DA BAŞKA BİR YERLİ OLMASININ BİZİM AÇIMIZDAN BİR KIYMETİ YOK”

Başsavcı Necip Topuz, teröristlerden Ş.Y.'nin Zonguldaklı olduğu sorusunu hatırlatması üzerine şu cevabı verdi:

"Şöyle bir şey var. Bu bir terör eylemidir. Terörün ve teröristin Zonguldaklı ya da başka bir yerli olmasının bizim açımızdan bir kıymeti yok. Zonguldaklı vatandaşlarımızın her biri gözümüzün bebeği güzide insanlardır. Zonguldaklı şeklinde bir ifadenin yer alması, bizim Zonguldak halkına hizmet vermemiz konusunda bir tereddüde sevk etmez. Bizler mesleğin başından itibaren adalet dağıtan insanlara peygamber postunda oturuyor denir. Bu peygamber postunda otururken o posta bizim kanımızı da bulaştıranlara da adalet dağıtmak durumundayız. Onun için o bizim açımızdan yargı hizmetini veren arkadaşlarımız açısından en ufak bir tereddüde yol açmaz."

Başsavcı Topuz, açıklamalarının ardından Adliye binasından ayrıldı. Başsavcı Necip Topuz'un açıklama yaptığı sırada bazı yargı mensupları duygu dolu anlar yaşadı.