Başkent EDAŞ yöneticileri Ocak ve Şubat aylarında Zonguldak’ta yaşanan yoğun kar yağışı ve fırtınada enerji sağlamak için görev yapan mühendisler ve saha ekipleri ile bir araya gelerek afet süresince edinilen tecrübeleri değerlendirdi.

Başkent Elektrik Dağıtım AŞ (Başkent EDAŞ) yöneticileri ile saha ekipleri Ocak ve Şubat aylarında, Zonguldak’ta etkili olan yoğun kar yağışı kaynaklı elektrik kesintileri süresince verilen mücadelede, elde edilen tecrübeleri değerlendirmek üzere Zonguldak’ta bir araya geldi.

Toplantıya, Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Süleyman Samsa, Saha Operasyonları Grup Direktörü Oğuzhan Özsürekçi, Başkent Dağıtım Direktörü Cuma Küçük, Başkent Kuzey Dağıtım Operasyonları Bölge Müdürü Mehmet Cemal Amucaoğlu, Zonguldak Dağıtım Operasyonları Müdürü Onur Altunbaran’ın yanı sıra şirketin afetlemücadele verenmühendis ve saha ekipleri katıldı.

Covid-19 tedbirleri çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda şirket yöneticileri, arızaların giderilmesi süresince özveri ve dikkatle çalışan Başkent EDAŞ ekiplerineteşekkürlerini iletirken, saha ekipleri ile mühendislerin edindiği tecrübeleri dinledi ve geribildirimlerini detaylı şekilde not aldı.

Yoğun kar sonucunda yerel yönetimler tarafından yolların açılamaması durumunda,kepçe kiralaması uygulamasına ek olarak oluşan arızaların daha hızlı tespitinde kullanılan kar araçlarının çeşitlendirilmesi ve çoğaltılması kararlaştırılan toplantıda, fırtına nedeniyle kopan hat ve yıkılan direklerin hasar sebepleri detaylıca masaya yatırılarak, benzer olayların tekrarlanmaması içinyapılacak yatırımlar değerlendirildi.

Ayrıca enerji hatlarının yakınında bulunan ve hatların üzerine devrilerek kesintiye neden olan ağaçların budanması konusunda, yerel otoriteler ve halkla geliştirilebilecek işbirliği olanakları konuşuldu.

  • İHA çeşit ve sayısı artırılacak

Başkent EDAŞ ekipleri enerji nakil hatlarının geçtiği yüksek dağlık kesimlerde, arıza tespitinin derin kar nedeniyle yapılamadığı bölgelerde İnsansız Hava Araçları (İHA) kullanmıştı. İHA ile yapılan tespitlerin müdahaleyi hızlandırdığı belirtilen toplantıda, şirketin envanterindeki İHA çeşit ve sayısının artırılması yönünde karar alındı.

Zonguldak’ta sahil ilçelerinde Ocak ve Şubat aylarında birer hafta boyunca etkili olan çok yoğun kar yağışı ve kuvvetli fırtına nedeniyle elektrik nakil hatları zarar gördü. Oluşan zararlarda sulu kar türünün iletkenlerde oluşturduğu buz yükü veiletkenlerin üzerine yıkılan ağaçlar etkili oldu.Toplantıda tüm bu etkenlerin kesintilerin oluşmasında etkili olma oranı ve benzer durumların önüne geçmek için alınabilecek tedbirler değerlendirildi.

Başkent EDAŞ ekipleri söz konusu afetlerde, meteorolojik tahminler neticesinde yapılan hazırlıklar, bölgede stratejik noktalara depolanan malzeme ve teyakkuza geçirilen diğer bölgelerdeki saha ekipleriyle birlikte, arızaların giderilmesi için yoğun mücadele vererek, enerjinin olabildiğince hızlı şekilde tekrar verilmesini sağladı.